Gaura lăsată în buget de guvernul PSDăncilă, în primele 10 luni ale acestui an, a fost de aproape 29 miliarde de lei, adică în jur de 6 miliarde de euro, la cursul actual, echivalentul a 2,8% din PIB. Este deficitul bugetar lăsat de guvernarea PSD, mai mare decât preconizase aceeaşi guvernare pentru întreg anul, când a prezentat bugetul pe 2019, în primăvară.
Este cifra oficială, făcută publică de Ministerul Finanţelor, zilele trecute – datele se pot actualiza cam spre sfârşitul lunii următoare perioadei de referinţă (noiembrie, pentru finalul lui octombrie, în cazul de faţă). Guvernarea PSD obişnuia deja să anunţe aceste cifre cu întârziere de cel puţin o săptămână, probabil pentru a pune la punct „aranjarea” datelor, să iasă cum îşi dorea PSD: mai nişte TVA nerambursat, mai nişte sume de restituit amânate, mai nişte facturi neachitate, mai nişte plăţi întârziate... Uite aşa se mai palmau nişte miliarde bune din gaura făcută la buget.
Cam aşa proceda şi Grecia, în urmă cu nişte ani, raportând date economice umflate, altele decât cele reale. Din fericire, România nu a ajuns la acel nivel de măsluire, dar nu ar fi fost exclus, în încercarea disperată a guvernării PSD de a ascunde adevărata situaţie, pentru a nu-şi recunoaşte minciuna şi incompetenţa.
În acest context, debarcarea PSD de la guvernare a fost o necesitate absolută. Demiterea guvernului Dăncilă prin moţiune de cenzură a fost o acţiune salvatoare pentru economie. PSD ar fi continuat să arunce iresponsabil cu bani în primarii şi în baronii fideli, mărind şi mai mult gaura deja făcută bugetului.
PSD nu va deconta însă, direct, nota de plată, tocmai pentru că nu mai este la guvernare. Va căuta să se eschiveze, să fugă de răspundere, să mintă, să arunce vina pe PNL şi partidele care susţin guvernarea actuală – pentru că asta ştie PSD să facă. Va specula orice greşeală şi orice moment pentru a arăta cu degetul spre noul guvern. Nu spun că PSD trebuia să mai rămână la putere. Dar Guvernul Orban, şi aşa lipsit de o majoritate clară în Parlament, trebuie să ştie cum să gestioneze situaţia.
În mod cert, nu va tăia pensii şi salarii, cum dă asigurări (de fapt, cum minte) PSD - în primul rând, pentru că tăierea pensiilor este imposibilă, fiind neconstituţională (s-a stabilit asta încă de pe vremea guvernării Boc), iar în al doilea rând, pentru că nu-şi permite asta.
Guvernul Orban va trebui însă să ştie să prezinte foarte clar situaţia, să explice cum stau lucrurile, să arate tuturor cifrele dezastrului bugetar lăsat de PSD în urma sa. Şi, în paralel, să prezinte şi nişte soluţii, nişte proiecte, nişte planuri concrete de redresare a situaţiei, pe termen mediu (nimeni nu se aşteaptă la minuni peste noapte). Să vorbească despre gaura din buget, dar să explice şi cum se poate astupa. Pentru că, în caz contrar, gaura preluată de PNL de la PSD se va transforma doar într-o gaură neagră în numărul de voturi pentru cei dintâi şi pentru toată dreapta politică.