Este clar că viitoarea guvernare nu va fi asigurată de PSD. Așa cum se prezintă lucrurile după aceste alegeri, în care nu a existat niciun partid care să le fi câștigat, guvernarea va fi asigurată de viitoarea coaliție care are toate șansele a se forma între PNL, USR-Plus și UDMR. PSD, cu 30% din voturi, nu ar putea forma o coaliție majoritară doar cu UDMR. Ar avea nevoie de încă un partid. PNL și USR-Plus sunt excluse din start, la fel ca și AUR – nu pentru că nu s-ar împăca bine cu PSD, dar are o problemă majoră cu UDMR. Și viceversa: UDMR are o problemă cu AUR. Prin urmare, PSD va fi lăsat, de data asta, pe-afară, împreună cu AUR. E și logic, e și firesc. Numai Marcel Ciolacu nu înțelege asta. El vrea ca premierul să fie de la PSD, iar PSD să fie la guvernare. În ce temei? Pare că doar Ciolacu știe: „Se pare că asistăm la o confiscare a voturilor românilor și o gașcă de pierzători vrea să își transforme acel vot într-o victorie”.
În Constituție, lucrurile sunt cât se poate de simple: „Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. Cum nu există un partid care să fi obținut majoritatea absolută, adică 50% plus 1 dintre voturile valabil exprimate, se va discuta cu toată lumea. Ordinea poate fi și alfabetică, e la libera alegere a președintelui. Aa, că Iohannis o face pe președintele-jucător, de niște luni bune, da, este adevărat. Oricum, nu cred că-i iese și oricum o cam dă de gard. Dar asta e altceva. Pentru asta poate fi criticat, dar nu pentru că nu bagă PSD la guvernare.
Pe de altă parte, mai-mai că-mi pare rău că PSD nu e lăsat să guverneze, așa cum și-o tot cere. Fără majoritate în Parlament, fără susținere politică, ar da rău cu fundul de pământ. Ar fi bine, într-un fel. Ar vedea cum e să guvernezi în asemenea condiții și, mai ales, s-ar face praf din punct de vedere politic, cu atât mai mult în actualele condiții. Pentru România n-ar fi însă bine, în general vorbind.
Înțeleg că e mare supărare la PSD pentru că nominalizatul neoficial pentru funcția de premier este Florin Cîțu, deși același PSD era gata să-l voteze în martie, cu toate mâinile. Dar, ca idee, când a nominalizat-o pe Viorica Dăncilă în funcția de premier, a ascultat PSD de ce părere are cineva despre respectiva propunere? A ținut cont de vreo opinie?
În plus, PSD a coborât atât de mult ștacheta în privința competenței unei persoane pentru funcția de premier, încât acum oricine poate fi considerat infinit mai bun. Cu atât mai mult Florin Cîțu.