Instituţia Prefectului Judeţului Brăila a dat ieri o "palmă rece" celor 18 consilieri care au organizat puciul "Concivia". Concret, prefectul judeţului, Vasilica Vîlcu, a constatat drept nelegale proiectele de hotărâre adoptate în şedinţa de îndată din data de 5 septembrie şi a cerut Tribunalului Brăila anularea lor. Decizia este executorie, cu alte cuvinte, liberalul Ovidiu Nechita ar trebui să îşi poată relua de astăzi funcţia de vicepreşedinte, documentele respective fiind suspendate până la judecarea pe fond.
"În urma exercitării controlului de legalitate de către prefect, conform Legii 340/2004 asupra Hotărârilor Consiliului Judeţean 104, 105, 106, 107 şi 108, adoptate în şedinţa de îndată din 5 septembrie s-a constatat nelegalitatea acestora, precum şi a acţiunilor administrative ce au stat la baza adoptării lor. Drept consecinţă, astăzi, s-a solicitat Tribunalului Brăila, Direcţia de contencios administrativ şi fiscal anularea lor. În temeiul art. 3, alin. 3 din Legea 554/2004 actele atacate de către prefect se suspendă de drept până la soluţionare. A fost înştiinţat şi Consiliul Judeţean în acest sens. În concluzie, ar trebui să se revină la starea de fapt de dinainte", a declarat ieri, Mircea Tudosie, directorul Cancelariei Prefecturii.
Dacă liberalii şi PDL-iştii s-au arătat mulţumiţi de decizie, redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" nu au putut obţine şi un punct de vedere în legătură cu decizia prefectului din partea PSD-iştilor. Atât consilierii Ionel Avram, Nicu Niţă cât şi primarul Aurel Simionescu nu au răspuns apelurilor noastre până la închiderea ediţiei.
Nechita: "Nu am vrut să mă antepronunţ, am aşteptat ca instanţa să îşi spună cuvântul"
Contactat telefonic, liberalul Ovidiu Nechita a afirmat că aflase de decizia Prefecturii. Cu toate acestea, consilierul a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că tot ieri, a fost sunat din partea Consiliului Judeţean pentru a fi înştiinţat că până pe data de 12 septembrie trebuie să îi predea biroul lui Ionel Avram. "Am înţeles că Instituţia Prefectului Judeţului Brăila a cerut anularea hotărârii. Era normal asta, deşi nu vreau să fiu subiectiv. Nu am vrut să mă antepronunţ, am aşteptat ca instanţa să îşi spună cuvântul, dar dacă şi Prefectura a avut acelaşi punct de vedere, înseamnă că lucrurile intră pe făgaşul cel bun. Paradoxul este că m-a sunat secretara de la Consiliul Judeţean, mi-a spus că am înştiinţare şi că până pe data de 12 septembrie trebuie să mă duc să predau tot ce este în birou. Sunt lucruri care se bat cap în cap. Vă daţi seama că ar fi jenant să mă duc iarăşi acolo, să jucăm ping-pong. Nu ne jucăm cu judeţul! Ei cam asta doresc, dar mie nu mi se pare normal", a declarat Nechita, care a refuzat să mai facă alte comentarii până la clarificarea situaţiei.
Boboc: "Mă bucur că s-a dovedit că avem dreptate"
La rândul său, preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, a salutat decizia prefectului judeţului şi imparţialitatea acestuia. Totodată, senatorul a dorit să răspundă acuzaţiilor PSD-iştilor privind blocajul din cadrul Consiliului Judeţean, subliniind că totul a pornit de la limitarea atribuţiilor vicepreşedintelui. "Foarte multe comentarii nu sunt de făcut. Eu mă bucur. Unii au vorbit mult, au făcut scandal şi ne-au tot contestat. Noi am urmat o cale normală, firească, legală. Mă bucur că s-a dovedit că avem dreptate. Noi eram convinşi de treaba asta, am spus-o cu fiecare ocazie. Nechita va merge acolo, îşi va face treaba aşa cum trebuie şi aşa cum este necesar. Dar aş vrea să fac o remarcă aici. Vedeam nişte domni de la PSD care spuneau că a mers aşa mai încet Consiliul Judeţean. Aş vrea să le aduc aminte că dumnealor sunt cei care au ciuntit atribuţiile vicepreşedintelui, atunci când trebuia să le preia. Nu e vorba de Nechita, ci de un vicepreşedinte. I le-au ciuntit şi ăsta e motivul pentru care anumite chestiuni nu s-au putut face. Că omul ăla acolo nu putea să semneze cum ar fi semat ei, aflându-se în ilegalitate. El pur şi simplu a luat şi a făcut ceea ce avea dreptul legal de a face, nimic mai mult", a declarat Boboc. De asemenea, Boboc nu a ratat ocazia de a-şi manifesta nemulţumirea faţă de intervenţiile consilierului juridic al judeţului, Mioara Duţu. "Nu ştiu dacă e rolul meu ăsta, dar chiar aş vrea să apreciez modul în care, imparţial, fără să se ţină cont de factorul politic, Prefectura a tratat acest subiect. În comparaţie cu unii funcţionari din Consiliul Judeţean care tot nu înţeleg, dar le vom explica noi şi le vom arăta cum e, că trebuie să îşi vadă de treaba lor, de meserie şi să-şi respecte statutul de funcţionar public, neatârnat politic", a conchis sursa citată.
Drăghincescu: "Era evident. Adică ar fi ieşit un scandal monstru dacă era altfel"
De aceeaşi părere s-a arătat şi consilierul municipal PDL, Simona Drăghincescu, care a afirmat că decizia Prefecturii este absolut firească. "E o chestie normală, dacă Prefectura a luat această decizie, e absolut normal ce se întâmplă. Era evident. Adică ar fi ieşit un scandal monstru dacă era altfel. Orice necunoscător a văzut că a fost o chestie făcută pe colţul mesei, pe genunchi şi ar fi înţeles lucrul ăsta. Eu ştiu că la Brăila se întâmplă tot felul de lucruri mai mult sau mai puţin legale, dar măcar sunt făcute să pară legale. (...)
Asta era o chestie nelegală de la început până la sfârşit. Nu pot decât să felicit Prefectura pentru această decizie corectă pe care a dat-o", a declarat Drăghincescu. Mult mai circumspect în privinţa respectării hotărârii Prefecturii de către CJ Brăila s-a arătat consilierul judeţean PDL, Marian Sârbu. "Este o soluţie normală a Prefecturii, din punctul meu de vedere. Ne aşteptam la ea. Mă bucur că Prefectura face într-adevăr ceea ce trebuie să facă şi a admis cererile noastre, ale PDL-ului şi ale PNL-ului. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Oricum, nu cred că cei de la Consiliul Judeţean vor pune în aplicare ceea ce spune Prefectura. Nu cred, pentru că ei funcţionează după alte legi. Aşa cum aţi văzut, inclusiv funcţionarii consiliului intervin în nişte chestii care nu sunt ale lor, ameninţând consilierii că îi dau în judecată, că fac ei tot felul de chestii", a afirmat Sârbu, făcând de asemenea referire la intervenţiile consilierului juridic Mioara Duţu.
Reamintim faptul că, pe 5 septembrie, după două şedinţe de îndată ale CJ Brăila într-o singură zi, extrem de "picante", PSD-iştii au făcut tot posibilul să îşi atingă obiectivul de a-l înscăuna pe directorul economic al "Concivia" la conducerea Consiliului Judeţean, după un plan dezvăluit de cotidianul "Obiectiv" încă din data de 19 august. Alături de consilierii PPDD, UNPR şi independentul autoproclamat Silviu Radu (ex-PDL), aceştia au ţinut o a treia şedinţă de îndată a CJ Brăila, în care l-au eliberat din funcţie pe liberalul Ovidiu Nechita şi l-au înlocuit cu directorul economic al "Concivia", Ionel Avram, un apropiat al preşedintelui PSD Gheorghe Bunea Stancu, aflat în arest la domiciliu. În urma acestui episod, atât liberalii cât şi PDL-iştii brăileni au depus contestaţii la Prefectura şi la Tribunalul Brăila pentru a semnala ilegalitatea şedinţei ţinute de cei 18 consilieri.