Nesimtirea prinde radacini in Statiunea Lacu Sarat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nesimtirea prinde radacini in Statiunea Lacu Sarat

Salubrizarea continua sa fie o problema in Statiunea Lacu Sarat si asta nu atit din cauza firmei de salubritate ce opereaza in zona, cit a cetatenilor certati cu bunul simt si a unor agenti economici care continua sa arunce pe domeniul public deseurile rezultate in urma desfasurarii activitatilor specifice. Vorbim aici despre administratori de hoteluri, terase sau restaurate care se debaraseaza de gramezi de ambalaje de hirtie sau plastic ducindu-le in incinta unui fost WC public, transformat astfel intr-o adevarata platforma de gunoi. George Nedelcu, directorul operatorului de salubritate RER, se plinge ca este nevoit sa ridice, o data la citeva zile, tone de deseuri dintre peretii acestui WC. Nedelcu spune ca de vina sint hotelierii si patronii de terase, dar si jandarmii, care patruleaza in statiune fara a-i sanctiona pe nesimtiti. "Inainte, cind se ocupau cei de la Politia Comunitara, era mai bine, in sensul ca WC-ul se umplea de gunoaie cam o data la doua saptamini. De cind a intrat Jandarmeria in statiune, la doua-trei zile deja se string citeva tone de deseuri", ne-a declarat directorul Nedelcu.
Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ) Braila spune ca patrula de jandarmi nu are competenta in sanctionarea celor prinsi depozitind gunoaie pe domeniul public. "In conformitate cu Legea nr. 550 din 2004, Jandarmeria are atributii in mentinerea ordinii publice, pentru prevenirea si descoperirea infractiunilor. Salubrizarea intra in competenta Politiei Comunitare, ca structura subordonata Consiliului Local Municipal", ne-a explicat plutonierul Sorin Neftode, din cadrul Compartimentului de Relatii Publice al IJJ Braila. Pentru a ne demonstra ca Jandarmeria isi face datoria in statiune, acesta ne-a dat ca exemplu activitatea pe luna aprilie a anului in curs. Astfel, in perioada mentionata, s-au aplicat 15 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 2.400 lei. De asemenea, au fost prinsi citiva indivizi care incercau sa fure citeva parazapezi pentru a le vinde la fier vechi si s-a intervenit pentru aplanarea unui conflict provocat de cinci barbati beti, care tulburau linistea intr-un hotel.

"Daca ar vrea, ar putea!"

Traian Jipa, directorul Politiei Comunitare Braila, afirma ca pe linga asigurarea ordinii si linistii publice, Jandarmeria ar trebui sa se ocupe, totusi, si de mentinerea curateniei in statiune. "Cind s-au repartizat zonele de competenta in Braila, jandarmii au cerut sa se ocupe de Lacu Sarat, fiindca potrivit legii ei, trebuie sa aiba in grija statiunile. Acum, daca au preluat zona asta, ar trebui sa dea atentie si salubrizarii nu doar ordinii publice. De fapt, nu stiu cit de bine se ocupa de ordinea publica, fiindca sint cam multe banci rupte pe alei, de la o vreme, dar asta e alta problema! Daca ei sustin ca nu au competenta sa aplice sanctiuni pentru depozitarea deseurilor pe spatiul public, trebuie spus ca exista o Ordonanta de Guvern care le da dreptul prefectilor sa imputerniceasca institutiile din subordinea Ministerului de Interne si Reformei Administrative sa se ocupe de asa ceva. De ce nu solicita prefectului sa le acorde competenta in problema asta?", se intreaba Jipa.
In replica, reprezentantii IJJ continua sa sublinieze ca atributiile lor tin doar de ordinea si linistea publica, insa au invitat Politia Comunitara sa faca patrulari comune in statiune. "In felul acesta, dumnealor ar acoperi problema salubrizarii, iar jandarmii le-ar oferi sprijin, de cite ori ar fi nevoie", ne-a declarat plutonierul Neftode.
"Ce rost ar avea sa patrulam si noi si ei? Doar ca sa ne lovim unii de altii pe alee? Daca nu vor, sa solicite prefectului sa le dea competenta pentru amendarea celor care arunca gunoaie, atunci sa-i retina pe cei prinsi cu asa ceva si sa ne dea un telefon, ca sa trimitem o echipa de interventie, pentru aplicarea sanctiunii", a conchis directorul Politiei Comunitare.
Cam asta e situatia, la ora actuala, in Statiunea Lacu Sarat. Din pacate, pina cind cele doua institutii nu vor ajunge la un acord, zona va ramine la cheremul celor care se leapada de gunoaie pe oriunde le vine lor!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro