• a punctat Adrian -Marius Rîndunică, numărul 2 pe lista PSD Brăila, la Senat, fost director executiv al Casei Județene de Pensii • ”Peste 38.000 de angajaţi din Brăila vor beneficia de scăderea impozitării salariului conform Programului de Guvernare propus de PSD”, a mai precizat candidatul social-democrat
”Partidul Social Democrat şi-a propus implementarea salariului minim European, asta înseamnă că până în 2029 salariul minim brut va ajunge 1.300 de Euro. La nivelul UE, Guvernul PSD va susţine adoptarea unui pact pentru Stabilitatea Salariului Minim la nivelul tuturor statelor membre. Urmărim ca în 2029 salariul mediu brut să depăşească 2.600 Euro şi numărul angajaţilor să depăşească 6 milioane”, a punctat Adrian Marius Rîndunică, numărul 2 pe lista PSD Brăila pentru Senat.
În aceeași conferință de presă de prezentare a candidaților social-democrați brăileni, sursa citată a făcut o precizare importantă: ”Prin scăderea impozitării muncii vor crește veniturile pentru circa 4 milioane de contracte de muncă, cu normă întreagă, adică aproximativ 70% din total.
În ceea ce priveşte Judeţul Brăila, peste 38.000 de angajaţi vor beneficia de scăderea impozitării salariului conform Programului de Guvernare propus de PSD”.
Tinerilor li se acordă o atenție deosebită: ”Propunem o primă de stabilitate pe 2 ani pentru tinerii absolvenţi care se angajează pentru prima dată cu contract de muncă pe o perioadă nedeterminată. Valoarea primei va fi 1.000 Lei lunar, în primul an şi 1.250 lei, în următoarele 12 luni”. Sursa citată a mai explicat și alte măsuri propuse de PSD pentru susținerea tinerilor care vor să muncească: subventie pentru angajatori de 2250 lei timp de 12 luni pentru fiecare tânăr angajat pentru prima dată pe piaţa muncii; scutirea de CASS (10%) pentru studenții și masteranzii cu vârsta mai mică de 26 ani, care lucrează.Pentru familiile tinere PSD susţine continuarea programelor de tipul Family START
”Pensiile din sistemul public vor fi indexate conform noii legi a pensiilor promovată de PSD, care asigură sustenabilitatea pe termen lung a sistemului public de pensii. Pensia medie va ajunge la peste 800 euro, iar cea minimă la peste 400 euro în 2029. În judeţul Brăila peste 53.000 de pensii au crescut în urma recalculării”, a mai declarat Adrian-Marius Rîndunică, binecunoscut brăilenilor în poziția de director executiv al Casei Județene de Pensii, funcție pe care a ocupat-o până de curând.
Scăderea impozitării muncii în programul PSD
» Reducerea taxelor și impozitului cu până la 5 puncte procentuale la salariile mai mici de 5.700 de lei brut în prezent, respectiv 6.050 în 2025 și 8.500 în 2029.
» Menținerea sumei de 300 de lei scutită de taxe din salariul minim.
» Reducerea contribuției pentru sănătate (CASS) la salariile membrilor familiilor cu copii.
Accesul la piața muncii pentru tineri și pentru șomeri
- Schemă de ajutor privind creșterea gradului de ocupare în zonele cu șomaj ridicat, de peste 5%.
- Susținerea afacerii cu până la maximum 100.000 de euro, din care 50% urmează să fie acoperiți prin ajutor nerambursabil, plătit de la bugetul de stat doar pentru acoperirea salariilor angajaților, aferent noilor locuri de muncă create, precum și garanția statului pentru efortul financiar al angajatorului acoperit prin credit garantat pentru 50% din plafonul maxim de 100.000 de euro. Bugetul alocat - 500 milioane de euro, din bugetul de stat și fonduri europene
Pregătirea forței de muncă
- Programul România Profesională. 4 milioane de euro anual, pentru acordarea de vouchere, cu valoare între 100 și 800 de euro, direct persoanelor interesate în calificarea sau recalificarea în domeniile de importanță ridicată pentru economia națională și pentru investitorii străini.
- Programe pentru ucenicie destinate tinerilor. 320 milioane de lei pentru sprijinirea antreprenorilor care au nevoie să angajeze personal calificat, urmând că angajatorul să asigure calificarea la locul de muncă pentru cei angajați. Șomerii care încheie contracte de ucenicie cu angajatorii vor obține calificări în baza cărora, ulterior, se pot adapta la cerințele pieței muncii.
- Scheme de ajutor de stat pentru mobilitatea forței de muncă, prin construcția de locuințe de serviciu și compensarea cheltuielilor cu forța de muncă.
- Schemă de ajutor de stat pentru zonele cu șomaj ridicat, prin care se vor acorda granturi și credite garantate de stat, cu dobândă subvenționată.
- Prime de instalare, prime de angajare și prime de stabilitate pentru tinerii și românii întorși în țară, care se angajează, și subvenții pentru angajatori.
- Încurajarea muncii prin prelungirea vieții active. Acordarea de facilități fiscale companiilor care angajează persoane de peste 55 de ani și/sau oferă un program flexibil sau part-time pentru persoanele vârstnice, care doresc să își pună în valoare experiența profesională.
- Scutire de CASS (10%) pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare contributiv și se angajează pe un loc de muncă.
Sprijin pentru calificarea și reconversia profesională - facilități pentru angajatori.
-Susținerea financiară de până la 50% a cheltuielilor efectuate de angajator cu calificarea și reconversia profesională, pentru personalul care excedează vârsta uceniciei și dacă noua calificare se transpune într-o creștere semnificativă a salariului (cu cel puțin 20%) și într-un contract pe durată nedeterminată.
Deductibilitatea fiscală a cheltuielilor cu calificarea la locul de muncă. Garanții de 2 miliarde de lei anual. Finanțarea programului din fonduri europene, respectiv 210 milioane de euro pe o perioadă de 6 ani pentru calificare și reconversie profesională.
- Program privind formarea profesională pentru meseriile specializate. Acordarea unui sprijin financiar angajatorilor care angajează șomeri și îi formează profesional pentru meserii specializate de nivel mediu, precum electricieni, motostivuitori, fochiști, mecanici, frigotehniști sau de nivel superior, precum specialiști automatiști, calitate, mediu, siguranță în muncă.
- Valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii. Proiect de tip schemă națională pentru creșterea gradului de ocupare și valorificarea competențelor profesionale ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă pe piața internă, prin participarea la programe de ucenicie - START - Investește în calificare pentru viitor!
Bugetul alocat - 26,7 milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat.
- FORMACTIV – Formare și muncă activă. Creșterea nivelului de competențe profesionale pentru 20.000 de șomeri înregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO) în vederea ocupării mai facile a unui loc de muncă, prin includerea acestora în programe de formare profesională. Bugetul alocat - 31 milioane de euro, din bugetul de stat și fonduri europe
Protecție socială
- Reducerea costurilor cu energia pentru familiile cu venituri mici. Programul Utilități în interiorul locuințelor din mediul rural. Sprijinirea investițiilor de izolare termică a locuințelor individuale, montarea ferestrelor cu geam termopan, precum și instalarea sistemelor fotovoltaice de încălzire și producere de energie, pentru scop propriu.
Stimularea financiară prin granturi și/sau garanții pentru creditele angajate în acest scop. Bugetul alocat pe 6 ani - 100 milioane de euro, finanțare din bugetul de stat.
Asigurarea standardelor minime de viață. Finanțarea „Programului Național pentru Standarde Minime de viață” de la bugetul de stat și, complementar, cu fonduri europene, prin care toate localitățile din România să fie aduse cel puțin la un standard minim de locuit.
- Dezvoltarea serviciilor comunitare integrate, cu preponderență în mediul rural, pentru identificarea, evaluarea nevoilor comunității și a persoanelor care trăiesc în diverse forme de sărăcie și excluziune, pentru asigurarea accesului la servicii sociale, medicale, educaționale și de ocupare. Dezvoltarea de servicii de sprijin personalizat în comunitate pentru persoanele adulte cu dizabilități (asistent personal, asistență în luarea deciziilor, consiliere și mediere ocupațională, sprijin în gospodărie, îngrijire la domiciliu), care să asigure integrarea socio-economică a acestora, tranziția persoanelor cu dizabilități către o viață independentă și menținerea pe piața muncii.
- Dezvoltarea infrastructurii sociale de îngrijiri în comunitate pentru persoanele cu dizabilități. 29 milioane de euro pentru construirea și reabilitarea a 93 de centre de zi și de recuperare neuromotorie pentru persoanele cu dizabilități care vor asigura servicii de asistență și sprijin. Centrele vor avea și echipe mobile de îngrijire.
- Dezvoltarea infrastructurii sociale de îngrijiri în comunitate pentru persoanele vârstnice. 85 milioane de euro pentru punerea în funcțiune a unei rețele de 71 de centre de servicii de zi. Centrele vor oferi asistență socială și servicii de reabilitare și fiecare va avea cel puțin o echipă mobilă de furnizori de servicii pentru persoanele în vârstă, care nu se pot deplasa la centru.
Publicitate electorală - Comandat de Partidul Social Democrat, filiala Brăila, executat de SC Double P Media SRL, cod mandatar financiar 11240017