Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ministerul Agriculturii vrea 6.000 de ferme noi in 2006

Ministrul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, liberalul Nicolae Lazin, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, la Satu Mare, ca bugetul alocat agriculturii va avea, anul viitor, o componenta importanta pentru investitii, care vizeaza aparitia a 6.000 de noi ferme.
"Pentru prima data 30%-40% din buget va fi alocat pentru investitii, contindu-se astfel pe aparitia a 6.000 de ferme noi si modernizarea a 500-600 de unitati de dimensiuni mici ce au ca obiect principal procesare carnii si laptelui", a spus Lazin, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Fondurile pentru investitii vor fi folosite si pentru acordarea de credite avantajoase pentru cei care au nevoie de cofinantare pentru obtinerea unui credit nerambursabil prin programul SAPARD.
Lazin a mai spus ca in 2006 vor fi mentinute subventiile existente, dar cu anumite modificari. Astfel, vor creste alocatiile pentru sectorul horticol, intrucit sint importate cantitati mari de legume si fructe precum si pentru sectorul zootehnic.
"Daca pina acum raportul subventiilor era de trei la unu in favoarea sectorului vegetal, in 2006 intentionam sa inversam acest raport", a spus Lazin, care a explicat masura prin productivitatea din ce in ce mai scazuta a sectorului zootehnic din Rominia.
Tot din 2006, potrivit ministrului secretar de stat, este prevazuta introducerea sistemului de interventie la griu.
"Este un sistem practicat in Uniunea Europeana, care se aplica in momentele critice. Cind pretul la griu scade foarte mult, se cumpara griul de la producatori, printr-o interventie publica", a explicat Lazin.
Potrivit acestuia, nu vor mai fi subventionate culturile cu randamente scazute, care nu acopera nici macar costurile de productie, iar primele acordate fermelor zootehnice vor fi conditionate de investitii in modernizari.
Lazin spune ca solicitarea de buget pe 2006 este 41.000 de miliarde lei vechi (4,1 miliarde de lei noi).
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii