Mergi la conţinutul principal

Nevoia de hrană a democrației

Într-adevăr, nu este cea mai bună perioadă pentru organizarea unor alegeri. Dar nu e vorba despre vreun moft sau despre vreun lucru inutil, ci despre o necesitate. Alegerile sunt esențiale nu doar pentru democrația în sine, ci pentru nație, în general. România nu poate funcționa fără un Parlament funcțional, ales democratic. Și nici Parlamentul nu poate funcționa mai mult de 4 ani. Da, se mai putea prelungi mandatul actualilor aleși cu încă maximum 3 luni, iar alegerile să fi avut loc în martie, așa cum a cerut PSD. Dar n-ar fi fost un Parlament complet funcțional. Plus că nu garantează nimeni că în martie situația pandemică va fi mai bună. Dimpotrivă, poate fi mai rea.

Și, să fim serioși, PSD nu a cerut amânarea alegerilor de grija sănătății populației, ci în speranța că, între timp, PNL se va eroda și mai mult la guvernare. Evident, nici PNL nu s-a străduit să organizeze alegerile la termen din alt motiv, ci fix pentru a nu da ocazia PSD să profite de încă 3 luni de criticat Guvernul, din Opoziție, dar având de fapt controlul Parlamentului.

Alegerile nu reprezintă altceva decât nevoia de hrană a democrației. Așa cum fiecare dintre noi are nevoie de alimente, țara are nevoie de alegeri. Poți sta cât de izolat vrei, poți sta închis în casă cât de mult vrei, poate că poți lucra și din dormitor, dar la niște cumpărături tot trebuie să ieși din când în când.

Mersul la vot este la fel de sigur, dar și de necesar, ca mersul la cumpărături. Nu, virusul nu se ia dacă treci pe lângă cineva bolnav sau dacă stai într-o încăpere cu el câteva minute, atât timp cât respecți celelalte reguli - distanțare, purtatul (nu portul) măștii, igiena mâinilor. Și nu durează mai mult de câteva minute să votezi. De fapt, sunt șanse mai mari ca la coada de la supermarket să stai mai mult decât la rândul de la secția de vot. Ca să nu mai vorbim despre timpul petrecut înăuntru.

Iar aceste alegeri nu sunt despre pandemie. Sunt despre următorii 4 ani. Sunt despre ce are nevoie România în următorii 4 ani. Pandemia trece în maximum 1 an, dar aleșii îți vor decide destinul pentru 4 ani, fie că e pandemie sau nu. Și sunt muuuulte alte probleme de rezolvat, muuuulte alte probleme cu care te confrunți, muuulte alte situații care ar trebui remediate.

Scuza cu „nu am cu cine” chiar nu mai stă în picioare. Analizează biografia candidaților, activitatea lor, declarațiile lor – este plin internetul, trebuie doar să foloseșți „magicul” buton Google de pe telefonul ăla de pe care dai Like pe Facebook la toate prostiile sau înjuri politicienii. Dacă nu-ți place partidul, poate-ți place un candidat al partidului. Dacă nu-ți plac candidații, poate îți place partidul. Vezi unde sunt cei mai puțini impostori, cei mai puțini mincinoși, cei mai puțini incompetenți. Analizează ce s-a întâmplat în ultimul an, în ultimii 4 ani și în ultimii 30 de ani. Vezi ce a fost bine și amintește-ți ce te-a scos din sărite sau din casă. Amintește-ți ce s-a întâmplat ultima oară când nu ai votat. Urmează încă 4 ani – care, în contextul pandemiei, nu vor fi deloc ușori. 

Și mai ales nu uita că, chiar dacă tu nu votezi, alții o vor face. Și o vor face și pentru tine. Iar cei aleși în numele lor vor decide și în numele tău. Iar vrei să se întâmple asta?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro