Adevărată întruchipare a răului, Dumitru Artene, în vârstă de 24 de ani, originar din Feteşti, Ialomiţa - individ care şi-a ucis tatăl vitreg cu sânge rece şi a fost la un pas să-şi trimită şi mama în mormânt - a fost din nou trimis în judecată, de această dată pentru tentativă de omor calificat asupra colegului de celulă de la Penitenciarul Tichileşti. Din anul 2008, de când a luat o viaţă, Artene a schimbat trei penitenciare (Poarta Albă, PMT Tichileşti şi Penitenciarul Bacău).
După ce l-a ucis pe concubinul mamei şi a încercat să-şi omoare şi mama, Dumitru Artene a fost condamnat la numai 7 ani închisoare, pentru că era minor la data comiterii faptelor. În aprilie 2013, se afla închis în regim de maximă siguranţă la Penitenciarul Poarta Albă, Constanţa, când a avut o altercaţie cu agentul Cristian Mihai Constantinescu, 44 de ani, pe care l-a atacat cu pietre, în curtea interioară a închisorii. Gardianul a încercat să-l imobilizeze pe criminal dar, pentru că nu a reuşit, s-a apărat înţepându-l pe acesta cu un briceag în torace. După incident, agentul a fost reţinut, iar criminalul de la Feteşti a fost transferat la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Tichileşti. Aici, avea să se consume o altă dramă, la începutul lunii noiembrie 2014, când toţi românii aşteptau cu sufletul la gură să afle cine va fi preşedintele României pentru următorii cinci ani.
Plan diabolic, conceput de o minte criminală
În ziua de 1 noiembrie 2014, precizează procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila care s-au ocupat de caz, Dumitru Artene, ialomiţeanul care a ridicat mâna asupra celei care i-a dat viaţă - individ cu apucături de criminal în serie - era încarcerat în camera E 1.2, Secţia I a Penitenciarului Tichileşti, împreună cu Alin Ionuţ P.
"În jurul orei 15:00, inculpatul şi persoana vătămată P. Alin Ionuţ se uitau la televizor când, subit, fără nicio discuţie prealabilă, inculpatul Artene Dumitru a urcat în patul persoanei vătămate şi s-a aşezat cu şezutul pe zona toraco-abdominală a acesteia şi a început să o sugrume cu mâinile şi cu o «funie» confecţionată dintr-o fâşie de cearşaf, cu lungimea de 1,5 - 2 metri şi lăţimea de 10 centimetri. Persoana vătămată a încercat să se elibereze, iar în cursul luptei, părţile au căzut pe pardoseală, inculpatul continuând să o sugrume şi aplicându-i lovituri cu pumnii şi cu picioarele", precizează procurorul de caz.
La un moment dat, Alin Ionuţ P. şi-a pierdut cunoştinţa iar criminalul, convins că l-a omorât, a încercat să creeze aparenţa unei sinucideri. Artene a confecţionat un laţ din "funia" cu care-şi sugrumase colegul de celulă şi un şiret pe care l-a legat de o ţeavă din toaleta camerei de deţinere, după care a alertat gardienii, spunându-le acestora că "îl găsise pe Alin spânzurat şi l-a coborât din laţ". Anchetatorii precizează:
"Persoana vătămată P. Alin Ionuţ a fost transportată la infirmeria unităţii şi, în acelaşi timp, a fost solicitată prezenţa unei ambulanţe. În urma manevrelor de resuscitare, victima şi-a revenit şi a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Încă din primele momente de după resuscitare, persoana vătămată a declarat că a fost victima faptelor descrise anterior".
A dat vina pe gardienii de la penitenciar
Potrivit raportului medico-legal întocmit după tentativa de omor de la PMT Tichileşti, în urma loviturilor aplicate de inculpat, Alin Ionuţ P. a avut nevoie de 7-9 zile de îngrijiri medicale, iar "prin insuficienţa respiratorie acută determinată de comprimarea căilor respiratorii de la nivelul gâtului, viaţa persoanei vătămate a fost pusă în primejdie. Gravitatea faptei comise, de a sugruma persoana vătămată, rezultă din înscrisurile medicale întocmite imediat după agresiune, în care se menţionează: «epistaxis, otoragie, cianoză facială, dispnee, stare de semiinconştienţă". Victima a fost înregistrată video în timpul manevrelor de resuscitare, iar imaginile sunt, de asemenea, probă la dosar.
Imediat după ce a alertat personalul de supraveghere al închisorii, Dumitru Artene a susţinut ipoteza sinuciderii victimei, însă, după două săptămâni, fiind adus în faţa procurorului criminalist, a descris săvârşirea faptelor în mod identic cu Alin P. Pe 19 ianuarie 2015, fiind audiat în calitate de inculpat, Artene a declarat că victima ar fi fost bătută de personalul Penitenciarului Tichileşti, fiind lovită cu pumnii şi cu picioarele în zona feţei şi a abdomenului, imobilizată de mâini şi de picioare şi sugrumată (!).
Pe 25 martie 2015, cu ocazia reconstituirii făcute la faţa locului, criminalul şi-a schimbat din nou declaraţia, recunoscând săvârşirea faptelor. "Pretinsa agresiune comisă de personalul din penitenciar este infirmată de persoana vătămată, precum şi de lipsa leziunilor traumatice în zonele pretins lovite şi imobilizate. În plus, o manifestare atât de violentă săvârşită asupra unei persoane inofensive, neagresive, ar fi fost complet lipsită de logică", precizează reprezentantul acuzării.
Dat fiind trecutul deosebit de violent al autorului tentativei de omor de la PMT Tichileşti, pe parcursul anchetei s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, din care rezultă că inculpatul prezintă "afecţiuni care creează un potenţial crescut de pericol social (heteroagresivitate), dar are discernământul păstrat în raport cu fapta comisă" în noiembrie anul trecut. Comisia medicală a recomandat instanţei de judecată să dispună obligarea la tratament medical a inculpatului, potrivit art. 109 Cod penal.
Tânărul sugrumat de criminalul de la Feteşti a declarat, la un moment dat, că acesta ar fi încercat să întreţină un act sexual cu el şi că, fiind refuzat, a devenit extrem de violent. Afirmaţia nu a fost susţinută cu probe, iar victima a refuzat să formuleze plângere penală pentru o presupusă agresiune sexuală.
În cursul lunii noiembrie 2014, Dumitru Artene a fost transferat la Penitenciarul Bacău.