Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Monumentul "Aripi" va costa statul aproximativ 6,6 milioane lei

Monumentul Luptei Anticomuniste "Aripi", care va fi amplasat in centrul Pietei Presei Libere din Bucuresti la mijlocul anului viitor, necesita un efort financiar de la bugetul de stat de aproximativ 6,6 milioane lei (66 de miliarde lei vechi).
Monumentul Luptei Anticomuniste "Aripi", a carui idee a aparut in 2002, pe vremea ministeriatului lui Razvan Theodorescu, va fi realizat de sculptorul Mihai Buculei.
Potrivit lui Stefan Damian, directorul executiv al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiului Bucuresti, statuia, care reprezinta trei aripi stilizate, va fi realizata din otel inoxidabil. "Proiectul este clar, acceptat si avizat de Comisia de Arta Monumentala a Ministerului Culturii, deci stim despre ce obiect plastic e vorba (...)Tehnic el este o confectie metalica pe o structura de rezistenta, pe care se monteaza panouri din otel inoxidabil", a declarat pentru MEDIAFAX Stefan Damian.
El a precizat ca, in nici un caz, monumentul nu va putea fi inaugurat in acest an, deoarece timpul de realizare a proiectului este de 12 luni.
"In acest an, tehnic, nu este posibil sa avem inaugurarea monumentului, numai pentru faptul ca lucrarile de executie pe obiectul plastic dureaza 12 luni, iar lucrarile de amplasare, de amenajare urbana dureaza vreo opt luni. In plus, in acest moment nu exista solutii de finantare determinate si aprobate in acest sens (...) Probabil ca, daca finantarea este reglata in urmatoarele doua luni, in ce priveste fondurile alocate de la bugetul de stat (...) la jumatatea anului viitor vom avea inaugurarea", a explicat Stefan Damian.
In ceea ce priveste defalcarea fondurilor, cele 6,6 milioane lei vor proveni de la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si Primaria Municipiului Bucuresti. Potrivit lui Damian, din suma totala, in jur de 4,9 milioane lei (49 de miliarde lei vechi) sint necesare pentru realizarea monumentului, iar 1,7 milioane lei (17 miliarde lei vechi) pentru lucrarile de amplasare a "Aripilor" in Piata Presei Libere.
Conducerea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) si-a dat deja acordul pentru realizarea acestui monument de for public, ministrul Adrian Iorgulescu declarind la inceputul lunii ianuarie ca drepturile de autor pentru realizarea proiectului vor fi platite de MCC, in timp ce lucrarile de infrastructura si de amplasare vor fi sustinute de Primaria Bucuresti.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii