Mergi la conţinutul principal

Nu contează cât de frumos e locul, important e cât și cum îl îngrijești

Plimbările lungi, de seară, pe străzi știute ori neștiute din cartier, sunt micile mele plăceri nevinovate. Admir casele și curțile îngrijite, mă bucur de fiecare floare și copac, mă încarc cu energie după o zi obositoare de muncă.

Până aseară, am ocolit cu obstinație una dintre străzi. În depărtare, casele se zăreau zvelte, copacii păreau să le înconjoare armonios. Doar că... ambele capete de stradă, pe porțiuni destul de mari, erau acoperite de gunoaie. Un talmeș-balmeș urât mirositor, neluminat, plus că, auzisem prin vecini, acolo era un adevărat focar de ambrozie.

Instinctiv am tot ocolit zona, însă, aseară, pur și simplu, pașii m-au dus exact acolo. Și... surpriză! Locul era curățat, drept ca în palmă, pe aliniamentul stradal plantați copaci, stâlpi de lumină din câțiva în câțiva metri. Am bătut strada la pas ca un copil într-un magazin de jucării, pentru că, într-adevăr, casele chiar erau super-frumoase, iar curțile pline de brazi și trandafiri. M-am simțit ca într-un orășel de munte, într-o seară răcoroasă de august. Din curți răzbeau râsete și frânturi de melodii. Adică, acolo, trăiau niște oameni. Oare cum or fi rezistat atât timp așa, străjuiți de mizerie?!

Oare câte alte frumuseți mai ascund munții de gunoaie?! Oare de ce ne este atât de greu să fim civilizați, să fim grijulii cu noi, cu nevoile noastre și confortul binemeritat?! Cine și cum a reușit să planteze în noi această sămânță a nepăsării, această buruiană fără leac a nesimțirii?!

Faleza, Grădina Publică, Parcul Moment, toate au astfel de ”oaze”. Ca, de altfel, și fiecare cartier. Dar, ca ”simpli cetățeni”, noi doar facem poze, le încărcăm pe rețele și criticăm autoritățile că nu intervin. Adevărat! Autoritățile au partea lor de vină. Dar bârna e în ochii noștri! Curățenia ține, în primul rând, de noi. Că și la capetele acelea de stradă, gunoiul nu l-am dus nici eu, nici primarul, nici vecinii mei!

Nu același lucru e valabil pentru ambrozie. O fi ea ”nectarul zeilor”, dar pentru noi, muritorii de rând, e otravă curată. Iar antidotul, oricât ne-am strădui noi, ”ca simpli cetățeni”, e categoric doar în mâinile autorităților.

Poate treceți, domnule primar, și ambrozia pe lista cu ”urgențe – de făcut”!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro