Mergi la conţinutul principal

Muzeul Brăilei “Carol I” nu se deschide

• motivul îl reprezintă lipsa fondurilor necesare achiziţionării materialelor pentru protecţia vizitatorilor

 

Din 15 mai Ministerul Culturii a decis că muzeele îşi pot redeschide porţile pentru vizitatori. Acest lucru nu s-a întâmplat însă şi cu Muzeul Brăilei “Carol I” şi nici nu se ştie o dată exactă când va fi reluată activitatea. Motivul îl reprezintă lipsa resurselor financiare pentru achiziţionarea materialelor necesare protejării vizitatorilor şi angajaţilor de infecţiile cu noul coronavirus.

“N-avem cum să deschidem dacă nu respectăm cele specificate în Ordinul Comun al Ministerului Culturii şi Ministerului Sănătăţii, adică dacă nu avem termometre pentru a lua temperatura vizitatorilor la intrare. Deocamdată nu putem deschide, e o chestiune foarte clară. Asta este situaţia! Nu avem fonduri, fondurile se mişcă greu, aşa cum se mişcă în toată România. Am făcut demersuri şi vor veni fonduri pentru aşa ceva pe rectificarea bugetului, deci trebuie modificare de buget. Banii trebuie să vină de la Consiliul Judeţean că suntem finanţaţi de judeţ. Trebuie să aşteptăm. Am înţeles că se va discuta abia în cursul lunii iunie toată chestiunea aceasta. Oricât ar fi de modest acest termometru este o cheltuială pentru că trebuie ţinut cont că noi nu avem doar o singură locaţie, doar la Muzeul în centru. Avem şi celelalte secţii şi casele memoriale. Nici noi nu suntem încântaţi de situaţie dar nu avem ce să facem. Dacă există ordinul comun al Ministerului Culturii şi Sănătăţii n-ai cum să nu îl respecţi. Sunt dispoziţii foarte clare”, ne-a declarat prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei “Carol I”.

Nu doar muzeele din Brăila au probeme la acest capitol, fiind şi alte instituţii de cultură din diferite judeţe care rămân cu lacătul pe uşă din lipsa susţinerii financiare pentru a pune în aplicare măsurile de siguranţă necesare.

Potrivit ordinului privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii, accesul şi contactul cu publicul vizitator se va face ţinând cont de o serie de reguli, printre care enumerăm: respectarea de către participanţi a distanţării de minimum 2 m; stabilirea unor fluxuri de vizitare unidirecţionale pentru facilitarea menţinerii distanţei fizice; purtarea măştii (medicală/non-medicală) pe toată durata vizitei în muzeu; vizitatorii îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool care va fi pus la dispoziţie la intrarea în muzeu sau în galeria de artă; vizitatorii vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălţăminte aflate la intrarea în muzeu sau în galeria de artă; termometrizarea noncontact a vizitatorilor; dezinfecţia regulată a suprafeţelor; în cazul încăperilor climatizate cu recircularea aerului se va efectua nebulizare o dată pe săptămână, de preferat la sfârşitul săptămânii, şi se va efectua dezinfecţia instalaţiei de climatizare conform instrucţiunilor producătorului.

Până la redeschidere, Muzeul Brăilei “Carol I” îşi continuă activitatea în mediul online.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro