Nume de cod CRONOS. Antifrauda pune tunurile pe munca la negru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nume de cod CRONOS. Antifrauda pune tunurile pe munca la negru

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală intră în forţă şi pe segmenul evaziunii prin muncă nedeclarată. Instituţia a anunţat că, împreună cu inspectorii de muncă, a demarat la nivel naţional o amplă campanie de controale prin care-şi propune să descurajeze flagelul muncii la negru, numele acestei operaţiuni fiind "Cronos". "Inspectorii antifraudă din cadrul ANAF şi inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii vor desfăşura, la nivel naţional, acţiuni de control operativ pentru prevenirea şi combaterea muncii la negru şi a celei subdeclarate, în cadrul operaţiunii Cronos, care se va desfaşura în perioada 16.06 - 23.09.2016. (...) Întrucât o mare parte dintre achiziţiile fictive sau artificiale de bunuri şi servicii, cu impact asupra TVA şi a impozitului pe profit, sunt deseori utilizate pentru a deconta sume care servesc, în realitate, pentru remunerarea unor persoane pentru munca prestată, inspectorii anitfraudă şi inspectorii de muncă vor controla prioritar firmele care activează în domeniile cu risc şi care se încadrează în profilele de risc generate de analizele documentare", se precizează într-un comunicat al DGAF. Astfel vor fi vizate de controalele mixte ale inspectorilor de muncă şi celor de la antifraudă firmele care activează în domenii de activitate precum confecţii textile, construcţii, pază şi protecţie, curăţenie, alimentaţie publică, silvicultură, transport, comerţ, arhivare şi depozitări. De altfel, aceste sectoare au fost identificate ca având cele mai mari riscuri legate de utilizarea forţei de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare. "În cadrul acţiunilor de control operativ, se va pune accentul şi pe informarea contribuabililor (societăţi comerciale şi salariaţi) cu privire la obligaţiile legale ce le revin, riscurile la care se expun şi sancţiunile contravenţionale şi/sau penale aplicabile în domeniu", se mai precizează în comunicatul DGAF.

Urmează controale mixte antifraudă-inspecţia muncii

Deocamdată, în judeţul nostru nu a fost demarată operaţiunea "Cronos" însă este de aşteptat ca aceste controale mixte să înceapă în a doua jumătate a acestei luni, mai ales că au fost perfectate actele interinstituţionale la nivel regional privind detaliile operaţiunii şi termenii colaborării DGAF şi ITM.
Până atunci însă, "inspectorii de muncă oricum au în sarcina zilnică şi în planul de activitate descoperirea şi descurajarea muncii nedeclarate sau subdeclarate, acţiuni care continuă în toată această perioadă. Programul propriu de acţiuni al ITM Brăila prevede în mod clar derularea de controale pe linia Relaţii de muncă, cu focusare asupra fenomenului de muncă nedeclarată", ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al ITM Brăila.
De altfel, raportul de activitate al instituţiei aferent anului trecut arată că în perioada analizată au fost derulate pste 4.000 de controale la agenţii economici din judeţul nostru, aproape 1.350 pe parte de RM (relaţii de muncă), iar diferenţa în domeniul SSM (sănătate şi securitate în muncă). Cu aceste ocazii, au fost depistate 1.385 de persoane care erau folosite la muncă fără a avea întocmite toate actele legale privind angajarea, sau ale căror contracte
individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor, sau au fost transmise dar fără respectarea prevederilor HG 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.
"Campania privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată a constituit în anul 2015 şi va constitui şi în acest an principalul obiectiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă, în concordanţă cu acţiunile prevăzute în Planul Naţional de acţiune pentru implementarea strategiei privind reducerea incidenţei acestui fenomen. Atât prin controalele preventive efectuate pe domenii de activitate, cât şi cu ocazia campaniilor dispuse de către Inspecţia Muncii, s-a avut în vedere acoperirea unei arii cât mai extinse de angajatori, urmărindu-se permanent depistarea, identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată", a mai spus, Liviu Arhire. Sursa citată a arătat că, în 2015, echipele de inspectori au controlat peste 2.700 de angenţi economici din aproape toate domeniile de activitate, dintre care 1.257 numai pe parte de relaţii de muncă. "Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale angajatorilor care nu respectau prevederile legale, în valoare totală de 1,88 milioane lei, din care 1,234 milioane numai pentru muncă la negru şi s-au dispus măsuri obligatorii de încheiere în formă scrisă de contracte individuale de muncă pentru toate persoanele depistate, de înregistrare la ITM Brăila a acestor contracte, precum şi de întocmire şi depunere a documentelor de plată lunară a salariilor. În cursul anului 2015, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru primirea la muncă a unui număr de 78 persoane fără a le încheia contract individual de muncă", a încheiat inspectorul şef al ITM Brăila.

Direcţia Antifraudă mai are în derulare şi alte 5 operaţiuni

Reamintim că DGAF are în derulare mai multe operaţiuni prin care-şi propune combaterea evaziunii în mai multe sectoare de activitate. De exemplu, anul trecut, în luna octombrie, a demarat operaţiunea "Cristal" care a vizat activitatea comercială derulată în mai multe centre comerciale de tip engross din întreaga ţară, inclusiv Brăila. În ce priveşte municipiul nostru, în urma acţiunilor derulate zilnic la "TUG Center" şi "Eurostil", au fost aplicate amenzi de peste 1,3 milioane lei şi confiscări de alte 215.000 lei.
În ultima zi din 2015, DGAF a demarat operaţiunea "Revelion", ţinta fiind pusă atunci pe unităţile de alimentaţie publică organizatoare a petrecerilor de Revelion.
La începutul anului în curs, inspectorii antifraudă au intrat cu controale şi în florării şi saloane de înfrumuseţare în cadrul operaţiunii "Venus". La prima strigare au fost verificaţi 32 de operatori economici brăileni, dintre care 11 specializaţi în comerţul cu flori şi plante ornamentale, 8 cu activitate în domeniul alimentaţie publică (restaurante) şi 13 saloane de înfrumuseţare. "În perioada 26 februarie - 13 martie, inspectorii DGAF au constatat abateri pentru sancţionarea cărora au dispus 43 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 125.500 de lei, precum şi confiscări de sume în valoare de 930 de lei, fără a dispune suspendarea vreunui punct de lucru al contribuabililor verificaţi", ne-a comunicat DGAF.
În cursul lunii aprilie, a fost lansată o nouă operaţiune - "Helios", în cadrul căreia accentul se pune pe activitatea din baruri, cluburi şi restaurante.
Dar cea mai recentă campanie, denumită "Xenon", a fost lansată chiar pe finalul lunii trecute şi vizează achiziţiile intracomunitare de maşini second-hand pentru care s-a fentat plata TVA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro