Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O Constitutie atletica sau una anemica?

E clar ca Traian Basescu se plictiseste la Cotroceni. Altfel spus, el n-are de munca la serviciu. Isi mai gaseste de treaba intervenind telefonic la emisiunea lu' Cristoiu de la Antena 3, stind noaptea pe chat sau mergind sa faca glume in fief-ul tinerilor pesedisti. In rest, doar un sprit la Golden Blitz cind cistiga Steaua si un dans sucar la restaurantul "Majestic" din Neptun. Insuficient! Basescu nu-i omul care sa astepte impasibil sa treaca mandatele pe linga el. Acusi se face 2014 si va constata ca a imbatrinit degeaba la Cotroceni.
Privind lucrurile din acest unghi, este de inteles de ce Traian Basescu a spus ieri, la intilnirea cu tinerele sperante din PSD, ca este necesara o dezbatere publica pe urmatoarea tema: Romania - republica parlamentara sau republica prezidentiala? Interesant subiect de discutie, poate si pentru ca, in acest moment, Romania nu-i nici in car, nici in teleguta. Vorba lui Ponta de la PSD: "Noi (adica PSD) am revizuit Constitutia in 2003, gindindu-ne ca Adrian Nastase va cistiga alegerile prezidentiale". Uite ca Nastase nu le-a cistigat. Asa ca acum avem o Constitutie alambicata, care nu specifica in mod clar cine naiba conduce tara asta. Parlamentarii se dau mai smecheri decit prevede legea si se pun de-a curmezisul atunci cind simt ca "nu sint consultati". Presedintele face spume la Cotroceni pentru ca, in afara de CSAT, niste servicii secrete si alte citeva pirghii mici, nu prea are incarcare in cimpul muncii. De fapt, ce zice Basescu? Pai, zice sa ne hotarim: ori vrem o republica in care presedintele este ales de Parlament, deci din rindul senatorilor si deputatilor, ori facem o republica in care presedintele detine puterea (nu absoluta, ca-n dictaturile militare) si ia decizii in nume propriu, tinind cont, desigur, si de vointa poporului. O astfel de republica prezidentiala este SUA, unde Bush jr. face si desface tara, de fapt planeta, dupa cum vrea muschiul lui. Vrea razboi in Irak, apai nu mai intreaba si Congresul daca este de acord. Zice ca e cazul sa bombardeze Iranul, pac la razboiu'. Republici parlamentare sint Italia, Germania. Apropo, stiti cum il cheama pe presedintele Italiei? Nici eu! Dar de Silvio Berlusconi sau Romano Prodi, adica ultimii doi premieri ai Italiei, sigur ati auzit. Personal, daca ar fi sa ma cheme cineva miine la referendum, as vota pentru republica prezidentiala. Stiu, o sa spuneti acum ca o sa ne ia mama Gaia daca votam asa si ajunge Vadim presedinte. Stati linistiti, nu va ajunge decit, poate, la vreun consult de specialitate. Si zic ca sint de acord cu propunerea lui Basescu, pentru ca m-am saturat ca lucrurile sa mearga prost in tara asta si sa nu avem pe cine trage la raspundere. Basescu zice ca Tariceanu e de vina, iar Tariceanu afirma ca parlamentarii sint raspunzatori pentru esec, pentru ca nu voteaza legile ca lumea. Sa punem un om care sa ne conduca (ales de popor), iar daca o sa constatam ca ne-a condus prost, macar sa stim pe cine sa batem la urmatorul scrutin electoral.
Tare mi-e teama insa ca Basescu a vorbit iarasi discutii. A mai zis el acum vreo 8 luni ca vrea Parlament unicameral, sa nu mai platim atitia trintori, si iata ca discutia a fost abandonata inainte de a incepe. Probabil, insa, ca de data asta Basescu se va tine scai de acest subiect, caci este direct interesat. Vorba aia, o data in viata ai ocazia sa-ti sporesti puterile la maximum.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii