Nu se mai poate! Noptile sint ingrozitoare cu ferestrele inchise! Iar mirosul persista pina dimineata, pe la orele 9.00 - 10.00.
Speram sa trageti un semnal de alarma catre cei care pot face ceva. Multumim!". Aceasta este doar una dintre multele sesizari primite la redactie, pe tema mirosului de porc care impinzeste periodic atmosfera orasului. Sursa poluarii olfactive acuzata de toata lumea este, dupa cum se stie, "Complexul de Porci" Braila SA, al omului de afaceri Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc. Situatia dureaza de citiva ani si probabil va mai dura multa vreme. Iar asta pentru ca firmei respective i s-a dat termen pina in 2011 sa isi rezolve problemele de mediu. Si, din cite se pare, Caruz e in grafic cu implementarea acestor obiective. Comisariatul Braila al Garzii Nationale de Mediu urmareste periodic investitiile realizate si spune ca toate sumele prevazute in autorizatia integrata de mediu au fost cheltuite pentru indeplinirea punctuala a cerintelor specifice. E, insa, de facut o precizare: pina in acest an, obiectivele prevazute in autorizatia de mediu presupuneau investitii modice. In 2006, de exemplu, Caruz a cheltuit, pentru protectia mediului, la "Complexul de Porci" Braila, 237.113 lei (2,3 miliarde de lei vechi). Abia de acum incolo incepe greul, pentru ca investitiile au fost prevazute a se realiza esalonat, iar din 2007 pina in 2011 trebuie alocat nu mai putin de 814.900 euro, deci milioane RON. Mare parte din acesti bani va merge spre modernizarea statiei de epurare, pentru ca apa deversata in Dunare sa nu mai atinga nivelul urias de poluare inregistrat in prezent.
Vinturile nu tin cu brailenii
Chiar si cu o statie de epurare ultramoderna, problema mirosului care ii deranjeaza, de fapt, pe braileni va ramine. Specialistii de mediu spun ca aceasta a fost cauzata de schimbarea de directie a curentilor atmosferici. Altfel spus, vintul bate dinspre "Complexul de Porci" spre oras si oricite investitii s-ar face mirosul de porc tot ar ajunge la ferestrele brailenilor. De altfel, prin mediul de afaceri brailean circula un zvon potrivit caruia Gheorghe Caruz nu va face niciodata investitiile uriase prevazute de noile norme de mediu la ferma sa de porci situata intre Baldovinesti si Braila, din simplul motiv ca municipiul este intr-o continua extindere si, mai devreme sau mai tirziu, va incorpora acest obiectiv economic. In aceasta situatie, ar fi de preferat sa-l inchida si sa porneasca o alta afacere pe acest teren. Zvonurile respective sint alimentate si de faptul ca Gheorghe Caruz isi concentreaza eforturile pentru modernizarea celuilalt complex de porci pe care-l detine la Tichilesti. Asadar, intr-o buna zi, Braila ar putea pierde un obiectiv economic ce ofera locuri de munca, dar ar putea scapa de mirosul care imbicseste aerul noptii. Pina la proba contrarie, insa, acestea sint doar zvonuri.
Revenind la situatia actuala, Gheorghe Caruz va trebui sa cheltuiasca bani luna aceasta, pentru efectuarea unor analize de laborator care sa arate concentratia de amoniac si de hidrogen sulfurat - substantele responsabile de producerea duhorii - la nivelul halelor si a platformei de depozitare a dejectiilor de la Baldovinesti. Garda de Mediu Braila va dispune prelevarea de probe, in baza a doua sesizari primite de la braileni, pe parcursul lunii iunie. Autorizatia de mediu prevede obligativitatea "Complexului de Porci" de a face o data pe an astfel de analize ale aerului. Aceeasi autorizatie le da posibilitatea autoritatilor de mediu de a-l obliga pe Caruz sa angajeze un laborator specializat, ori de cite ori se fac reclamatii legate de miros sau de alte elemente de poluare. "In iunie, am primit doua sesizari scrise de la cetateni, deci se intrunesc conditiile pentru solicitarea analizelor", ne-a precizat Daniela Agache, comisarul sef al Garzii de Mediu Braila. Daca probele de laborator vor arata concentratii de amoniac si hidrogen sulfurat mult peste limita admisa, "Complexul de Porci" Braila SA este pasibil de amenzi cuprinse intre 30.000 si 60.000 lei noi. Potrivit comisarului sef Agache, mirosul nu poate fi eliminat in totalitate, dar o igienizare mai constiincioasa a halelor ar mai reduce din stresul suportat de braileni. Nu e mai putin adevarat, insa, ca, daca inainte vreme, pe vremea comunistilor, ISCIP-ul avea apa la discretie, si gratis, pentru spalarea halelor, actualul "Complex de Porci" (ceea ce a mai ramas din vechea si uriasa crescatorie) plateste la greu pentru apa extrasa din puturile forate pe care le are la dispozitie, fiind vorba de o resursa naturala administrata de stat si utilizata de o firma privata.