Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mortii revendica imobile nationalizate

Scenariu horror, la Braila. Mortii ies din morminte, isi revendica vechile case nationalizate, cererile sint rezolvate rapid la Primarie, si decedatii se grabesc sa-si vinda proprietatile unor persoane apropiate cercurilor de interese din Primarie, iar dupa acest tumult imobiliar, se reintorc la linistea si pacea cavoului. Este povestea unor revendicari si vinzari oculte de case nationalizate din municipiu, istorisita, cu mult umor, ce-i drept, dar fara nici un nume concret si fara nici o dovada, de vicepresedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Chiru. Acesta a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca are date certe ca in aceasta situatie se afla cel putin 10 tranzactii cu case nationalizate, la care s-au inventat proprietari in viata si, cu complicitatea unor inalti functionari din Primarie, acestia ar fi fost scosi nu de la naftalina, ci direct din morminte, pentru a semna cereri de restituire, in baza Legii 10, si acte de vinzare - cumparare: "Este o situatie tragi-comica, pe de o parte, dar macabra, pe de alta. La Primaria Braila vin morti de prin strainatate, fara mostenitori pe aici, deci morti inerti, ca sa zic asa - e ca intr-un film horror - vin, depun la institutia primarului cereri de retrocedare a caselor nationalizate, prin dispozitia primarului li se restituie in natura decedatilor, acestor morti, imobilele, iar dupa aceea acesti morti vind imobilele unor apropiati ai anturajului primarului Cibu. Sint destui interesati, si pentru situatia asta horror, in care iei legatura cu mortul si ii cumperi casa - eu as avea oarece disconfort psihic sa negociez cu un mort, dar in sfirsit, la noi, la Braila, se face si asta.
Au fost si alti ochi care au vazut situatia asta, in care capii administratiei publice isi fac de cap descoperind pe caile cunoscute, incepind de la Arhive, casele care nu au mostenitori si ii inventeaza, le fac o rechemare de pe lumea cealalta, si din discutia cu decedatii cumpara case nationalizate".

"Nu dau nume, din motivele pe care vi le-am explicat"

Intrebat fiind daca poate da nume si date concrete, privind pe cei care au cumparat de la morti, sau casele achizitionate pe aceasta cale oculta, Chiru a evitat sa faca acest lucru, pe motiv ca cei vizati ar avea timp sa-si stearga urmele. Vicele CJ a precizat ca prefera sa traga doar un semnal de alarma, la modul general, si sa dea date concrete intr-o sesizare pe care o va face catre organele abilitate, saptamina viitoare: "Acum am facut problema publica, eu voi face demersuri legale si voi puncta acolo situatiile concrete. Nu dau nume, din motivele pe care vi le-am explicat". Chiru sustine ca a avut dovada ca la semnalele pe care el sau alte persoane le-au tras, prin presa, cu privire la anumite chestiuni ilegale, organele abilitate s-au sesizat - mai greu, dar au facut-o - si este convins ca si la acest semnal, Parchetul si Politia vor demara verificari.
Pe de alta parte, Chiru a declarat ca mai exista o persoana care detine aceste date cu privire la aceste vinzari-cumparari in care sint implicati mortii, si aceasta ar fi seful unui partid politic local, care face parte din arcul guvernamental: "Se mai afla un rind de hirtii la seful unui partid din Braila, care considera probabil ca n-a sosit momentul potrivit sa le faca publice. Aceasta persoana a lucrat in paralel cu mine, le are din alte surse, pentru ca a lucrat mai mult timp independent, si stiu acest lucru, pentru ca ne-am “tamponat”, intr-un fel, pe parcurs. Nu ma intrebati cine este, pentru ca este treaba lui, daca vrea sa confirme. Daca vrea sa aduca si el o confirmare la aceste declaratii pe care le fac eu, e treaba lui, daca nu, mi le asum eu singur". Chiru a precizat insa, la intrebarile ziaristilor, ca persoana despre care vorbeste este unul dintre presedintii Dan Sabau si Horia Vasioiu: "Cunoaste la fel de bine ca si mine situatia, sursele sint diferite".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii