Numar record de buletine emise in luna februarie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Numar record de buletine emise in luna februarie

Cu toate ca a fost o luna scurta, in februarie s-au emis nu mai putin de 2.555 de acte de identitate. Asta datorita numarului mare de cereri de preschimbare, cu care se confrunta inca de la inceputul anului Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanei (SPCLEP) Braila. Daca luna trecuta s-au eliberat 2211 astfel de acte de identitate tendinta este vizibil una de crestere, in conditiile in care aproximativ jumatate dintre cei care sint in evidentele acestui serviciu au buletin de tip vechi. "Acest lucru nu poate inceta intr-o luna, doua, e o problema de durata. Cererile sint in crestere din cauza numarului mare de preschimbari a buletinelor vechi cu cele tip nou. Daca in decembrie preschimbam lunar un numar de 30 de acte de identitate, in ianuarie, am inregistrat un numar de 390 de preschimbari, iar in februarie 424, crescind astfel cererea de aproximativ 10 ori. Si acest lucru in conditiile in care lucram la capacitate maxima, de trei ghisee", ne-a declarat comisar Iolanda Cruceanu, sef SPCLEP Braila.

"Am observat un interes de a crea panica in rindul oamenilor"

O alta problema cu care se confrunta serviciul in cauza o reprezinta formarea listelor. Foarte multi dintre cei ce asteptau la rind au spus ca aceste liste se fac cu o seara inainte, stind astfel peste noapte sa pastreze rind. Printre acestia se afla foarte multi care lucreaza in strainatate, care nu au mult timp la dispozitie pentru preschimbarea buletinului dar si persoane virstnice care pleaca peste granita, la copii in vizita. Dar cum nu toti au timp sau nu le permite sanatatea, de a ramine peste noapte sa se inscrie pe liste, apar speculantii. "E un efort in plus al oamenilor, noi le-am explicat si le-am si cerut sa inceteze cu aceste liste, cu care nu sintem de acord, dar nu vor sa inteleaga. Reusisem la un moment dat sa scapam de ele, dar din cauza reaglomerarii iar au aparut, si normal ca in aceste conditii se creeaza o presiune. Pe deasupra, am observat ca mai este si un fenomen de speculatie, de a crea panica in rindul oamenilor, spunind ca trebuie sa te inscrii pe lista pentru ca altfel nu poti sta la rind, multi profitind material de pe urma celor care efectiv nu pot sta de cu noaptea la rind pe lista. Apelul meu este in continuare acelasi: ca la 8.30 cind se dechid ghiseele, oamenii sa se aseze la coada asteptindu-si rindul", ne-a declarat aceeasi sursa.

"Lucratorii se autodepasesc, sint ca niste masini"

Pentru solutionarea numarului mare de cereri sint disponibile, in acest moment, trei ghisee care se dovedesc a fi insuficiente. De apreciat insa ramine faptul ca desi aglomeratia este mare, Serviciul Local de Evidenta al Persoanei, elibereaza actele de identitate in termen de 7 pina la 10 zile desi legal este de 30 de zile plus 15 zile pentru extindere, daca este cazul. "Anul trecut s-au facut dotari cu sase calculatoare noi, inca un om la ghiseu, dar tot nu sintem la capacitatea care ar fi necesara. Raportat la numarul de locuitori, si dupa cum o arata si organigrama, ar trebui sa fim minim 35 dar in acest moment sintem 24. Lucratorii se autodepasesc, sint ca niste masini care trebuie sa se confrunte pe linga multe alte probleme si cu nervii acumulati de cei ce stau si asteapta la rind", a mai declarat sursa citata.
In afara de ceea ce este vizibil - cozile interminabile de la ghisee, listele - lucratorii SPCLEP au de lucru si in teren, insemnind spitale, penitenciare, camine de batrini, persoane nedeplasabile. In acest sens, lucratorii SPCLEP reclama ca Primaria, cea de care apartine aceasta institutie, nu asigura angajatilor transportul, fiecare scotind bani din buzunar atunci cind trebuie sa se deplaseze in interes de serviciu cine stie unde.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro