Dincolo de discuțiile și controversele inevitabile iscate de subiectul căsătoriei între persoane de același sex, dincolo de patosul generat de această temă (și teamă), recenta rezoluție a Parlamentului European conform căreia drepturile acestor cupluri trebuie recunoscute de toate țările Uniunii Europene nu este despre căsătoriile gay. Rezoluția este de fapt despre drepturile cetățenilor UE, care trebuie recunoscute și respectate în și de toate țările UE.
Statele UE au în continuare dreptul de a legaliza sau nu căsătoriile între cuplurile de același sex. Dar nu au voie să nu respecte drepturile acestor persoane, dacă ele s-au căsătorit într-un alt stat membru UE, care permite asemenea căsătorii. E de fapt mai simplu decât pare. Situația este identică precum în cazul studiilor, de exemplu. O diplomă de studii eliberată într-un stat este recunoscută în oricare alt stat UE, iar drepturile absolventului sunt aceleași pe întreg teritoriul Uniunii Europene, acesta putându-se angaja și practica respectiva meserie oriunde. La fel e și în cazul permisului auto, de exemplu. Chiar dacă examenele se susțin diferit, chiar dacă gradele de dificultate sunt altele, permisele sunt recunoscute automat în întreaga UE, indiferent de țările membre care le-au eliberat. Posesorul unui permis auto este considerat șofer și are dreptul de a se angaja ca șofer și de a conduce o mașină oriunde în UE.
Ei bine, așa trebuie să stea lucrurile și în privința certificatului de căsătorie. Dacă o țară UE permite căsătoria cuplurilor de același sex și le eliberează un certificat de căsătorie legal, orice altă țară din UE trebuie să recunoască acel certificat, să-i considere legal pe cei doi ca fiind soți și să le acorde aceleași drepturi de care se bucură și soții din familiile „tradiționale”. Inclusiv dreptul de rezidență și dreptul la liberă circulație ale unui cetățean non-UE, drepturi rezultate în urma căsătoriei. În definitiv, și soții gay plătesc aceleași taxe și au aceleași obligații față de statul în care trăiesc și muncesc, precum toți ceilalți locuitori. Atunci de ce n-ar avea și aceleași drepturi? Asta vrea să spună Parlamentul European.
La urma urmei, Uniunea Europeană e despre drepturi egale pentru toți cetățenii săi, indiferent de sex, orientare sexuală, rasă, religie, culoarea părului sau orice alt criteriu. Prin urmare, doi cetățeni considerați soți în Belgia trebuie considerați soți și în România și trebuie să beneficieze de absolut aceleași drepturi ca și cei deveniți soți în România. Ceea ce România (ca și Ungaria și Polonia) nu face. De aceea, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României pe această temă.
Și nu e vorba doar despre asta. Rezoluția Parlamentului European este despre ceva și mai important: despre respectarea unei decizii a unei instanțe, ceea ce România nu face. De fapt, despre faptul că România nu respectă o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, referitoare la drepturile persoanelor de același sex căsătorite. România, membră a UE, nu respectă o decizie a instanței supreme a UE, ceea ce nu e doar anormal, ci și ilegal. Poate că nu ne convine decizia - de fapt, în cazul oricărei decizii a oricărei instanțe din lumea asta există cel puțin un nemulțumit -, și poate că pentru mulți respectul legii pare doar ceva facultativ, dar, ca țară democratică și (oarecum) civilizată, așa cum ne place să ne considerăm, România trebuie să o respecte. Respectul față de lege nu poate fi negociabil.
EDITORIALUL reprezintă strict opinia autorului