Contrabandiştii merg mână-n mână cu mafioţii ucraineni şi moldoveni. Că este aşa, o dovedeşte recentul dosar penal instrumentat de procurorii DIICOT, prin care au fost puşi sub acuzaţie 11 contrabandişti implicaţi în comerţul cu ţigări de contrabandă la scară naţională.
Procurorii DIICOT din Bucureşti, Brăila şi Galaţi au desfiinţat, zilele acestea, cea mai mare reţea de contrabandă de ţigări identificată în ultimii ani la Dunărea de Jos şi i-a trimis în judecată pe 11 indivizi care au introdus ilegal în ţară şi au comercializat circa 400.000 de pachete de ţigări, păgubind Vama cu peste 70 de miliarde de lei vechi. Aflaţi în legătură cu mafioţii moldo-ucraineni din "Gruparea Jujnâie", afiliată, la rândul ei, organizaţiei transfrontaliere PATRON, contrabandiştii brăileni i-au pus pe jar pe oamenii legii, care i-au filat cinci ani la rând, ca să adune probe zdrobitoare împotriva lor. Celelalte grupări de contrabandişti par să fie nişte începători pe lângă "profesioniştii" coordonaţi tacit de mafioţii originari din fosta URSS şi implicaţi în traficul ilegal de persoane, migraţia ilegală, proxenetism, contrabandă cu produse petroliere şi ţigarete. Potrivit anchetatorilor, activităţi precum colectarea de taxe de protecţie, şantajul, spălarea de bani, camăta, extorcările de bani, jafurile şi tâlhăria sunt la ordinea zilei în grupările mafioţilor originare din spaţiul fostei URSS.
Au fost daţi pe mâna judecătorilor contrabandiştii: Şerbănică Călin, 55 ani, pensionar; Viorica Călin, 45 ani (soţia); Valerian Dorin Coadă, 38 ani, zootehnist; Marian Farcaş, zis "Urâtu", 38 ani, din Galaţi; Gabriel-Valentin Lipan, 30 ani, muncitor necalificat; Liviu-Cosmin Lipan, zis "Gorila" (vărul lui Gabriel), 40 ani, administrator la SC "Cosma" SRL Brăila; Florin Marin, 35 ani, tâmplar la II "Marin I. Florin" Brăila; Mitică Mihai, 42 ani, adiministrator la IF "Mihai Mitică" Brăila; Stelică Moisa, 49 ani, manager; Petrică Panţuru, 57 ani, pensionar şi Marian Radu, zis "blondu", 31 ani, electrician.
Acuzaţiile puse pe seama celor 11 sunt: constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată şi aderare la un grup infracţional organizat. Potrivit acuzării, numai pensionarul Călin Şerbănică, din Brăila, a colectat, depozitat, transportat şi deţinut, în cadrul grupului infracţional organizat, peste 196.000 de pachete de ţigări de contrabandă, împreună cu alţi membri ai reţelei, cauzând un prejudiciu statului de 3,6 milioane de lei noi.
Mână-n mână cu mafioţii moldo-ucraineni. Crimă organizată în umbra fostei URSS
Potrivit DIICOT - Structura Centrală, "pe teritoriul României acţionează o serie de persoane originare din spaţiul ex-CSI (Comunitatea Statelor Independente, derivată din fosta URSS) relaţionate grupării de crimă organizată transfrontalieră PATRON, afiliată reţelei internaţionale de «hoţi în lege» (rusă, «Vor V zakone») - organizaţie infracţională de tip mafiot, originară din teritoriile cuprinse în fosta Uniune Sovietică şi care operează pe tot teritoriul Europei, grupare ce are ca scop folosirea forţei de intimidare derivată din legătura sociativă între membrii săi, pentru a săvârşi o gamă largă de infracţiuni grave din sfera crimei organizate".
În acest context, procurorii au aflat că unul dintre locotenenţii temutului Ion Guşan, liderul grupării PATRON, este cetăţeanul de origine ucraineană Oleg Popescu (fost Rizea), stabilit de mai mulţi ani în România. Despre Oleg se ştia că era "conducătorul nucleului criminal cunoscut sub numele de «Gruparea Jujnâie», formată în principal din cetăţeni de origine ucraineană şi moldoveană" implicaţi în traficul ilegal de persoane, migraţia ilegală, proxenetism, contrabandă cu produse contrafăcute, produse petroliere şi ţigarete, de asemenea, în colectarea de taxe de protecţie, şantaj, spălare de bani, camătă, extorcări de bani, acţiuni bazate pe violenţă, reglări de conturi, jaf şi tâlhărie şi, nu în ultimul rând, coruperea unor funcţionari publici.
"La începutul anului 2014, după trimiterea în judecată a liderului grupării PATRON, Guşan Ion, şi a principalului locotenent al acestuia, Gori Valeriu, coordonarea activităţilor infracţionale derulate de membrii grupării rămaşi în libertate a fost preluată de Popescu Oleg, care, pentru a ieşi o perioadă din vizorul autorităţilor, şi-a mutat «cartierul general» de la Bucureşti pe raza municipiului Galaţi, judeţ aflat în proximitatea frontierei externe cu Republica Moldova, scopul propus fiind acela de reluare a activităţilor circumscrise contrabandei şi contrafacerii de produse din tutun", precizează procurorii bucureşteni.
Fabrică ilegală de ţigarete, gata să fie instalată în România
În contrabanda cu tutun coordonată de Oleg au fost implicaţi moldoveanul Constantin Onos şi ucraineanul Boris Netcov, care au acţionat efectiv în perioada aprilie - iulie 2015. Din cercetările efectuate de Structura Centrală a DIICOT a rezultat că Oleg Popescu, coordonatorul "Grupării Jujnâie", împreună cu Onos Constantin şi Mihail Roman, cetăţean moldovean stabilit la Galaţi, au făcut demersuri pentru achiziţionarea şi punerea în funcţiune pe teritoriul României a unei o fabrici clandestine de producere şi ambalare a ţigărilor (!), implicându-se, totodată, masiv în contrabanda cu ţigări introduse ilegal din Ucraina şi Republica Moldova.
În aprilie-mai 2015, Oleg Popescu şi Mihail Roman au găsit în Republica Moldova un utilaj pentru confecţionarea clandestină a ţigaretelor, acesta urmând să fie introdus în România disimulat într-un autotren (TIR), în spatele unor peleţi de marfă. Oleg i-a solicitat moldoveanului Dmitrii Maftei să găsească două-trei persoane de încredere care să lucreze la viitoarea fabrică de ţigarete. Unul dintre aceştia urma să fie ucraineanul Yuriiy Asarzhy.
Pe 21 mai 2015, acelaşi Oleg i-a trasat sarcini unui anume Alexandru Tornea, cetăţean moldovean. Acesta urma să primească de la un cetăţean ucrainean un stick cu fotografii şi specificaţii tehnice ale liniei de produs şi ambalat ţigarete. Tornea trebuia să-i predea stick-ul "bosului" Oleg, în România. Cât despre Roman, acesta trebuia să se asigure că utilajul este funcţional.
Potrivit procurorilor care s-au ocupat de caz, membrii grupării au apelat ulterior la gălăţeanul Laurenţiu Cojanu, zis "Lulu Ciobanu", căruia i-au solicitat să găsească o locaţie sigură, în care să fie instalată viitoarea fabrică ilegală de ţigarete, undeva în zona rurală a judeţului Galaţi. O altă opţiune a fost un depozit dosit, situat pe Şoseaua de Centură a municipiului Bucureşti.
Ulterior, din motive independente de membrii grupării, demersurile pentru instalarea fabricii clandestine nu s-au mai materializat. În paralel, însă, membrii grupării s-au implicat activ în contrabanda cu produse din tutun, ca să compenseze eşecul cu fabrica. Ei au reuşit să pună la punct mai multe megatransporturi de ţigarete de contrabandă, pe care le-au introdus în ţară pe sub nasul vameşilor şi pe care le-au depozitat în incinta unei ferme din Scânteieşti, judeţul Galaţi, situat lângă DN 24D. Mihail Roman şi Liviu Constandachi erau desemnaţi să se ocupe de "afacerile" de la Scânteieşti.
"Boşii" au fost daţi pe mâna Justiţiei înainte de Crăciun
Autorităţile române au aflat din timp de "mişcările de trupe" din tabăra moldo-ucraineană.
Pe 17 aprilie 2015, Constantin Onos, Oleg Popescu şi Boris Netcov au organizat un important transport de ţigări de contrabandă din Ucraina, acestea fiind depozitate temporar pe raza localităţii Vicovu de Jos, judeţul Suceava. Contrabandiştii puseseră la bătaie 80.000 de lei, iar transportul urma să fie făcut cu o autoutilitară Fiat Scudo, pusă la dispoziţie de Mihail Roman şi condusă de unul din oamenii de încredere, Claudiu Cristian Macovei.
Pe 18 aprilie 2015, autoutilitara încărcată cu baxuri a plecat din Vicovu de Jos, cu destinaţia Costi, judeţul Galaţi, urmând să fie depozitate la sediul social al SC Popzubr" SRL (al cărui administrator este Oleg Popescu). Alte cantităţi de ţigări urma să ajungă la cele trei puncte de lucru ale societăţii. Autoutilitara condusă de Macovei a avut ca antemergător, pe tot parcursul drumului, autoturismul VW Sharan condus de Boris Netcov şi în care se mai aflau Constantin Onos şi Valentin Scarupa. Totodată, contrabandiştii au condus cu mare băgare de seamă, ocolind drumurile principale, ca să nu fie depistaţi.
În jurul orei 16:45, însă, transportul de ţigări a fost oprit de inspectorii Direcţiei Generale a Vămilor - Direcţia Supraveghere şi Control Vamal pe raza satului Vameş, comuna Piscu, judeţul Galaţi, iar ţigările marca Ashima Luxury Size au fost confiscate. La scurt timp, membrii reţelei s-au întâlnit în municipiul Galaţi, unde au discutat despre motivul pentru care s-a realizat deconspirarea transportului de ţigări. Trebuia găsiţi "trădătorii", dar şi modalitatea de a scăpa de acuzaţii.
Pe 23 decembrie 2015, DIICOT - Structura Centrală i-a trimis în judecată pe Oleg Popescu, Constantin Onos, Boris Netcov, Mihail Roman, Claudiu Macovei şi Valentin Scarupa, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă. Oamenii legii şi-au îndreptat privirile către ceilalţi contrabandişti aflaţi în legătură cu ei şi care acţionau, încă din anul 2010, pe raza judeţelor Brăila, Galaţi şi Suceava.
Contrabandă la Brăila. Reţeaua lui "Chilot", "Gorila" şi "Polonic"
Potrivit procurorilor DIICOT Brăila, rolurile erau bine stabilite în rândul contrabandiştilor brăileni şi gălăţeni.
Astfel, Valerian Dorin Coadă a fost, în anul 2010, furnizor pentru Şerbănică Călin, Marian Ene zis "Chilot", Gabriel Lipan, Liviu Lipan zis "Gorila" şi Antonel Dogărescu zis "Anton Polonic", dar şi pentru alţi indivizi implicaţi în contrabanda cu ţigări. "Chilot" revindea ţigări şi făcea conexiuni cu contrabandiştii din Suceava, aflaţi, la rândul lor, în legătură directă cu ucrainenii şi moldovenii care aduceau ilegal ţigări. Şi tot aşa, sumele obţinute de cei implicaţi în megaafacerea cu ţigări fiind uriaşe.
În ziua de 24 aprilie 2015, Stelică Moisa (brăilean care făcea contrabandă din anul 2013, din acelaşi an cu Mitică Mihai şi Florin Marin) a fost depistat pe raza comunei Cuca, judeţul Galaţi, pe când transporta cu un autoturism Peugeot 806 cantitatea de 2.420 de ţigări "Ashima" fără timbre fiscale, aduse ilegal în România. Oamenii legii au descoperit, ulterior, că Moisa era în legătură cu gruparea coordonată de Oleg Popescu.
Astfel, în noaptea de 25/26 iunie 2015, gruparea lui Oleg a introdus în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, judeţul Galaţi, un important transport de ţigări pe care le-au depozitat la Ferma Scânteieşti. Ulterior, în perioada 27 - 29 iunie, ţigările au fost livrate către beneficiari din Galaţi şi Brăila, în cadrul a 7-8 drumuri succesive, între aceştia fiind identificaţi brăilenii Stelică Moisa şi Gabriel Valentin Lipan.
Pe 29 iunie 2015, la domiciliul lui Lipan, situat pe strada Tudor Vladimirescu, din Brăila, a avut loc o "întrevedere" între acesta şi contrabandiştii Constantin Onos, Mihail Roman, Liviu Constandachi şi Mihail Moisa, în cadrul căreia s-au pus la punct detaliile "afacerii" cu ţigări. O lună mai târziu, Onos, Moisa şi Roman au efectuat un transport la adresa menţionată mai sus, precum şi pe strada Pictor Octav Băncilă, după ce introduseseră ilegal în ţară, tot pe la PTF Oancea, judeţul Galaţi, cantitatea de 200 de baxuri de ţigări de contrabandă.
Sechestru pe două autoturisme şi patru imobile cu terenuri
Procurorii DIICOT - Structura Centrală, precum şi procurorii DIICOT din Galaţi şi Brăila au efectuat nu mai puţin de opt percheziţii domiciliare la locuinţele contrabandiştilor puşi sub acuzaţie şi ale acoliţilor acestora, reuşind să recupereze mii de pachete de ţigări de contrabandă, provenind din Ucraina şi Republica Moldova.
Potrivit adresei din 24 noiembrie 2015 a Direcţiei Regionale a Vămilor Galaţi, prejudiciul total adus statului a fost de 7.264.820 lei, constând în 402.300 pachete ţigări de contrabandă, din care au fost recuperate 8.814 pachete ţigări, în valoare de 95.109 lei. Vama s-a constituit parte civilă în procesul celor 11 contrabandişti cu uriaşa sumă de 7.166.065 lei, prejudiciu nerecuperat.
În perioada octombrie - decembrie 2015, procurorii DIICOT au dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra următoarelor bunuri deţinute de contrabandişti, pentru recuperarea uriaşului prejudiciu adus statului: un autoturism Opel Zafira şi un autoturism VW Passat, ambele proprietatea lui Marian Radu; un imobil situat în Brăila, str. Alexandru Lăpuşneanu nr. 16 (teren 429 mp şi clădiri cu valoare de impozitare 160.394 lei), proprietatea soţilor Şerbănică şi Viorica Călin; un imobil situat în Brăila, str. Ioan Vodă cel Cumplit nr. 7 (teren 143 mp şi clădiri cu valoare de impozitare 88.537 lei), proprietatea inculpatului Valerian Dorin Coadă; un teren cu clădire, situat pe strada Brăilei din municipiul Galaţi (valoare de impozitare 100.000 lei), proprietatea inculpatului Marian Farcaş; un imobil situal în Brăila, strada Moldovei nr. 86A, format din teren şi clădiri cu o valoare de impozitare de 308.343 lei, proprietatea inculpatului Florin Marin.
Procesul contrabandiştilor se va desfăşura la Tribunalul Brăila.