Mergi la conţinutul principal

A-nceput să plouă cu gogoşi şi ţara stă cu gura căscată

Nu este o surpriză că partidele sunt de mult în plină campanie electorală, deşi până la startul celei oficiale mai este o lună. E de înţeles că au furat startul – aşa se întâmplă de fiecare dată, de altfel – sau că şi-au lansat deja programele „de guvernare”. Se promite, tot ca de obicei, multe, evident fără acoperire, dar parcă mai multe gogoşi ca acum n-au fost niciodată.

Iar campion, fără doar şi poate, la acest capitol este PSD. Atâtea reduceri şi eliminări de taxe, atâtea micşorări şi scutiri de impozite şi atâtea creşteri de salarii şi pensii cum sunt prevăzute în aşa-zisul program de guvernare al PSD nu cred că s-au regăsit în toate campaniile electorale din ultimii 12 ani la un loc.

Primii care au dat drumul promisiunilor au fost liberalii, sâmbătă. Dar destul de „soft” la capitolul gogoşi: alocaţii pentru copii în valoare de 200 de lei, dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017, o majorare similară la profesori şi asistenţi medicali, dar etapizat, pe vreo 4-5 ani, gratuitate pentru primele 3 proceduri de inseminare in vitro, investirea a 24 miliarde euro în economia României în următorii 4 ani, construirea a 8 spitale regionale cu specific de urgenţă, înfiinţarea creşei, grădiniţei şi a centrului „şcoală după şcoală” la locul de muncă, reducerea impozitului pe venit la jumătate pentru părinţii care au al treilea copil până la vârsta de 7 ani a acestuia/acestora. Plus nişte autostrăzi, plus o Bursă a Cerealelor la Brăila.

Dar a venit PSD duminică, cu un program atât de plin de gogoşi, că nu ştiu ce om normal, care gândeşte un pic, le-ar putea crede pe toate. Să spicuim doar câteva: salariul minim majorat cu 40% în 3 ani, creşterea pensiilor cu 60% în 3 ani, salarii mai mari cu 56% pentru bugetari, eliminarea a 102 taxe, eliminarea impozitului pe venit pentru medici, IT-işti cu studii medii şi angajaţi care au un salariu de 2.000 lei/lună brut, iar pentru cei care au un salariu mai mare de 2.000 de lei, reducerea impozitului de la 16% la 10%. Urmează aberaţiile: eliminarea impozitelor şi taxelor pentru autoturisme sub 1.600 cmc, motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci, autovehicule de transport, PFA-urile, drepturile de autor, taximetriştii, avocaţii, artiştii – scutiţi de impozite până la venituri de 2.000 de lei pe lună sau doar 10% pentru cei cu venituri mai mari, eliminarea impozitelor pentru pensii sub 2000 de lei, eliminarea CASS pentru pensionari, eliminarea a patru contribuţii sociale, impozit zero pe terenuri agricole, 1% impozit pentru firmele cu 9 angajaţi, eliminarea impozitelor pe dividende, TVA de 18%, 900 de lei lunar pentru chiria celor care muncesc în alt oraş, credite fără dobândă şi garantate, de 40.000 de lei de persoană, pentru studii, chirie sau avans de casă, plus  etc etc etc. Mai aveau puţin şi promiteau că România va fi ţara fără niciun fel de taxe şi impozite, dar cu cele mai mari salarii.

Mai promite omu’ politic, mai exagerează, mai vorbeşte gura fără el, dar lăsaţi-o naibii de treabă! Da, ştim că nu opiniile astea vă interesează, ci doar votul celor care n-au timp să vă analizeze gogoşile, dar nici chiar aşa.

De fapt, sunt sigur că, în cazul în care PSD ar ajunge la guvernare, foarte multe dintre actualele promisiuni nu vor fi transpuse în practică. Dar ştiţi care va fi scuza? „Greaua moştenire a guvernului tehnocrat vânzător de ţară”.

Păi, când ai şi o scuză ca asta, prost să fii să nu le promiţi celor care se uită în gura ta şi luna de pe cer? Şi, din păcate, sunt mulţi iubitori de gogoşi care aşteaptă cu gura căscată. Cel mai probabil, prea mulţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro