Mergi la conţinutul principal

Miza de 30 de miliarde de euro

Programul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), în valoare de aproape 30 de miliarde de euro, finanțat cu fonduri de la Uniunea Europeană, este a doua mare bătălie economică a actualului Guvern, după cea dusă direct cu pandemia. Evident, ele sunt strict legate, PNRR apărând ca o necesitate post-pandemică, un program menit – așa cum îi spune și numele - să relanseze și să readucă economia românească în parametri normali, cel puțin la nivelul ante-pandemie. Sunt 30 de miliarde de euro, pe care Guvernul Cîțu dorește să-i atragă și  să-i investească în economia națională. Doar că nu este ceva simplu. Nu e suficient să spui “Îi vreau!”,  iar UE să ți-i bage în traistă. Trebuie să te duci cu un plan bine făcut, prin care să justifici de ce ai nevoie de acei bani, prin care să arăți cum o să-i cheltuieșți, pe ce proiecte, iar proiectele alea trebuie făcute în așa fel încât să se încadreze în linia de cerințe a UE, nu vii tu cu ce-ți trece prin cap sau cu ce crezi tu că ai nevoie.

Evident, există diferențe de viziune între Bruxelles și București, dar și de realități. În realitatea civilizată, europeană, normală, accentul trebuie pus, printre altele, pe componenta ecologică a dezvoltării – de exemplu, stații de încărcare a mașinilor electrice, piste de biciclete și perdele forestiere pe autostrăzi. Numai că ei au deja autostrăzile și e normal să fie așa. În normalul românesc, însă, noi trebuie întâi să construim autostrăzile, ca să avem unde pune stațiile alea de încărcare, pistele de biciclete și copacii. Și vrem să le construim fix cu acești bani – pentru că n-am fost în stare să le facem până acum cu banii care ni s-au tot pus la dispoziție în ultimii 14 ani.

Prin urmare, aprobarea PNRR de către UE chiar nu e un proces simplu. Știe asta și Guvernul, care tot încearcă să adapteze PNRR la cerințele și exigențele UE, știe asta și PSD, care nu scapă nicio ocazie de a mai lovi în guvernare pe tema conținutului acestui plan și, mai ales, pe tema eșecului pe care pesediștii sunt convinși că alianța de guvernare îl va înregistra în această privință.

Rămâne de văzut, cel puțin până la finalul acestei luni, dacă PNRR va fi un eșec, iar România nu va beneficia de toți acei bani. 

Ce trebuie să priceapă atât actuala coaliție de guevrnare, cât și PSD este că, de fapt, banii ăia nu sunt nici pentru PNL, nici pentru USR Plus, nici pentru PSD. Sunt bani care trebuie cheltuiți până în 2026, iar asta nu ține doar de actuala guvernare – va intra și în sarcina viitoarei guvernări, indiferent care va fi aceasta. Dar, cel mai important, cele 30 de miliarde de euro sunt de fapt bani pentru România. Iar România chiar are nevoie de ei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro