Anul acesta, sărbătorile de iarnă vor fi atipice, poate chiar mai sumbre decât cele de Paște. Oricât de mult ne dorim revenirea la o viață semi-normală, la întâlniri cu cei dragi, la târguri, serbări, concerte sau alte manifestări care ne-au bucurat sufletul și privirile până anul trecut, pandemia, cu teama și cu toate efectele ei secundare au pus stăpânire pe întreaga planetă. Bătrânii sau persoanele singure traversează cu greu această perioadă de înstrăinare și de distanțare socială și sunt cuprinși deseori de depresii sau stări de panică, din cauza știrilor din ce în ce mai alarmante de la o zi la alta privind situația îmbolnăvirilor sau a deceselor din cauza COVID-19. Angajații sau patronii sunt îngrijorați din cauza crizei financiare, tinerii încearcă să se adapteze la munca on line.
Dar, cei mai afectați de această pandemie cred că sunt copiii. Scrisorile din acest an către Moş Crăciun demonstrază cât de mult i-a afectat pe copiii sau nepoții noştri pandemia de COVID-19. Cu sinceritate și cu speranță în magia Crăciunului, mulți dintre copii nu mai cer telefoane, tablete, biciclete sau păpuși, ei cer ca părinții, bunicii, frații sau surorile lor sau prietenii să fie sănătoși și să se revadă cât mai curând. În scrisorile către Moș Crăciun, mulți copii se roagă pentru cei bolnavi sau aflați în carantină din familiile lor, solicită vaccinuri sau alte miracole vindecătoare, își exprimă griji şi temeri, pe care nu le-au dezvăluit nici măcar față de părinții lor.
Dacă unii dintre semenii noștri își doresc petreceri, distracții sau deplasări în ținuturi exotice în perioada sărbătorilor de iarnă, în sinceritatea și puritatea lor, copiii înalță rugăciuni către Dumnezeu sau trimit scrisori răvășitoare către Moș Crăciun.
Cu parcuri de distracție închise, fără orășele ale copiilor sau focuri de artificii, cu serbări on line și tot felul de alte restricții, anul acesta, Moș Crăciun se mută în mediul virtual. Cu siguranță, veți spune că tehnologia a evoluat. Dar, nu este așa.
Ați urmărit o serbare on line în această perioadă? Eu am urmărit serbări on line dedicate lui Moș Nicolae și lui Moș Crăciun, în care copiii încercau să fie veseli, sau să se bucure de magia sărbătorilor. Doar încercau, dar privirile lor erau triste. Era acea tristețe a distanțării copiilor de copii, care m-a făcut să lăcrimez, gândindu-mă la bucuria serbărilor de Crăciun din anii trecuți. De aceea, spuneam că, dacă adulții trec, așa cum se poate peste această pandemie, cei mai afectați cred că sunt copiii. Și, dacă la vârsta mea, mai pot trimite o scrisoare către Moș Crăciun, i-aș cere sănătate pentru toată lumea și bucurie în ochii copiilor! Crăciun cu liniște și bucurie în suflet!