Nu știu să mai existe multe țări în lume în care locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap să fie ocupate, fără nicio rușine sau o oricât de mică jenă, de mașini conduse de persoane perfect sănătoase. Nu cred să mai existe pe undeva o asemenea lipsă nu de respect sau de compasiune pentru situația unor persoane care chiar au nevoie de locurile alea, ci de un minimum de bun simț pentru a respecta o regulă simplă.
Nu știu ce mecanisme se produc în mintea unor asemenea indivizi, de a parca fără nicio mustrare de conștiință pe un loc care este destinat, din start, cu totul altor persoane. Dar îmi este clar că asemenea specimene sunt lipsite de cel mai elementar bun simț, având carențe grave de caracter, ca să nu mai vorbesc despre lipsa oricărui grad de educație.
Și nu știu să mai existe țări în care supermarketurile și hipermarketurile să fie nevoite să închidă cu lanțuri sau fel de fel de obstacole locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap doar pentru a nu fi ocupate abuziv de nesimțiți. De fapt, sincer, nu știu să mai existe multe țări cu atât de mulți nesimțiți ca pe la noi.
Poliția brăileană tocmai ce a anunțat, zilele trecute, că, timp de o săptămână, polițiștii au urmărit modul în care parchează brăilenii în zona supermarketurilor, acordând 19 amenzi unor indivizi care au ocupat abuziv locurile destinate persoanelor cu handicap. E și ăsta un început, dar asemenea acțiuni nu trebuie să rămână excepții, ci să devină regulă. Pentru că nesimțirea crește exponențial nesancționarea ei.
Să fim serioși, nu toată lumea civilizată s-a civilizat de bună voie. Da, civilizația și comportamentul normal într-o societate se educă, dar educarea se poate face și cu forța. Cu forța legii și a aplicării acesteia. Dacă asemenea acțiuni de sancționare a nesimțiților din parcări ar deveni permanente, atunci nesimțiții s-ar civiliza în timp. Soluția e valabilă în cazul tuturor categoriilor de nesimțiți – de la cei care scuipă cojile de semințe pe jos la cei care aruncă gunoiul pe stradă și de la cei care parchează pe locurile rezervate persoanelor cu handicap la cei care ascultă muzică la volum foarte mare, deranjând un bloc sau o stradă întreagă. Și tare mi-e că, de fapt, sunt cam aceleași persoane.