Gustul dulce al libertăţii sau teribilismul i-a făcut pe şapte tineri închişi pentru infracţiuni mărunte la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti să încerce imposibilul. Au săpat o gaură de jumătate de metru în peretele de cărămidă al celulei, cât să încapă un om, folosind obiecte rudimentare rupte de la paturi, convinşi că vor ajunge dincolo de zid. Şi asta timp de mai multe zile, fără să fie descoperiţi de gardieni. La un pas de libertate, au avut ghinion.
Cei şapte infractori au fost prinşi după ce au scurtcircuitat sistemul de iluminat al clădirii, iar gardienii au dat alarma. Niciunul nu a recunoscut că ar fi vrut să evadeze, afirmând că, de fapt, "ceilalţi" intenţionau să ajungă în curtea închisorii, ca să fure ţigări. Potrivit anchetatorilor, doar unul dintre cei şapte inculpaţi a recunoscut că a scobit în zidul de cărămidă al celulei; ceilalţi n-au făcut decât să se acuze reciproc.
Trei dintre participanţii la evadarea eşuată de la PMT Tichileşti, de anul trecut, au fost puşi în libertate pentru că şi-au ispăşit pedeapsa, iar alţii au fost transferaţi la Penitenciarul Bacău. Mihai Manea, unul dintre liberaţii din penitenciar, se ascunde undeva în judeţul Constanţa, aşa că n-a putut fi audiat în calitate de inculpat.
Alertă la Penitenciarul Tichileşti
Sesizarea Penitenciarului de Minori şi Tineri Tichileşti a fost depusă la poliţie în ziua de 24 martie 2014, însă "isprava" celor şapte tineri s-a petrecut în ianuarie acelaşi an.
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în ziua de 28 ianuarie 2014, în jurul orei 23:45, "agentul din postul de pază nr. 6 al PMT Tichileşti a informat şeful de tură despre producerea unui scurtcircuit la sistemul de iluminat exterior al clădirii noi". Mirosea a sabotaj.
Convinşi că este vorba de o încercare de evadare (mai ales că unitatea s-a mai confruntat cu astfel de "isprăvi" şi în anii trecuţi) gardienii penitenciarului au efectuat verificări, reuşind să descopere în camera de deţinere E 5.3, în spatele unui calorifer, o gaură de aproape jumătate de metru lăţime, dar nestrăpunsă, făcută în peretele de cărămidă. În camera de detenţie se aflau şapte condamnaţi originari din mai multe judeţe, cercetaţi ulterior pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere: Robert Ştefan Codreanu (19 ani), Ionuţ Gabriel Gheorghiu (18 ani), Andrei G. (17 ani), Mihai Manea (19 ani), Alexandru Florin Boian (19 ani), Ciprian Andronache (18 ani) şi Anton Răducan (18 ani), ultimul fiind originar din municipiul Brăila.
Obiectele găsite în camera celor şapte suspecţi vorbeau de la sine despre intenţia lor. Pe pardoseala camerei au fost găsite, între paturi şi toaletă, două bucăţi din pvc provenite din tâmplăria ferestrei, cu lungimea de 100 centimetri; pe una dintre ele se afla o platbandă metalică de 1,76 metri şi lată de 2,5 centimetri, legată cu o sfoară, ce fusese folosită la scobit. Tot pe pardoseală au mai fost găsite: o bucată pvc de 58 centimetri, o bucată de pal de 29 centimetri, două platbenzi (din care una de 80 centimetri) şi o bucată de cornier metalic lung de 67 centimetri, îndoit.
"În spatele caloriferului poziţionat în partea stângă a uşii de acces, a fost descoperit un orificiu practicat în peretele camerei de deţinere, cu dimensiunile de 26 x 42 centimetri şi grosimea de 29 centimetri, zidul clădirii fiind confecţionat din cărămidă poroasă şi tencuit pe interior, iar la exterior izolat cu polistiren", precizează procurorul care s-a ocupat de caz.
Minorul Andrei G.: "M-au forţat să ies prin gaură"!
Audiat pe parcursul urmăririi penale, Robert Ştefan Codreanu - transferat între timp la Penitenciarul Bacău - a fost singurul care a recunoscut acuzaţiile. "Acesta a precizat că, anterior datei de 28 ianuarie 2014, într-un interval de 4-5 zile (alţii au afirmat că a fost vorba de o săptămână - n.r.) toţi inculpaţii, prin rotaţie, cu ajutorul unor bucăţi metalice rupte de la paturile din cameră, au săpat un orificiu în zidul exterior al camerei, confecţionat din cărămidă, cu intenţia ca inculpatul G. Andrei să iasă în curtea penitenciarului şi să sustragă bunuri de la chioşcul din curtea unităţii", precizează procurorul care s-a ocupat de caz.
Deşi nu a recunoscut că a participat la tentativa de evadare, învinovăţindu-i pe alţi patru colegi, Ionuţ Gabriel Gheorghiu le-a furnizat anchetatorilor informaţii preţioase legate de modul în care s-au petrecut faptele. Astfel, el a precizat că, de fapt, colegii intenţionau să facă acel orificiu în zid pentru ca "Anton Răducan să iasă în curtea penitenciarului, la chioşcul din curtea unităţii, pentru a sustrage bunuri". Gheorghiu a mai spus că molozul (mai degrabă praful) rezultat din spargerea zidului "era aruncat de Alexandru Florin Boian în baie".
Minorul Andrei G., de 17 ani, mezinul grupului de infractori, a dat vina pe alţi trei colegi care ar fi găurit peretele celulei "cu ajutorul unor bare metalice rupte de la pat, fiind săpate câte 30 de minute zilnic, iar praful rezultat era aruncat la chiuvetă". Mai mult, minorul a afirmat că Anton ar fi fost cel care trebuia să iasă în curtea puşcăriei ca să jefuiască chioşcul, dar că, orificiul fiind prea mic, "l-au forţat pe el să iasă prin acea gaură". Până la urmă, nimeni nu a mai părăsit camera de detenţie, pentru că au avut ghinionul să fie prinşi de gardieni.
Cel de-al patrulea tânăr pus sub acuzaţie, Mihai Manea, a dat şi el vina pe trei colegi de cameră care ar fi găurit peretele, "aceştia schimbându-se între ei când unul obosea, fiind ajutaţi şi de ceilalţi inculpaţi, în sensul că aceştia îndepărtau molozul rezultat din săparea orificiului". Potrivit lui Manea, iniţiativa ar fi aparţinut lui Robert Codreanu, care a rupt o bucată de fier de la pat şi a început să sape în perete, în dreptul unei găuri mici, prin care trecea ţeava de la calorifer. Tânărul a mai declarat că niciunul nu a avut curajul să părăsească celula, "de teamă să nu fie cercetaţi pentru evadare".
Pe 21 aprilie 2014, Mihai Manea a fost pus în libertate, ulterior nemaifiind găsit la domiciliu. Se presupune că ar fi undeva în judeţul Constanţa, la o fermă de animale.
Inculpaţii mint de îngheaţă apele, spun anchetatorii
Alexandru Florin Boian, cel de-al cincilea inculpat în dosarul "Tichileşti", a negat participarea la "isprava" din ianuarie anul trecut, afirmând că ideea i-ar fi aparţinut lui Codreanu, ajutat de Andrei G. şi de Manea. Cei trei ar fi săpat în zidul de cărămidă cu un picior de la pat "numai pe timp de noapte, timp de o săptămână", ca să iasă în curtea penitenciarului şi să fure ţigări.
Ciprian Andronache, al şaselea infractor din camera E 5.3 a PMT Tichileşti, a dat iniţial vina pe ceilalţi cinci inculpaţi, pentru ca ulterior, în ianuarie 2015, să afirme că orificiul din zid ar fi fost opera aceluiaşi Codreanu, ajutat de Andrei G. şi de Manea.
Brăileanul Anton Răducan, în vârstă de 18 ani, ultimul dintre inculpaţi (liberat între timp din Penitenciarul Tichileşti), a dat vina pe colegii de cameră, oscilând, totodată, în declaraţii. Răducan a spus iniţial că nu a participat la săvârşirea faptei şi că nu ştie cu ce intenţie au găurit peretele ceilalţi inculpaţi. Ulterior, i-a indicat pe patru dintre aceştia, în frunte cu Codreanu, ca fiind autorii infracţiunii.
Participanţii la tentativa de evadare din ianuarie 2014 mint de îngheaţă apele când e vorba să-şi asume răspunderea. Procurorul de caz precizează:
"Inculpaţii nu au avut o atitudine sinceră în ceea ce au declarat, deoarece nu au recunoscut săvârşirea infracţiunii, declarând despre ceilalţi inculpaţi că au săvârşit-o, fiind totuşi de acord să plătească partea de prejudiciu ce le revine fiecăruia".
Nefiind vorba de o evadare reuşită, cei şapte tineri de la Penitenciarul Tichileşti, care "au încercat marea cu degetul", au fost cercetaţi şi trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere. Paguba pricinuită penitenciarului prin distrugerea zidului de cărămidă a fost de aproape 1.000 lei.
Anul trecut, trei evadaţi au pus pe jar 200 de poliţişti şi jandarmi
Penitenciarul de Minori şi Tineri de la Tichileşti s-a mai confruntat cu probleme de genul celor iscate de cei şapte infractori din camera E 5.3, care au făcut o gaură de jumătate de metru în perete.
În ziua de 27 mai 2009, ora 11:00, patru gălăţeni cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani, aflaţi în arest preventiv pentru infracţiuni de tâlhărie şi furt calificat şi încarceraţi în camera 13 a Penitenciarului Tichileşti au ascuţit coada unei periuţe de dinţi şi au săpat în peretele grupului sanitar, fiind descoperiţi înainte de a străpunge zidul. Minorii făcuseră o gaură de 20 x 20 cm la baza peretelui toaletei, în clădirea veche a penitenciarului, iar molozul rezultat a fost aruncat în toaletă. Celor patru nu le-a fost greu să sape cu o biată periuţă de dinţi, pentru că pereţii clădirii vechi fuseseră construiţi din chirpici. Autorii tentativei de evadare erau cunoscuţi cu probleme de comportament, având alte trei tentative la activ, prin dislocarea gratiilor.
În seara zilei de 11 februarie 2011, Viorel B., în vârstă de 17 ani, a reuşit să evadeze din PMT Tichileşti, absenţa sa fiind constatată la apelul de seară. Minorul avea de executat 1 an şi 4 luni de închisoare pentru furt calificat şi executa pedeapsa în regim deschis.
Evadatul a fost capturat după 11 zile de căutări, când un angajat al penitenciarului, aflat în timpul liber, a dat peste el întâmplător, când se afla în vizită la blocul E4 din cartierul Viziru III. Angajatul penitenciarului l-a recunoscut pe fugar şi a sunat la 112, solicitând sprijinul poliţiei. Viorel B. a fost ulterior condamnat, în primă instanţă, la 5 luni de închisoare pentru evadare. În momentul în care a evadat din penitenciar, minorul mai avea de executat o pedeapsă de 444 de zile de închisoare.
În ziua de duminică, 3 februarie 2013, Dumitru Florin Tănase şi minorul Ionuţ Cristinel C., deţinuţi în Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, au reuşit să înşele vigilenţa personalului de pază şi să escaladeze gardul interior al unităţii, ajungând, în final, în podul şcolii, unde au fost depistaţi de personalul unităţii, care dăduse între timp alarma. Din fericire, cei doi fugari - care mai aveau de executat o mică parte din pedeapsă - au fost descoperiţi la mai puţin de o oră de la declanşarea căutărilor. Fuga lor a fost uşurată de faptul că, în acea zi, participau la programul "uşilor deschise", organizat de conducerea instituţiei.
Cea mai spectaculoasă evadare de la Penitenciarul Tichileşti s-a petrecut în ziua de 1 iulie 2014, în jurul orei 11:00. Iulian-Bogdan Cantaragiu, Andrei-Constantin Adam şi Petru Alexandru Costin, toţi în vârstă de 17 ani, se aflau pe o solă de legume, participând la programul educativ "Grădina mea de vis", când s-au hotărât să evadeze. Minorii plănuiseră să fugă de sub escortă încă din momentul în care se aflau în arest preventiv.
Pe 1 iulie 2014, profitând de faptul că se aflau în regim deschis şi că, împreună cu circa 20 deţinuţi, erau supravegheaţi de un singur subofiţer, cei trei au reuşit să evadeze. Cantaragiu, Adam şi Costin au fost căutaţi mai bine de două săptămâni de aproape 200 de gardieni, poliţişti şi jandarmi. Ca să li se piardă urma, fugarii s-au ascuns mai multe zile într-un cimitir, în case părăsite şi în lanuri de porumb, aşa hărţuiţi şi înfometaţi cum erau.
Evadarea celor trei s-a lăsat şi cu "victime" în rândul angajaţilor de la PMT Tichileşti, după ce procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de ASP (agent şef principal) Enache Iordache, agent tehnic principal II la GAZ (gospodăria agrozootehnică) şi ASP Mănel Mihălaşcu, agent operativ principal I, care aveau atribuţia de a-i supraveghea pe cei trei minori în ziua de 1 iulie 2014. Iordache şi Mihălaşcu urmau a fi cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu.