Veterinarii brăileni reamintesc că, în această perioadă, când foarte mulţi porci sunt sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, există un risc crescut de contactare a trichinelozei, o boală ce poate fi fatală. Pentru eliminarea acestui risc, carnea de porc trebuie să treacă prin examenul trichineloscopic înainte de a fi consumată.
În Brăila, verificarea mostrelor colectate de la porcii sacrificaţi în curţile localnicilor se face la sediul Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, de pe Str. 1 Decembrie 1918, şi în staţiunea de control alimente din incinta Pieţei Halelor. Programul de lucru este, în zilele lucrătoare, de la 8.00 la 19.00, iar în zilele de duminică de la 8.00 la 17.00. În mediul rural, examinările trichineloscopice se fac la sediul fiecărei Circumscripţii Sanitar Veterinare Comunale.
Pentru examinare, cetăţenii trebuie să se prezinte cu maxim 40 grame din muşchii pilieri diafragmatici, maseteri sau intercostali. Analizele costă 9 lei, fără TVA, pentru fiecare porc domestic, sau 18 lei, fără TVA, pentru porcii mistreţi.