Mergi la conţinutul principal

Mofturile a doi penali

Nu cred să se mai fi întâmplat vreodată – cel puţin nu în istoria recentă a lumii civilizate – ca un partid aflat la putere să-şi devoreze cu atâta înverşunare propriul guvern şi, mai ales, propriul premier. Ceea ce fac acum liderii PSD, dar şi cei ai ALDE, seamănă cu un act de sinucidere politică. O sinucidere lentă şi dureroasă, dacă nu a partidului, cel puţin a liderilor - Liviu Dragnea, dar şi Călin Popescu Tăriceanu.

Spuneam recent că, dacă tot nu are duşmani politici naturali, PSD şi-a creat singur un duşman. Şi, momentan, duşmanul de moarte – cel puţin al lui Dragnea şi al taberei sale – este premierul Sorin Grindeanu. Bănuiam că poate fi vorba despre vreo mare tactică politică, vreo parşivenie a la Dragnea, vreun scenariu bine jucat la vârful PSD. Dar nu, Dragnea a ţinut să demonstreze că este vorba doar despre prostie, o infinită sete de putere şi o iresponsabilă tentativă de scăpare a propriei pieli, cu orice preţ, din faţa implacabilei sorţi penale – lucru valabil şi în cazul lui Tăriceanu.

De fapt, doi penali - unul deja condamnat  - care îşi aruncă în aer partidele, guvernul şi, de fapt, ţara, declanşând o criză politică ce nu pare a avea o rezolvare rapidă, doar pentru moftul lor propriu şi personal, nu doar de a deţine controlul total, ci mai ales de a-şi scăpa pielea.

Clar, premierul Sorin Grindeanu a prins curaj în faţa păpuşarului Dragnea şi nu se mai lasă controlat de acesta. La rândul său, preşedintele Iohannis a arătat ieri că, în niciun caz, nu se prinde în jocul celor doi penali şi, din moment ce există încă un premier în funcţie, PSD şi ALDE nu au decât să-l schimbe pe Grindeanu prin moţiune de cenzură. Evident, o situaţie ridicolă pentru cele două partide – şi probabil unică. Dar fix asta au făcut Dragnea şi Tăriceanu: nu doar că şi-au aruncat în ridicol propriul guvern, dar şi propriile partide. Prin urmare, Iohannis i-a lăsat să se facă de cacao până la capăt, mai ales că, şi să vrea, tot n-ar putea nominaliza un alt premier, când există unul încă în funcţie.

Oricum, moţiunea în sine, în afară de faptul că e penibilă pentru PSD şi ALDE, este şi periculoasă. Dacă nu trece – şi este foarte posibil (dar asta nu pentru că Grindeanu ar fi un premier excepţional, dimpotrivă) – atunci Dragnea şi Tăriceanu se vor umple şi mai mult de penibil, iar Grindeanu va căpăta o forţă şi mai mare. Dacă moţiunea trece, preşedintele Iohannis poate forţa numirea unui premier agreat de el, în niciun caz de Dragnea şi Tăriceanu, iar PSD-ALDE – sau ce-or mai rămâne din ele – să ajungă în Opoziţie sau să dea piept cu alegeri anticipate. Şi, culmea, duetul penal şi-a pierdut şi cartea suspendării preşedintelui, pe care a aveau în mânecă în urmă cu câteva luni.

Însă, oricare va fi deznodământul acestei poveşti, Dragnea şi Tăriceanu ar trebui aruncaţi, chiar de propriile partide, la groapa de gunoi a politicii – acolo unde, sincer, mai devreme sau mai târziu, tot vor ajunge.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro