"Incercam sa modificam cu totul sistemul de salarizare a personalului din aceste institutii. Primul este acel mecanism de apreciere si de acordare a salariilor. Oamenii din institutiile de spectacole sint in prezent salarizati conform statutului de functionar public, ceea ce nu duce la performanta. Vrem sa stabilim o salarizare intre un minim si un maxim, in functie de performante. Incercam sa dublam si chiar sa triplam salariile", a declarat secretarul de stat Ioan Onisei, marti, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca in aceste institutii lucreaza circa 30.000 de oameni. "Un actor categoria 1A ia intre 600 si 1.200 lei, ceea ce nu este normal", a spus Onisei. El a mentionat insa ca aceste cresteri salariale sint posibile numai daca Ministerul Finantelor Publice va fi de acord.
Prevederea referitoare la salarizare este cuprinsa intr-un proiect de Ordonanta a Guvernului privind institutiile si companiile de spectacole si concerte din Romania, prin care MCC intentioneaza sa modifice Legea nr. 504 din 2004.
O alta modificare adusa de proiectul de act normativ este aceea ca teatrele din Romania ar putea fi incadrate ca institutii de repertoriu, de proiecte sau gazda de catre o Comisie de acreditare care va functiona in Ministerul Culturii si Cultelor si care va avea rolul de a evalua periodic performantele acestora si de a le acredita.