Mergi la conţinutul principal

Neglijenta in serviciu - principala cauza in producerea accidentelor de munca

O analiza realizata de inspectorii de munca braileni, in ceea ce priveste principalele cauze care au condus la producerea accidentelor de munca, inregistrate in primele 11 luni ale anului in curs, scoate la lumina faptul ca cele mai multe incidente s-au inregistrat ca urmare a unor erori imputabile executantului, mai precis a salariatilor. Pe locul II sint mentionate cauzele dependente de mijloacele de productie (obiecte sau suprafete periculoase) sau de sarcina de munca (deficiente de indrumare, supraveghere si control, ori agresiune fizica in timpul serviciului).
De altfel, aceeasi concluzie este trasa si de catre specialistii din cadrul Casei Judetene de Pensii (CJP) Braila, institutie care are, din acest an, atributii in domeniul asigurarii pentru accidente de munca si boli profesionale, conferite de Legea 346/2002. Concret, studiul realizat privind activitatea pe acest segment a CJP Braila indica faptul ca, dintre cele 58 de accidente de munca cercetate in primele 10 luni ale anului in curs, in cazul a 53 de astfel de evenimente vina producerii a apartinut salariatilor. Concret, prin efectuarea necorespunzatoare a operatiunilor de munca s-au produs 25 de accidente; prin omisiuni - 10; caderi - 15; expunerea, in afara sarcinii de munca, la factori periculosi sau nocivi - 2 si efectuarea unor activitati, in afara sarcinii de munca - 1. Cea mai "bogata" societate in astfel de evenimente a fost SC "Aker" SA (18 cazuri), urmata de SC "Celhart" SA (8) si SC "ARTEFERRO" SRL (4). Din totalul accidentatilor, 53 sint barbati, iar 6 femei. In ceea ce priveste situatia accidentelor de munca pe luni calendaristice, cele mai multe s-au produs in lunile aprilie (10 evenimente) si iunie (8), iar cele mai putine in mai si octombrie (cite 3).
"In primele 10 luni au fost incheiate asigurari obligatorii, prin efectul legii, cu 4.525 de angajatori. Acestea au ca obiective prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, reabilitarea medicala si socioprofesionala, precum si refacerea capacitatii de munca si acordarea de prestatii in bani, pe termen lung si scurt, sub forma de indemnizatii si alte ajutoare. Astfel, pentru incapacitate temporara de munca si prevenirea imbolnavirilor s-au platit 4.252.948 lei (RON). S-a inregistrat o crestere a cheltuielilor pentru plata indemnizatiei in cazul incapacitatii temporare de munca, cu 34,5%, ca urmare a cresterii numarului de zile de concediul medical acordate", a precizat Sorin Enache, director executiv al CJP Braila.
Tot in perioada ianuarie-octombrie, au fost confirmate 9 cazuri noi de boli profesionale, la 6 societati comerciale. Si de aceasta data topul este condus de SC "Aker" SA (unde au fost inregistrate 4 cazuri de surditate), urmata de SC "Quality Shoes" SRL (un caz de astm), Spitalul Judetean Braila (un caz de hepatita), SC "Laminorul" SA (un caz de surditate), SC "Promex" SA (un caz de silicoza) si SC "Braiconf" SA (un caz de astm).

Mai putine accidente decit anul trecut

Potrivit datelor prezentate de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Braila, in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2005, au fost inregistrate 79 accidente de munca, cu 13 mai putin decit in aceeasi perioada a anului trecut. Dintre cele aproape 80 de accidente de munca, in majoritatea cazurilor, mai precis in 69 de astfel de incidente, victimele au suferit leziuni care au condus la incapacitarea temporara in munca (itm), numar sensibil mai mic in comparatie cu cele 83 de incidente soldate cu itm in perioada de referinta in anul 2004. Important de mentionat este ca, spre deosebire de anul trecut, in cele 11 luni ale anului in curs, au fost inregistrate 10 accidente mortale, cu unul mai mult decit cele raportate in anul 2004. Inspectorii de munca braileni au subliniat ca a fost raportat doar un singur accident colectiv, cu 3 persoane accidentate, dintre care doar una singura mortal, spre deosebire de anul 2004 cind au fost inregistrate 3 accidente colective, cu 13 accidentati, dintre care 2 mortal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro