Monumentele fostilor detinuti politici, in circuitul patrimoniului national | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Monumentele fostilor detinuti politici, in circuitul patrimoniului national

Asociatia Fostilor Detinuti Politici Filiala Braila a initiat demersuri pentru introducerea in circuitul patrimoniului national a monumentelor ridicate, prin forte proprii, in judetul Braila, actiune ce este in derulare cu sprijinul Muzeului Brailei. Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici Filiala Braila, Dumitru Leahu, a prezentat recent in cadrul sedintei Comitetului Consultativ de Dialog Civic, un scurt istoric al asociatiei, amintind ca in memoria celor care au fost ucisi sau exterminati in lagarele gulagului comunist, au fost ridicate sase monumente in judetul Braila. "Nu trebuie uitat faptul ca noi nu ne-am impotrivit comunismului intr-un moment de entuziasm, ci de-a lungul unor ani multi si grei, indurind pentru aceasta anchete sub tortura odioasei securitati si ani multi si grei de temnita si deportari, iar familiile noastre fiind stigmatizate ca dusmani ai poporului", a declarat Dumitru Leahu. Cele sase monumente ridicate si sfintite in perioada 1993-2005 sint amplasate in comuna Dudesti, pentru cei deportati in comuna Bumbacari, in satul Baldovinesti, pentru cei "aruncati" in comuna Zagna Vadeni, la Insuratei, in memoria celor deportati in comuna Rubla, printre care s-a aflat si Corneliu Coposu, in satul Urleasca, pentru cei stramutati in comuna Mazareni, pe malul drept al Dunarii, in dreptul fostei fabrici Stinca, in memoria detinutilor politici exterminati in lagarele comuniste din Bandoiu, Gradina, Saivane, Salcia, Stoienesti si Strimba, iar in municipiul Braila, in Parcul Monument, in memoria martirilor braileni de pretutindeni disparuti sub dictatura comunista in perioada 1945- 1989.

"Marturie vie a holocaustului comunist"

"Lumea trebuie sa cunoasca faptul ca toate aceste localitati nou infiintate cu prilejul deportarilor, culmea, chiar in ziua unei mari sarbatori, Rusaliile, 18 iunie 1951, dupa ridicarea interdictiilor domiciliare, au fost rase de pe suprafata pamintului, tocmai pentru a se sterge orice urma a acestor abuzuri, cu o singura exceptie- Rubla, in judetul nostru, unde o singura casa, un singur om, Ciolac Constantin, sta marturie vie pentru cei mai tineri dintre noi, a incredibilului holocaust comunist. Tocmai de aceea, in aceasta vara, comitetul de conducere al AFDPR - Filiala Braila si-a propus si a reusit, tot cu forte proprii, sa aduca toate aceste monumente la parametri initiali, prin operatii de curatire a zonelor de amplasare, revopsire sigle, imprejmuiri, intr-un cuvint, o cosmetizare 100% a acestora. De asemenea, tot la initiativa noastra si cu un sprijin foarte mare din partea conducerii Muzeului Braila, personal a domnului Ionel Candea, s-a permis a introduce toate aceste monumente in circuitul patrimoniului national, actiune ce este in derulare", a subliniat Dumitru Leahu.
Prezent la sedinta, directorul Casei Judetene de Pensii Braila, Stefan Sinpetru, a sugerat conducerii Inspectoratului Scolar sa includa aceste monumente pe lista obiectivelor de vizitat de catre elevi, in excursiile din judet. "Daca uitam ce inseamna aceste monumente, inseamna ca le avem degeaba, ne rupem de ce a fost si riscam sa repetam greseala trecutului", a spus Stefan Sinpetru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro