Mergi la conţinutul principal

Mult zgomot, un singur premier

Este clar că viitoarea guvernare nu va fi asigurată de PSD. Așa cum se prezintă lucrurile după aceste alegeri, în care nu a existat niciun partid care să le fi câștigat, guvernarea va fi asigurată de viitoarea coaliție care are toate șansele a se forma între PNL, USR-Plus și UDMR. PSD, cu 30% din voturi, nu ar putea forma o coaliție majoritară doar cu UDMR. Ar avea nevoie de încă un partid. PNL și USR-Plus sunt excluse din start, la fel ca și AUR – nu pentru că nu s-ar împăca bine cu PSD, dar are o problemă majoră cu UDMR. Și viceversa: UDMR are o problemă cu AUR. Prin urmare, PSD va fi lăsat, de data asta, pe-afară, împreună cu AUR. E și logic, e și firesc. Numai Marcel Ciolacu nu înțelege asta. El vrea ca premierul să fie de la PSD, iar PSD să fie la guvernare. În ce temei? Pare că doar Ciolacu știe: „Se pare că asistăm la o confiscare a voturilor românilor și o gașcă de pierzători vrea să își transforme acel vot într-o victorie”.

În Constituție, lucrurile sunt cât se poate de simple: „Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. Cum nu există un partid care să fi obținut majoritatea absolută, adică 50% plus 1 dintre voturile valabil exprimate, se va discuta cu toată lumea. Ordinea poate fi și alfabetică, e la libera alegere a președintelui. Aa, că Iohannis o face pe președintele-jucător, de niște luni bune, da, este adevărat. Oricum, nu cred că-i iese și oricum o cam dă de gard. Dar asta e altceva. Pentru asta poate fi criticat, dar nu pentru că nu bagă PSD la guvernare.

Pe de altă parte, mai-mai că-mi pare rău că PSD nu e lăsat să guverneze, așa cum și-o tot cere. Fără majoritate în Parlament, fără  susținere politică, ar da rău cu fundul de pământ. Ar fi bine, într-un fel. Ar vedea cum e să guvernezi în asemenea condiții și, mai ales, s-ar face praf din punct de vedere politic, cu atât mai mult în actualele condiții. Pentru România n-ar fi însă bine, în general vorbind.

Înțeleg că e mare supărare la PSD pentru că nominalizatul neoficial pentru funcția de premier este Florin Cîțu, deși același PSD era gata să-l voteze în martie, cu toate mâinile. Dar, ca idee, când a nominalizat-o pe Viorica Dăncilă în funcția de premier, a ascultat PSD de ce părere are cineva despre respectiva propunere? A ținut cont de vreo opinie?

În plus, PSD a coborât atât de mult ștacheta în privința competenței unei persoane pentru funcția de premier, încât acum oricine poate fi considerat infinit mai bun. Cu atât mai mult Florin Cîțu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro