Totul a pornit de la informaţia potrivit căreia "toţi bugetarii vor avea program de lucru între ora 8.00 şi 16.00", concluzie la care s-a ajuns dintr-o adresă a unui inspectorat şcolar din ţară (Cluj, mai exact), transmisă către toate unităţile de învăţământ din judeţ, adresă care a ajuns la televiziuni. De aici, s-a pornit marea dezbatere, timp în care s-a uitat şi de înzăpeziţii din ţară, şi de morţii de ger, şi de noul Cod galben.
Ore întregi s-au vehiculat idei care mai de care mai aberante, alimentate de fel de fel de lideri de sindicat şi de ziarişti cu mintea îngheţată: cum să-şi oprească programul la ora 4 după-amiaza serviciile de urgenţă sau de intervenţie? Cum să se poată derula activitatea de predare într-o şcoală doar între orele 8.00 şi 16.00, când există trei schimburi de elevi? Cum se poate ca bugetarii să nu mai aibă zi scurtă vinerea şi să fie puşi să muncească încă o zi pe lună adunat, fără a fi plătiţi? Şi aşa mai departe.
Sunt convins că, de fapt, programul de lucru stabilit de guvern se referea doar la instituţiile subordonate guvernului, la care se poate aplica acest program: ministere, direcţii descentralizate, prefecturi, agenţii, inspectorate etc. Logic, toate instituţiile de stat, mai ales care au program cu publicul, ar trebui să aibă acelaşi program. Adică orice cetăţean să ştie că, indiferent că are treabă la şomaj, la prefectură, la direcţia agricolă, la fisc sau la inspectoratul şcolar, va găsi pe cineva acolo între aceste ore, care să-i rezolve sau să-i asculte problema. Că un inspector cu logica viscolită a transmis nota către toate şcolile din subordine, de parcă orele de curs ar trebui suprapuse, asta este altceva. Că unii au înţeles că urgenţele vor avea program de 8 ore, iar este o altă problemă, a lor, care chiar ar trebui tratată de urgenţă.
Bugetarii nu aveau oficial program scurt vinerea. Şi-l făceau ei aşa. Unii, prin faptul că lucrau în restul săptămânii câte o jumătate de oră în plus, plecau vinerea acasă mai devreme. Alţii, cei mai mulţi, munceau mai puţin vinerea, prin rotaţie, cu acordul şefilor, care rupeau uşa primii, pe la prânz (de-aia se aglomerează DN1 vineri după-amiază, dacă vă întrebaţi cine are timp să plece la munte aşa devreme!). Şi, de aceea, majoritatea instituţiilor de stat nu au program cu publicul vinerea după-amiază.
Sper că, de fapt, ceea ce a vrut guvernul a fost altceva: ca toţi bugetarii să-şi lucreze alea 40 de ore săptămânal, pentru care sunt plătiţi - bine sau rău (oricum, în mediul privat nimeni nu mai lucrează sub 9 ore pe zi). Un singur lucru mai trebuia să precizeze guvernul, pentru a rezolva o veche problemă a contribuabilului român: ca toate instituţiile de stat să aibă program cu publicul fix 8 ore pe zi, de luni şi până vineri, fără excepţie şi fără discuţie. Asta nu i-ar fi trecut prin cap niciunui sindicalist plătit din banii publici.