Tot la iarnă s-a gândit şi premierul atunci când a anunţat că gigacaloria nu va mai fi subvenţionată de stat. Prin urmare, costul încălzirii urma să crească aproximativ cu o treime, în funcţie de sistemul comunitar de termoficare al fiecărui oraş. Consecinţa a fost că vânzările şi instalarea centralelor de apartament s-au revigorat în comparaţie cu anul trecut. La fel şi aşa-numitele reabilitări termice ale vechilor blocuri de locuinţe. Cele două oportunităţi de afaceri s-au lăsat cu profituri grase chiar şi după ce atât Guvernul, cât şi primăriile, au anunţat că vor suplini şi în acest an costul gigacaloriei.
Încă un exemplu: acelaşi Guvern Boc este pe cale să renunţe şi la promisiunea (una din multele făcute în alegerile din 2008) privind taxa auto, care ar urma să crească consistent de la 1 ianuarie. "Nu ne permitem să casăm 180.000 de maşini şi să aducem maşini vechi", a motivat ministrul Mediului intenţia de majorare a taxei. Şi în acest caz, oamenii au dat buzna să-şi înmatriculeze autoturismele aduse din afară, ceea ce înseamnă, dincolo de planurile ecologiste ale Executivului, mai mulţi bani la bugetul de stat.
Anunţuri de acest fel, adică legate de preţuri şi costuri pentru diverse produse şi servicii, nu sunt invenţia guvernelor recente. La începutul anilor '90, Guvernul Văcăroiu anunţa retragerea certificatelor de proprietate împărţite românilor şi care se tranzacţionau deja la colţuri de stradă. Anunţul a făcut ca preţul acestor acţiuni nenominale să se prăbuşească. Piaţa a îngheţat, prilej pentru un controversat personaj care s-a oferit să le răscumpere la un preţ ceva mai mare decât nimic. După ce Sorin Ovidiu Vântu a strâns câte certificate a putut, Guvernul a revenit, redând puterea acelor hârtii. Ulterior, premierul de atunci (acum preşedinte al Camerei de Conturi a României) a fost premiat în calitate de angajat al lui Vântu.
Mai târziu, inclusiv fostul prim-ministru Tăriceanu a fost bănuit că a profitat de o manipulare a bursei de către Dinu Patriciu. Pentru prieteni, Dinu Patriciu a vândut ieftin şi a răscumpărat scump, după cum au consemnat procurorii în dosarul omului de afaceri, acuzându-l pe acesta de stabilirea şi menţinerea artificială a preţului acţiunilor Rompetrol încă din prima zi de tranzacţionare la bursă. Într-un caz oarecum asemănător, directorul general al OMV a fost pus deunăzi sub acuzare de procuratura austriacă pentru tranzacţii cu acţiuni ale grupului în baza unor informaţii privilegiate. Poate că în Austria acest domn va fi pus să dea înapoi paralele câştigate atât de uşor, dar, în România, câtă vreme statul însuşi pune cetăţenii pe drumuri, n-a fost încă nimeni acuzat că obţine profit din asta. Dimpotrivă.