Skip to main content

Moment de maiestrie instrumentala la Teatrul "Maria Filotti"

Joi seara, pe scena Teatrului "Maria Filotti" a avut loc un recital sustinut de doi cunoscuti instrumentisti, Marcian David - vioara si Doina Grigore - pian. Cei doi au oferit brailenilor Integrala Sonatelor lui Johannes Brahms: Sonata nr. 1 In Sol major op. 78, Sonata nr. 2 In La major op. 100 si Sonata nr. 3 In re minor op. 108. Timp de aproape o ora si jumatate dialogul viu dintre cele doua instrumente au oferit o imagine asupra creatiei cunoscutului compozitor. Notele grave ale pianului si ecoul lor regasit in sunetele cristaline ale viorii au purtat spectatorii intr-o lume imaginara.
Johannes Brahms, considerat de multi drept "succesorul" lui Beethoven, s-a nascut pe 7 mai 1833 in Hamburg. A fost un compozitor de muzica romantica si a trait majoritatea vietii sale la Viena. Primele lectii le-a primit de la tatal sau, remarcindu-se ca pianist. Pentru o perioada a studiat si violoncelul. In 1862 se stabileste definitiv in Viena si incepe sa compuna. Abia in 1876 face publica prima sa simfonie, celelalte trei aparind in scurt timp: 1877, 1883 si 1885.
Johannes Brahms a mai compus doua concerte pentru pian, un concert pentru vioara, un dublu concert pentru vioara si violoncel si o ampla lucrare corala, Un recviem german. A fost un compozitor prolific si In forma temei si variatiei, compunind remarcabilele Variatii a unei Teme dupa Handel, Variatii Paganini si Variatii a unei Teme dupa Joseph Haydn. A compus si lucrari de muzica de camera, fiind considerat drept printre cei mai mari compozitori de lieduri. A compus si un set de preludii corale pentru orga cu putin timp Inainte de moartea sa, care au devenit astazi o parte importanta din repertoriul standard al orgii.
Violonistul Marcian David, concert-maestru al Filarmonicii
"Moldova" din Iasi, concert-maestru la Hofersymphoniker si Stadttheater Trier din Germania intre 1980 - 1988, iar intre anii 1993 - 1995 a cintat in orchestra Festivalului de Opera de la Macerata, Italia. In 1997 a infiintat ansamblul "La Camerata", formatie pe care o conduce si cu care a abordat un vast repertoriu. A sustinut numeroase turnee in strainatate cu orchestra Filarmonicii din Iasi si ca solist in formatii camerale si a facut parte din juriul unor concursuri internationale pentru vioara.
Pianista Doina Grigore este absolventa a Universitatii de Arte
"George Enescu" din Iasi si a urmat cursuri de maiestrie in Elvetia,
Franta, Ungaria si Belgia. A sustinut concerte si recitaluri la
Filarmonicile din tara, dar si in strainatate si a participat ca
acompaniator la concursuri nationale si internationale.
Acest eveniment nu va ramine singular. Directorul Teatrului, Veronica Dobrin, a precizat ca pentru a diversifica productia culturala si pentru a readuce melomanii in salile de spectacol va organiza de doua ori pe luna asemenea actiuni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu