Că noii miniştri desemnaţi sunt în general foarte tineri este, de asemenea, un lucru bun. Trebuia încercată şi o asemenea abordare, în locul unei rotiri a "dinozaurilor" din PDL. Cât despre numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, fostul şef al spionilor români, nu văd de ce aceasta ar trebui să fie un capăt de ţară.
Momentul ales, însă, pentru schimbarea guvernului nu mi s-a părut a fi cel mai fericit, în contextul în care jumătate de ţară era izolată sub nămeţi, iar situaţia se întrevedea a fi una extrem de gravă. Cu siguranţă, nici fostul guvern şi nici preşedintele nu s-au aşteptat ca lucrurile să fie atât de grave, deşi când laşi toate drumurile naţionale nedeszăpezite câteva zile, pentru a interveni abia după ce se termină viscolul, cam asta se întâmplă. S-a dovedit că deblocarea unui drum viscolit zile la rând este mult mai dificilă decât ţinerea lui sub control, cu utilaje care să patruleze non-stop pe timpul ninsorii. Astfel, nu s-ar fi format nămeţi de 4-5 metri, echipele de intervenţie s-ar fi putut deplasa, totuşi, la cazurile grave (trenul blocat în zona Făurei - Buzău aproape trei zile, pentru că nimeni nu a putut ajunge terestru, este exemplul suprem în acest sens!), iar căile de comunicaţii s-ar fi deblocat ceva mai repede.
Noul guvern, instalat joi seara, a fost pus în faţa situaţiei create de fostul Executiv, trebuind să se confrunte deja cu prima "grea moştenire" a trecutului. Ca nişte tineri inteligenţi, educaţi şi plimbaţi prin ţări străine, gata de pus pe treabă, ar fi fost de aşteptat ca reacţia lor la prima problemă cu care se confruntă ca noi miniştri să fie una imediată. Te-ai fi aşteptat ca primul lucru pe care îl declară public, de exemplu, noul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, imediat după învestitură, să fie ceva legat de deszăpezirea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor (în ce ţară aţi mai auzit ca o autostradă să fie blocată 10 zile consecutiv?). Ca noul ministru de Interne, Gabriel Berca, să spună ceva despre situaţia gravă din judeţele din sud-estul ţării, despre echipele de intervenţie, despre lipsa alimentelor în sutele de localităţi izolate. Ca noul ministru al Economiei să vorbească despre furnizarea gazelor, a problemelor în alimentarea cu energie electrică a sutelor de localităţi. Ca noul premier să aibă un comandament urgent de iarnă, încă de joi seara.
Comandamentul în cauză s-a ţinut abia vineri seara. Ce a făcut noul guvern toată ziua de vineri? Fiecare ministru şi-a primit mandatul în cadru oficial, de la vechii deţinători ai portofoliilor, unul după altul, pentru ca la fiecare ceremonie în parte să participe şi premierul Ungureanu. Proaspăt înscăunaţii au făcut schimb de amabilităţi cu vechii miniştri, în faţa presei, şi le-au propus acestora posturi de consilieri în ministerele pe care abia le preluaseră. Au ţinut să piardă o zi cu protocoale care, dată fiind situaţia, chiar nu-şi aveau rostul.
Parcă pentru a le da o şansă în a-şi repara greşeala şi pentru a spăla şi din păcatele vechiului guvern, trei avertizări de Cod Galben şi trei de Cod Portocaliu de ninsoare şi viscol tocmai ce-au intrat în vigoare. Rămâne de văzut dacă noul Executiv va demonstra că, totuşi, România este în anul 2012. La ultimul Cod Portocaliu ţara a fost aruncată în 1954, fără a avea zăpezile de atunci.