Nu ne mai putem amăgi singuri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nu ne mai putem amăgi singuri

Criza declanşată de noul coronavirus, atât cea socială, cât şi cea economică, ni se va arăta cu toată forţa. Nu ne mai putem amăgi singuri prea mult: pandemia va exploda, în curând, aşa cum se întâmplă în mai toate ţările din jur – este nu doar logic, ci ţine aproape de o precizie matematică. Deja, se observă după numărul de cazuri raportate în ultimele zile: cifrele sunt tot mai mari, de la o zi la alta. Şi aşa vor continua să fie, până la atingerea unui vârf imposibil de estimat acum.

Numărul mic de infectări înregistrate până de curând în România nu înseamnă că suntem feriţi de situaţiile critice apărute în majoritatea statelor europene. Nu am fost şi nici nu vom fi feriţi. Au fost doar mult prea puţine teste efectuate şi acelea făcute doar celor cu simptome, întorşi din zone de risc sau care au intrat în contact direct cu persoane infectate. O metodă care nu reflectă realitatea din teren, ci doar o statistică strict cosmetizată. O soluţie care nu a făcut decât să amâne inevitabilul. O tactică aparent bună, dar păguboasă.

Da, am câştigat ceva timp, dar numai teoretic. Practic, când vor izbucni focarele comunitare – adică transmiterea coronavirusului în comunităţi locale, fără o legătură directă cu cineva întors recent în ţară dintr-o zonă afectată - situaţia va fi critică. Vor fi sute sau mii de cazuri în fiecare zi.

O altă problemă a tacticii adoptate până acum de autorităţi este că, netestând automat orice persoană care prezenta simptome, dar care nu călătorise în zone de risc, odată ce acestea s-au prezentat la spital, au fost infectaţi, de fapt, medici şi asistente. Vezi cazul de la Suceava, unde zeci de cadre medicale sunt infectate pentru că au tratat un pacient care avea COVID, dar care nu ştia şi nu fusese testat. Vezi cazul de la Spitalul Universitar din Bucureşti şi câte alte unităţi sanitare or mai fi în această situaţie.

Nu va fi simplu şi nu se va termina repede. De fapt, adevăratul greu abia de-acum începe. De aceea este importantă izolarea, mai ales a persoanelor vulnerabile, de aceea este crucială evitarea aglomeraţiilor, de aceea este esenţială limitarea oricărei deplasări în spaţii publice. Poate e greu de înţeles şi de acceptat de către mulţi – omul, prin definiţie, este o fiinţă socială - dar este singura măsură pentru a ţine cât de cât sub control răspândirea bolii. Şi nu mai e timp de pierdut.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro