Fostul baron PSD de Brăila Gheorghe Bunea Stancu a fost eliberat din închisoare, vineri, 23 august, după ce a ispăşit doar o lună şi jumătate din condamnarea de 3 ani şi 8 luni. În cele patru dosare de corupţie, abuz în serviciu şi conflict de interese, fostul lider al PSD Brăila şi preşedinte al Consiliului Judeţean, a primit până acum o achitare şi două condamnări, cu un total de 6 ani şi 8 luni de închisoare, dar a executat numai 1 an şi 7 luni. Salvat de avocaţii săi, care au ştiut cum să facă slalom printre chichiţele Codului Penal, Bunea Stancu este din nou liber, cu averea neştirbită şi cu banii în cont. Se spune că, acolo unde Justiţia nu funcţionează, este periculos să ai dreptate. Eu nu susţin că am dreptate, dar constat cu durere că legile din ţara asta sunt făcute în aşa fel, încât să îi apere în special pe cei care le încalcă. În loc să fie scoşi la muncă, pentru a pune umărul la construcţia unor spitale, şcoli sau autostrăzi, puşcăriaşii pesedişti huzuresc în celule de lux, invocând tot felul de boli, iar avocaţii lor se dau peste cap şi găsesc tot felul de pretexte pentru a-i scoate cât mai repede posibil din spatele gratiilor.
La cinci ani de la prima arestare a sa, moment mediatizat la vremea respectivă de presa din întreaga ţară, fostul preşedinte al PSD şi al CJ Brăila este din nou un om liber şi îşi poate vedea liniştit de afacerile firmei sale de construcţii. Judecat deja în trei dosare de corupţie, Gheorghe Bunea Stancu aşteaptă acum fără griji sentinţa în cel de al patrulea dosar, întrucât s-a dovedit că, în ţara asta, banii vorbesc.
Nu vreau să intru în amănunte, să reamintesc despre prima sau a doua condamnare, despre dosarul “Mită la PSD”, dosarul “Sportul”, despre intermedieri, despre eliberări condiţionate, despre prejudicii de milioane de euro, despre recursul compensatoriu sau despre modul în care s-au calculat zilele de detenţie şi cum a fost eliberat Bunea Stancu. Nu mai are rost. Cert este că fostul şef al judeţului a executat doar o lună şi jumătate din pedeapsă, întrucat i s-au aplicat prevederile Codului Penal referitoare la contopirea pedepselor pentru infracţiuni concurente, s-a ţinut cont că infracţiunea pentru care a primit pedeapsa de 3 ani şi 8 luni a fost săvârşită înainte de condamnare definitivă în dosarul “Mită la PSD”, în aprilie 2015, cât şi de alte circumstanţe atenuante.
Realitatea a demonstrat încă o dată că, dacă ai bani şi avocaţi care să te apere, poţi să furi cât vrei, poţi să faci tot felul de afaceri dubioase, pentru că, în legile acestei ţări, tot se găseşte o portiţă de salvare pentru cei care ştiu să se descurce.
Pentru cei care nu s-au născut sub o stea norocoasă, iar planetele nu s-au aliniat în favoarea lor, pentru cei care nu au parte de avocaţi buni, care să ştie cum să pună problema pentru eliberarea clienţilor lor, Justiţia pare oarbă.