Mergi la conţinutul principal

Noul ministrul al Agriculturii la Brăila. Sume consistente pentru irigaţii

• Adrian Oros, noul ministru al Agriculturii, a afirmat în timpul vizitei sale la Brăila că problema irigaţiilor este cea mai des invocată de agricultorii din zona de Sud-Est • acesta a afirmat că programul pentru irigaţii va continua, fără probleme • ba mai mult, a vorbit despre “sume consistente” în noul Program Naţional Strategic • prezent alături de ministru şi primarul comunei Cireşu, liberalul Radu Popa, şi-a exprimat speranţa că se vor accesa mai mulţi bani din fonduri europene pentru irigaţii

 

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a ţinut să asigure agricultorii şi fermierii din Brăila că programul pentru irigaţii va continua, ba chiar că va încerca să atragă mai multe fonduri europene. În timpul vizitei sale recente în judeţul nostru, acesta a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre faptul că irigaţiile reprezintă principala problemă invocată de fermierii şi agricultorii din zona de Sud-Est. Ministrul a vorbit despre prinderea unor sume importante pentru acest segment şi în viitorul Program Naţional Strategic.

“Am discutat foarte mult pentru că ştiu că este o problemă în toată zona aceasta de Sud - Est. Mă refer la programul de irigaţii. Noi îl vom continua. Este un program fixat printr-o lege. Deocamdată, în mare parte, este finanţat din bugetul naţional. Dar trebuie să prindem sume consistente în noul Program Naţional Strategic. Mai ales că permite noul pact, ca 30% din buget să folosim pentru măsuri de climă şi mediu. Şi vom încerca să direcţionăm sume importante să rezolvăm această problemă a irigaţiilor, a menţinerii apei în sol şi alte măsuri de prevenire a eroziunii solului sau a deşertificării. Pentru că astea sunt nişte măsuri complexe pe care trebuie să le adăugăm pe lângă extinderea sistemului de irigaţii. Se ştie că sunt foarte multe lucrări începute şi nefinalizate sau neconectate. Sunt părţi ale unor judeţe unde funcţionează foarte bine şi părţi unde nu funcţionează”, a declarat Oros la Brăila.

Ministrul a mai semnalat că după problema irigaţiilor, al doilea deziderat al agricultorilor din zona noastră se referă la vânzarea, depozitarea, sortarea şi păstrarea în condiţii optime a produselor agricole, astfel încât să fie vândute la un preţ bun şi nu “cumpărată de şmecheri”.

 

Primarul din Cireşu speră ca rezolvarea să vină din fonduri europene

 

Prezent la conferinţa de presă susţinută de ministrul Agriculturii la sediul PNL Brăila, primarul comunei Cireşu, Radu Popa, şi-a exprimat speranţa că problema irigaţiilor din judeţul nostru se va rezolva prin atragerea de fonduri europene.

“Sunt măsuri pe irigaţii tot pe fonduri europene. Sunt programe cu modernizarea infrastructurii şi a staţiilor de irigat. În valoare de până la 1 milion euro. Ceea ce permite fermierilor să modernizeze şi să îşi ia măsurile de siguranţă, ca să nu se mai uite pe cer dacă plouă sau nu. Printre altele, sunt multe probleme în agricultură. Fermierii ştiu cu ce se confruntă. Ştim şi noi destul de bine. Trăim în mediul rural şi activitatea de bază e agricultura”, a declarat Popa.

Totodată, acesta a ţinut să transmită că l-a rugat pe noul ministru să încerce să simplifice procedurile de accesare a fondurilor europene pentru agricultură. Primarul s-a plâns că termenele pentru eliberarea avizelor necesare şi de realizare a studiilor de impact de multe ori sunt foarte mari, în special atunci când vine vorba de mediu, ceea ce conduce la întârzieri uriaşe până la implementarea proiectelor.

“Vă daţi seama, dacă stai şase luni pentru a obţine un aviz, cât durează până când implementezi un proiect?! Nicio fermă agricolă, nu se poate dezvolta, nu se poate moderniza, nu poate ţine pasul cu fermele mari cu capital străin, dacă nu accesează fonduri europene. Domnul ministru ne-a promis că o să analizeze”, a conchis primarul din Cireşu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro