Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mutilata din cauza unui sterilet

O tinara de numai 24 de ani risca sa nu poata avea copii, ulterior montarii unui sterilet peste o sarcina extrauterina, sarcina care a fost depistata tirziu si a fost extirpata cu tot cu o parte din organele de reproducere. Fata sustine ca s-a simtit rau, ca a mai avut o sarcina extrauterina in urma cu trei ani - cind i s-au salvat organele - si s-a adresat doctoritei Ioana Banu, care i-ar fi administrat un tratament cu antibiotice, dupa care i-ar fi montat sterilet, fara sa-i fi facut un consult de specialitate, care sa depisteze o eventuala extrauterina. Dupa montarea steriletului, tinara s-a simtit din ce in ce mai rau, a chemat ambulanta, s-a dus la Maternitate la Braila, unde acelasi medic i-ar fi extras steriletul, dupa care, simtindu-se in continuare rau, a cerut sa se duca la Bucuresti, unde, de altfel, a fost operata de prof.dr. Bogdan Marinescu. Dr. Ioana Banu sustine insa ca i-ar fi facut fetei chiar si un ecograf si ca, oricum, sarcina ar fi fost de numai 3 mm diametru si ca aceasta ar fi putut surveni imediat dupa montarea steriletului, cind nu este indicat actul sexual. Pe aceeasi varianta a mers si Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor, sesizata de catre pacienta, insa, marti, reporterilor nostri, prof.dr. Bogdan Marinescu le-a declarat ca, de fapt, sarcina era de 3 cm, adica de cinci-sase saptamini".

"Nu mi-a facut sau cerut analize"

Beatrice - Roxana Balacianu (foto pag. 1), 24 de ani, din Braila, a reclamat faptul ca, pe data de 7 februarie, dr. Ioana Banu i-ar fi montat un sterilet, peste o sarcina extrauterina. Povestea tinerei a inceput, de fapt, inca de pe data de 31 ianuarie, cind, spune ea, s-a simtit rau si s-a adresat medicului: "De fapt, pe data de 6 ianuarie ar fi trebuit sa vina menstra lunara. Cind am observat ca intirzie si ca am dureri insuportabile am inceput sa-mi fac griji, gindindu-ma la o posibila extrauterina, mai ales ca, in urma cu trei ani, am suferit o interventie de extirpare a unei sarcini similare, insa atunci - tratindu-ma in Italia - mi-au fost salvate organele de reproducere. Pe 30 ianuarie am avut o hemoragie puternica, iar pe 31 am fost la cabinetul medical individual al doamnei dr. Banu Panait Ioana. I-am povestit istoricul meu, mentionind suspiciunile pe care le am. Mi-a facut tuseul vaginal (consultatie locala prin palpare - n.r.) fara sa-mi faca o ecografie sau un alt fel de examen. Mi-a prescris, atunci, o reteta cu Piroxicam si Zenocin si mi-a spus ca nu e sarcina intra sau extrauterina. M-a programat pentru data de 7 februarie, la ora 16.30, sa-mi monteze un sterilet. Nu mi-a facut sau cerut analize ca VSH, Papanicolau sau secretie. Atunci, i-am explicat doamnei doctor ca durerile nu au trecut si am intrebat-o daca nu e cazul sa mai astept sa ma vindec sau sa-mi fac mai multe investigatii. Dinsa mi-a facut din nou tuseul vaginal pentru a vedea pozitia uterului. I-am spus ca am dureri la palpare, dar a insistat ca e bine sa-mi monteze steriletul. Dupa ce l-a montat am avut dureri din ce in ce mai mari. (...) Pe data de 13 februarie am chemat ambulanta si am fost internata de catre dl. dr. Tovirnac, care era de garda impreuna cu dr. Banu. Acesta nu a reusit sa-mi faca tuseul si mi-a sugerat sa o consult pe dna dr. Banu, dar eu am refuzat. (...) Intr-un final, dr. Banu a venit la mine si m-a convins sa-mi scoata steriletul. Am ramas in spital, insa ma simteam din ce in ce mai rau si am cerut sa ma duc la Bucuresti. Acolo, prof. dr. Marinescu m-a operat, si fiindca ajunsesem prea tirziu nu mi-a putut salva trompa si ovarul drepte, iar trompa stinga este infundata, ceea ce inseamna ca nu mai am sanse de a avea un copil, in mod natural".
Despre cazul Roxanei Balacianu este la curent si medicul de familie Doina Trifanescu: "Este inscrisa la mine si imi amintesc ca, la un moment dat, a venit la mine si mi-a cerut trimitere la un specialist fiindca isi montase un sterilet la dr. Banu si se simtea foarte rau. Inteleg ca nu a mai ajuns la specialist si ca a fost dusa cu salvarea la spital".
Cazul a fost cercetat, la solicitarea pacientei, si de catre o Comisie de Disciplina a Colegiului Medicilor, care s-a pronuntat la data de 13 aprilie: "Respinge reclamatia numitei Balacianu Beatrice Roxana ca nefondata. Atitudinea profesionala si deontologica a dr. Banu Panait Ioana fata de caz a fost adecvata", motivind, printre altele, ca "dispozitivul intrauterin a fost aplicat corect, dupa menstra" si "se citeaza chiar aparitia sarcinii extrauterine dupa aplicarea dispozitivului", in contextul in care, se arata tot in hotarirea Comisiei de Disciplina, sarcina reprezenta "o formatiune de aproximativ 3 mm diametru". Balacianu a contestat decizia Colegiului, precizind: "Consider ca dna dr. a gresit din punct de vedere medical si deontologic. Nu mi-a depistat sarcina extrauterina la timp, mi-a montat steriletul fara sa-mi faca analize, din cauza neprofesionalismului dinsei nu am reusit sa-mi salvez trompa dreapta, trompa stinga este infundata si consider ca hemoperitoneul (invadarea cu singe a cavitatii abdominale - n.r.) putea sa ma coste viata. Am 24 de ani si sansele sa am un copil sint discutabile, ca sa nu mai vorbesc de traumele psihice indurate".

Sarcina era, de fapt, de 3 centimetri, adica de cinci - sase saptamini

Ca sarcina ar fi fost de numai 3 mm diametru (o formatiune violacee), adica extrem de mica, si ca ar fi putut surveni dupa montarea steriletului, chiar in perioada cind actul sexual nu este permis, a incercat sa ne spuna si dr. Ioana Banu: "Nu este asa cum spune pacienta. I-am facut examen clinic, anamneza (istoricul bolii -n.r.) si examen ecografic, si apoi, ce sarcina extrauterina este aceea constind intr-o formatiune de 3 mm diametru?! Nu era gravida la data la care i-am pus steriletul. Si ca a prezentat hemoperitoneu?! Pai si doctorii aceia (de la Bucuresti -n.r.) trebuia sa isi justifice si ei interventia, nu?!".
Potrivit biletului de iesire din spital, emis pe numele pacientei de catre Spitalul Clinic "Prof. Dr. Panait Sirbu" din Bucuresti, la data de 16 februarie, Balacianu a fost operata pentru acea sarcina extrauterina si diagnosticata si cu hemoperitoneu. Din rezumatul foii de observatie rezulta : "Singe si cheaguri in Douglas, (...) trompa dreapta cu o formatiune de cca 3 cm diametru. (...) Testare ascendenta - trompa stinga nu se injecteaza (ceea ce numea pacienta ca fiind trompa "infundata" - n.r.)". Marti, reporterii nostri au vorbit cu prof. dr. Bogdan Marinescu, care a operat-o pe braileanca, directorul Spitalului Clinic de Obstetrica - Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sirbu" din Bucuresti. Iata opinia profesorului Marinescu: "Pacienta a fost operata de mine. Ma uit in fisa ei chiar acum: hemoperitoneu, formatiune de 3 centimetri diametru, ceea ce inseamna o sarcina de circa cinci - sase saptamini. Se putea vedea, depinde cind s-a montat steriletul. Daca a fost montat pe 7 februarie, poate s-ar fi vazut, poate nu, insa la ecograf lucrurile ar fi fost clare (...) Din punctul meu de vedere, ar putea sa aiba probleme sa aiba o sarcina de acum incolo, dar exista mai multe metode, ca fertilizarea in vitro. Despre hemoperitoneu?! A zis doamna doctor Banu ca ar fi putut fi o justificare? Poate doamna doctor Banu nu stie ca la o sarcina extrauterina, hemoperitoneul exista, e o complicatie a sarcinii, nu e nevoie de nici o justificare la extrauterina, este urgenta medicala. (...) Da, in ultima vreme avem tot mai multe paciente din Braila si Galati. Dar nu numai eu, ci si cei de la Polizu, toti colegii mei au multe paciente din zona dumneavoastra. Odata, cind am intrebat de ce nu au incredere in doctorii din Braila, una, cred ca era chiar din Braila, mi-a spus ca, in acest domeniu, cel mai bun doctor este acceleratul de Bucuresti. Ce sa zic?! Aici ajung de la Braila foarte multe cazuri, unele cu infertilitate, unele gravide care doresc sa nasca in Bucuresti si o alta serie care doresc, de asemenea, sa se opereze in Bucuresti. E vorba de patologie si de posibilitatile medicale din Braila".
Beatrice - Roxana Balacianu ne-a spus ca intentioneaza sa o dea in judecata pe dr. Banu.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii