Mergi la conţinutul principal

Modificarea Codului Fiscal. Explicațiile PSD

* președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, ne-a transmis un punct de vedere amplu în privința propunerilor făcute de social-democrați în cadrul Coaliției de Guvernare * potrivit lui Rotaru în contextul actual sunt cu atât mai mult necesare anumite măsuri menite să elimine o serie întreagă de anomalii * și deputatul PSD George Paladi consideră că este nevoie de un nou model fiscal, care să aibă la bază principiile de solidaritate și echitate socială între contribuabili * din păcate, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere

 

Discuțiile purtate la nivelul Coaliției de Guvernare în ultima perioadă pe tema modificărilor propuse de către PSD-iști la Codul Fiscal au provocat ecou și în teritoriu. Redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au încercat să vadă în ce barcă se situează parlamentarii brăileni în privința acestor subiecte controversate, precum impozitarea progresivă a pensiilor speciale și ale salariilor bugetarilor care câștigă mai mult decât președintele României, dar și taxarea companiilor a căror cifră de afaceri depășește 100 milioane euro.

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, s-a arătat un susținător convins al propunerilor cu care liderii partidului său au venit în Coaliție. Acesta a încercat să explice considerentele ce au stat la baza felului în care PSD-iștii doresc modificarea Codului Fiscal.

„România traversează o perioadă complicată generată pe de o parte de pandemia COVID 19, de creșterea exagerată a prețurilor la energie, combustibil, gaze, alimente și nu în ultimul rând de războiul din Ucraina. Acești factori perturbatori au produs grave influențe asupra vieții economice și sociale, consecințele fiind afectarea puterii de cumpărare a populației, inflație, majorarea tuturor categoriilor de cheltuieli, cu efecte majore asupra mediului de afaceri și a tuturor sectoarelor de activitate. În acest context, pe lângă măsurile de sprijin acordate mediului de afaceri, a ajutoarelor financiare destinate pensionarilor și a altor categorii vulnerabile, măsuri propuse și suținute de PSD, este necesar un set de decizii care să elimine o serie întreagă de anomalii și un model fiscal care trebuie să aibă la bază principiiile solidarității și echității sociale, între contribuabili”, a declarat Rotaru.

Senatorul a dorit să puncteze că tocmai în acest context dificil actual, PSD a propus în Coaliția de Guvernare trei lucruri esențiale pentru redresarea situației: Supraimpozitarea progresivă a veniturilor bugetarilor, mai mari decât salariul președintelui României; Supraimpozitarea progresivă a pensiilor speciale; O contribuție temporară (2 ani) pentru educație și sănătate din partea firmelor mari din România. Rotaru a dorit să precizeze că din punctul său de vedere, noul model fiscal trebuie să susțină continuarea măsurilor de stimulare economică pentru a genera dezvoltare, dar și creșterea nivelului de trai al populației.

”PSD apreciază că marile companii trebuie să fie solidare în această perioadă dificilă pentru a susține sistemele esențiale din țara noastră, sănătatea și educația. Propunerea făcută în Coaliția de Guvernare vizează firmele care au o cifră de afaceri de peste 100 milioane euro (cca. 320 de mari companii) să plătească doar în următorii 2 ani o contribuție pentru sănătate și educație. Această contribuție pentru spitale și școli s-ar aplica celor care, deși rulează foarte mulți bani în România, plătesc un impozit de 0,3 - 0,8% din cifra de afaceri, față de întreprinderile mici din România care plătesc 1% din cifra de afaceri. Pe principiul solidarității și echității sociale se impune supraimpozitarea progresivă a veniturilor mai mari decât salariul președintelui, dar și a pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militare, pentru un minim echilibru și o mai echitabilă repartiție a acestor venituri”, a mai adăugat șeful PSD Brăila.

Rotaru a mai precizat că se impune, de asemenea, reorganizarea ANAF, dar și a activității din vămi, precum și găsirea unui echilibru între impozitarea muncii care astăzi are o pondere mai mare și impozitarea capitalului.

”Dacă propunerile făcute de PSD vor fi agreate în Coaliție și se va încheia un acord în acest sens, acestea urmează să fie aplicate de la 1 ianuarie 2023 și ar fi limitate în timp, iar urmare a noii abordări privind impozitarea, bugetul statului ar încasa cca. 2 miliarde de euro anual, bani care ar fi direcționați către sănătate și educație”, a dorit să atragă atenția parlamentarul.

 

 

Paladi: «Este profund inechitabil ca regimul fiscal aplicat celor cu venituri supradimensionate să fie aplicat întocmai și celor vulnerabili»

Un punct de vedere pe această temă ne-a oferit și deputatul PSD George Adrian Paladi, vicepreședinte al Comisiei de Politică Economică, Reformă șI Privatizare, care este la rândul său de părere că România are nevoie de un nou model fiscal. Acesta a dorit să sublinieze că i se pare profund inechitabil ca regimul fiscal aplicat celor ce au venituri supradimensionate să fie aplicat identic și persoanelor vulnerabile în această perioadă în care prețurile cresc de la o zi la alta.

„Partidul Social Democrat consideră că este necesar un nou model fiscal, care să aibă la bază principiile de solidaritate și echitate socială între contribuabili. În mod evident, este profund inechitabil ca regimul fiscal aplicat celor cu venituri supradimensionate să fie aplicat întocmai și celor care sunt vulnerabili în fața creșterii generalizate a prețurilor. De aceea, PSD a propus trei măsuri esențiale: supraimpozitarea veniturilor mai mari decât salariul Președintelui României; supraimpozitarea pensiilor speciale; o contribuție temporară (pentru 2 ani) a marilor firme din România, pentru sănătate și educație. Primele două măsuri transpun întocmai ideile de solidaritate și echitate, pentru că aceia care câștigă mai mult vor contribui mai mult la buget, sprijinindu-i pe cei mai vulnerabili. În ceea ce privește marile companii, în România există firme cu cifre de afaceri semnificative, care totuși plătesc un impozit mai mic de 0,5% din cifra de afaceri. Această situație este nedreaptă atât în raport cu antreprenorii români, cât și cu cetățenii. De aceea, PSD a propus, făcând aplicarea principiului solidarității, ca toate companiile cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro să plătească o contribuție pentru sănătate și educație, sprijinind astfel cele două sisteme esențiale”, a punctat la rândul său Paladi.

Din păcate, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere în legătură cu acest subiect, fiind plecat în afara țării.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro