Momeală şi Găină. Droguri pe Călăraşi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Momeală şi Găină. Droguri pe Călăraşi

Şase indivizi implicaţi în traficul de droguri şi etnobotanice au căzut în plasa procurorilor DIICOT după nouă luni de filaj, trei dintre aceştia fiind arestaţi prevenitv în luna iunie a.c. Folosind două autoturisme şi un ATV, gruparea infracţională coordonată de fraţii Marian şi Daniel Lupaşcu au distribuit zeci de pliculeţe cu stupefiante în zona "Caporalul Muşat", Sala Polivalentă şi Colegiul "Gheorghe Munteanu Murgoci".

10 ore pe zi - programul de lucru al distribuitorului de droguri

Membrii reţelei coordonate de brăileanul Marian Lupaşcu, zis "Momeală", au fost dibuiţi de ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila în urmă cu un an. Potrivit procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, "Momeală" procura drogurile şi etnobotanicele împreună cu fratele său, "Dani", şi le distribuia tinerilor din municipiu prin intermediul unui individ cunoscut iniţial doar după poreclă: "Găină".
"O perioadă de timp, «Găină» a distribuit drogurile şi substanţele psihoactive în zona parcului «Caporalul Muşat» de pe Calea Călăraşilor. Ulterior, în urma unei acţiuni a poliţiei, acesta şi-a mutat punctul de distribuţie a drogurilor în zona Sălii Polivalente, unde putea fi găsit permanent între orele 10:00 - 20:00. Periodic, «Găină» era aprovizionat cu droguri şi substanţe cu efecte psihoactive, iar banii rezultaţi din tranzacţii erau luaţi de către Lupaşcu Marian («Momeală» - n.r.) care se deplasa cu autoturismul TM-13-ARF sau cu ATV-ul cu numărul de înmatriculare BR-04-RCB", precizează surse DIICOT.
Fraţii Lupaşcu distribuiau drogurile fie de la domiciliul lor de pe strada Tazlăului, fie onorau comenzile primite prin telefon, deplasându-se cu autoturismul sau cu ATV-ul la consumatorii de stupefiante. Drogurile şi etnobotanicele distribuite de grupul coordonat de "Momeală" erau vândute cu 10 lei doza, sub forma unor substanţe vegetale de culoare verde, mărunţite şi ambalate în plicuri transparente, fie sub forma unui praf alb.
La scurt timp, "Găină", mâna dreaptă a fraţilor Lupaşcu, a fost identificat prin intermediul consumatorilor de stupefiante din Brăila şi cu ajutorul tehnicilor de interceptare a convorbirilor telefonice purtate de acesta. Pe numele său adevărat Alexandru Ionuţ Neagu, traficantul de droguri făcea parte din grupul infracţional al lui "Momeală". La scurt timp, a fost identificat un alt membru al grupului, Ionuţ Sîrghiuţă zis "Serghei".

Droguri în zona Colegiului "Gheorghe Munteanu-Murgoci"

Oamenii legii au probat faptul că, în ziua de 25 septembrie 2014, Ionuţ Sîrghiuţă împreună cu Daniel Lupaşcu, zis "Dani", au distribuit droguri şi substanţe psihoactive unor tineri (neidentificaţi) în zona Colegiului "Gheorghe Munteanu-Murgoci", unitate de învăţământ emblematică a Brăilei. Deplasarea celor doi traficanţi de droguri s-a făcut cu autoturismul Ford Focus cu numărul de înmatriculare BR-04-MAU, aparţinând familiei Lupaşcu. Anchetatorii au descoperit că un dealer din Galaţi îi aproviziona pe traficanţii brăileni cu droguri.
"Inculpaţii Marian şi Daniel Lupaşcu s-au aprovizionat cu cantităţi însemnate de substanţe psihoactive de la un tânăr din Galaţi, identificat ulterior ca fiind Voicu Alexandru Cătălin, un alt membru al grupului infracţional. Lupaşcu Marian deţinea cu chirie şi un imobil pe Calea Călăraşilor ..., unde se consumau droguri pe care clienţii le procurau de la inculpaţii Lupaşcu, Neagu şi Sîrghiuţă. Ulterior, acest imobil a devenit punctul de lucru al unei întreprinderi individuale", precizează anchetatorii.
Destinaţia dată acestui spaţiu comercial a fost de sală de jocuri dotată cu televizoare, console pentru jocuri tip XBOX şi echipamente adiacente.
Ierarhia din cadrul grupului infracţional al lui "Momeală" era bine delimitată. Fraţii Marian şi Daniel Lupaşcu procurau, depozitau, vindeau şi distribuiau etnobotanicele şi drogurile, Alexandru Ionuţ Neagu zis "Găină" era subordonat lui "Momeală" şi se ocupa cu vânzarea şi transportul către consumatori a drogurilor, Ionuţ Sîrghiuţă zis "Serghei" era subordonat lui "Dani" şi se coupa, de asemenea, cu vânzarea şi transportul drogurilor, iar Voicu de la Galaţi era sursă de aprovizionare pentru fraţii Lupaşcu.
În perioada 18 septembrie 2014 - 18 mai 2015, procurorii DIICOT - BT Brăila au reuşit să înregistreze nu mai puţin de şapte tranzacţii cu stupefiante efectuate de membrii grupului de traficanţi. Majoritatea "substanţelor vegetale" din pliculeţele vândute cu 10 lei bucata conţineau cannabis, precum şi substanţa numită AB - CH MINACA (primul fiind drog de risc, iar al doilea, cannabinoid sintetic).
Pe parcursul anchetei, Neagu zis "Găină" a căzut în plasa anchetatorilor de cinci ori, după ce DIICOT a reuşit să probeze că a vândut droguri unor clienţi de ocazie. La a patra tranzacţie, din ianuarie 2015, "Găină" a vândut un pliculeţ cu un "praf alb" contra sumei de 50 de lei, respectivul praf conţinând PENTEDRONĂ, drog de mare risc.

Şase percheziţii la domiciliile traficanţilor

În ziua de 10 noiembrie 2014, poliţiştii au identificat în trafic autoturismul BR-05-MAU în care se aflau inculpaţii Daniel Lupaşcu zis "Dani" şi Ionuţ Sîrghiuţă zis "Serghei", precum şi alţi doi tineri. În urma controlului efectuat, oamenii legii au găsit în autoturism o pungă din plastic în care se aflau aproape 25 de grame de "fragmente vegetale". Drogurile fuseseră procurate de "Dani" Lupaşcu de la dealerul Voicu, zis "Alex", din Galaţi,
Traficanţii de droguri brăileni au avut de-a face şi cu anchetatorii din municipiul Buzău. S-a probat faptul că Alexandru Ionuţ Neagu zis "Găină" şi Marian Lupaşcu zis "Momeală" au vândut stupefiante unor traficanţi de droguri din Buzău, cauza respectivă fiind instrumentată de DIICOT - Biroul Teritorial Buzău.
Procurorii DIICOT - BT Brăila au identificat şi audiat nu mai puţin de şapte consumatori de droguri, care sunt folosiţi ca martori în procesul traficanţilor lui "Momeală". Toţi aceştia au recunoscut că au procurat stupefiante de la membrii grupului infracţional în perioada 16 septembrie 2014 - 3 martie 2015. Totodată, în urma verificărilor efectuate la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), procurorii au identificat trei consumatori care au fost internaţi în spital după ce au cumpărat droguri şi etnobotanice de la membrii grupului infracţional.
În ziua de 17 iunie 2015, sub coordonarea DIICOT - BT Brăila, au fost efectuate concomitent şase percheziţii la domiciliile suspecţilor. În camerele folosite de Marian Lupaşcu zis "Momeală" au fost găsite 79 de pliculeţe cu stupefiante, precum şi două râşniţe folosite pentru mărunţirea fragmentelor vegetale, iar în cele folosite de fratele său, Daniel, alte 46 de pliculeţe cu droguri. Ionuţ Sîrghiuţă avea la el un pliculeţ cu droguri şi altul în locuinţă, iar acasă la Alexandru Ionuţ Neagu zis "Găină" au fost găsite alte 20 de pliculeţe cu stupefiante. Nu în ultimul rând, oamenii legii au făcut o captură de zile mari, după ce au găsit în autoturismul lui Bogdan Ionuţ Mila (al şaselea inculpat din dosarul "Momeală") o pungă cu circa 185 de grame de fragmente vegetale ce conţineau cannabinoizi sintetici. Mila venise cu drogurile direct de la Galaţi, pentru a i le oferi lui Marian Lupaşcu zis "Momeală".

Două autoturisme şi şase televizoare confiscate

Ce sunt cannabinoizii sintetici, denumiţi şi "designer cannabinoids"? Potrivit Europol, reprezintă un grup de substanţe care au asupra organismului efecte asemănătoare substanţei psihotrope conţinută de cannabis (efecte halucinogene, sedative şi depresive).
Efectele ingerării unor astfel de substanţe sunt devastatoare pentru organism. Mărturie stau declaraţiile tinerilor consumatori de droguri. "În cauză au fost audiaţi o serie de martori care au arătat în ce au constat efectele consumării unor astfel de produse asupra organismului: stări de anxietate, probleme cardiace, pierderi temporare de memorie, agitaţie, stare de dependenţă psihică, stări de vomă, leşin, moleşeală, palpitaţii, senzaţie de sufocare, halucinaţii auditive şi vizuale (...) Prin natura ei, infracţiunea de efectuare fără drept de operaţiuni cu substanţe psihoactive este o faptă de pericol. Este de relevat şi faptul că o parte din inculpaţi au obţinut însemnate beneficii de pe urma comercializării de produse cu efecte psihoactive", precizează reprezentanţii acuzării.
De altfel, traficanţii de droguri nu au ocupaţie, iar principala sursă de venit a constituit-o vânzarea de substanţe cu efecte psihoactive.
Procurorii DIICOT au dispus aplicarea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor: 500 euro şi 200 lei găsiţi asupra lui Marian Lupaşcu zis "Momeală" la percheziţie, un autotursim Opel Vectra ridicat de asemenea de la "Momeală", un autoturism BMW ridicat de la Daniel Lupaşcu zis "Dani", şase televizoare Samsung, şapte seturi de joc model XBOX, 13 controlere aferente seturilor de joc XBOX şi un laptop Toshiba Satellite, bunuri ridicate de la punctul de lucru al întreprinderii individuale (I.I.) situate pe Calea Călăraşilor.
În ziua de 18 iunie 2015, la propunerea DIICOT - Biroul Teritorial Brăila Tribunalul Brăila a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Marian Lupaşcu, Daniel Lupaşcu şi Alexandru Ionuţ Neagu pentru 30 de zile, aceştia fiind anchetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, efectuarea fără drept de operaţiuni cu substanţe psihoactive şi constituirea/aderarea la un grup infracţional organizat.
În aceeaşi zi, instanţa a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de alţi doi inculpaţi, Ionuţ Sîrghiuţă şi Bogdan Ionuţ Mila. Procurorii DIICOT au solicitat instanţei confiscarea celor două autoturisme asupra cărora s-a aplicat sechestru asigurător, precum şi confiscarea bunurilor ridicate de la întreprinderea individuală a familiei Lupaşcu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro