Mergi la conţinutul principal

Milioanele consilierilor

Averi de peste 11,5 milioane lei. Atât au reuşit să adune până acum, doar prin conturile bancare, consilierii brăileni de la municipiu şi judeţ, fără a mai pune la socoteală casele, apartamentele, maşinile şi terenurile. Cel puţin aşa arată cele mai recente declaraţii anuale ale aleşilor noştri, disponibile pe paginile web ale Primăriei şi Consiliului Judeţean. Cei mai bogaţi sunt consilierii judeţeni, care au prin conturi circa 7,15 milioane lei, în timp ce omologii de la CLM sunt ceva mai modeşti, doar 4,37 milioane lei. Evident, cei mai avuţi sunt în tabăra social-democrată, cu vreo 6 milioane lei, bani albi pentru zile negre, dar nici liberalii nu se lasă mai prejos, având şi ei depozite de aproape 4 milioane lei. Ce-i drept, nu doar depozite bancare grase au indicat aleşii în propriile declaraţii de avere: cam jumătate dintre ei se plâng că au datorii. Şi nu sume modeste, ci de ordinul milioanelor. Cam unul din doi consilieri a completat rubrica datorii cu sume cumulate de circa 4,5 milioane lei. Dacă intrăm pe formaţiuni politice, se poate observa că, de această dată, liberalii sunt ceva mai adânciţi în datorii decât PSD-iştii. Există şi cazuri în care, dacă ar fi să-i credem pe cuvânt, unii dintre consilieri par atât de săraci, în comparaţie cu bogătaşii miniparlamentelor, încât eşti tentat să bagi mâna în buzunar şi să le întinzi 2 - 3 lei, să aibă de-o pâine. Vă prezentăm în cele ce urmează o analiză marca "Obiectiv", pornind de la declaraţiile de avere din 2015 ale aleşilor locali.

Ce-au mai adunat consilierii prin bănci

Aşa cum v-a obişnuit în fiecare an, cotidianul "Obiectiv-Vocea Brăilei" a pus din nou lupa pe declaraţiile de avere ale consilierilor municipali şi cei judeţeni, în încercarea de a arăta cititorilor cam cum arată la portofel şi prin conturi aleşii locali. Adică fără a lua în calcul casele, apartamentele, terenurile, care sunt ceva mai greu de evaluat. Spre deosebire de anii trecuţi, de această dată ne-am gândit că ar fi mult mai interesant să vedem care sunt datoriile totale declarate de trimişii noştri în legislativul local, în oglindă cu averile enumerate sub semnătură de fiecare dintre consilieri. A reieşit astfel un tablou interesant: pe de o parte, se observă foarte clar că 40 dintre cei 59 de consilieri (atât municipali cât şi judeţeni, fără să-l punem la socoteală şi pe Gheorghe Bunea Stancu), au raportat active financiare, inclusiv depozite bancare, acţiuni deţinute sau bani daţi cu împrumut către diverşi, însumând 11,5 milioane lei.
De departe, în fruntea clasamentului la CJ sunt Nicu Niţă (4,84 milioane lei), Bogdan Minescu (1,16 milioane lei) şi Ionel Avram (aproape 0,5 milioane lei), aşadar doi PSD-işti şi un PNL-ist. Dacă ne uităm în barca CLM, raportul se răstoarnă, în sensul că îi avem cap de listă pe Cătălin Hagiu - PNL (cu aproape 1,5 milioane lei), conservatoarea Elena Rădulescu (0,98 milioane lei) şi ex-PDL-istul Marian Fusea (0,57 milioane lei). Şi dacă tot am amintit de tabere politice, iată cum arată per total tabloul activelor financiare, pentru CJ şi CLM: la PSD sumele se ridică undeva la 6,05 milioane lei, în timp ce la PNL discutăm de circa 3,85 milioane lei.

Datorii, datorii, datorii...

La polul opus, consilierii municipali şi judeţeni s-au plâns prin declaraţiile anuale de averi de datorii sau credite însumând vreo 4,5 milioane lei, adică echivalentul a puţin peste 1 milion de euro. Ca şi coloratură politică, lucrurile par oarecum echilibrate, în sensul că datoriile PSD-iştilor sunt undeva la circa 1,4 milioane lei, în timp ce ale liberalilor sunt ceva mai mari, vreo 1,54 milioane lei.
Dacă am realiza un clasament al celor mai adânciţi în împrumuturi, la CJ se evidenţiază ţărănistul Gheorghe Chiru (0,36 milioane lei), urmat de liberalul Neagu Jirlăianu (0,28 milioane lei) şi ex-PDL-istul Alfredo Pascale (0,19 milioane lei). În cazul CLM, topul arată astfel: pe primul loc este tot PC-ista Elena Rădulescu - 0,5 milioane lei, urmată de independentul Dan Păun cu 0,47 milioane lei de înapoiat creditorilor şi liberalul Laurenţiu Chiru cu 0,45 milioane lei.
Mai este o a treia categorie de consilieri, cei care nu prea au avut ce să treacă în declaraţii şi aici se încadrează cu succes, de la CJ Cristian Ancuţa - independent (a trecut în declaraţie doar un împrumut la BRD de 40.000, fără a trece şi moneda în care a luat creditul), Vasile Anghelache - PPDD (are doar un apartament), Cosmin Răzmeriţă - UNPR (nu are nicio proprietate), Alfredo Pascale - PNL (are doar trei maşini - Renault, Honda şi o Dacia), Adrian Rădulescu - PNL (un împrumut de 10.000 lei), Marian Sârbu - PNL (un apartament şi două maşini), Jan Sorinel-Bucur - UNPR (nu are nici terenuri şi nici case), iar de la CLM vicele Alexandru Dănăilă - PNL (un apartament, un Mercedes şi o datorie de 220.000 lei), Eduard Ciocan - PNL (fără casă, dar cu bijuterii de 50.000 euro) şi Cosmin Păvăloiu - UNPR (are un loc de casă, dar fără casă şi un BMW).

Şeful de la CJ are vreo 22.000 de euro prin bănci

Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, are un apartament în municipiu, de 92 mp, cumpărat în 1981, şi un autoturism Dacia Logan, achiziţionat prin programul Rabla. Social democratul se poate lăuda cu mai multe active financiare: trei depozite bancare, dintre care două sunt în euro. Este vorba despre un depozit de 8.100 euro la BCR şi unul de 4.500 euro la CEC. De asemenea, Viorel Mortu mai bifează un cont de 46.500 lei la CEC şi obligaţiuni în valoare de 11.500 lei. Preşedintele interimar al CJ Brăila are şi un credit la BCR în valoare de 9.848 lei, scadent în 2016. La capitolul venituri, acesta aminteşte de activitatea didactică, remunerată cu 47.810 lei pe an, la care se adaugă şi indemnizaţia de consilier de 9.807 lei. Soţia oficialului îi completează veniturile cu 48.004 lei, tot din activitate didactică.

Simionescu a scăpat de datorii

Primarul Aurel Simionescu a trecut în declaraţia anuală două loturi de teren intravilan: unul în municipiu, iar al doilea, cu o casă de locuit, în localitatea Rădăuţi judeţul Suceava, aceasta din urmă fiind o moştenire. A mai trecut un Nissan fabricat în 2007. Nu are bijuterii sau obiecte de artă, în schimb are un depozit şi un card la BCR însumând 28.110 lei plus încă un card la Reiffeisen de 2.660 euro. Nu mai are datorii pentru că în 2014 a stins anticipat creditul de 13.148 lei la BCR, care avea scadenţa abia în 2019. La capitolul venituri a trecut leafa de primar - 58.470 lei, la care se adaugă peste 20.000 lei anual din colaborările cu universităţile Constantin Brâncoveanu şi Dunărea de Jos.

Nicu Niţă are cu ce!

Nicu Niţă este printre cei mai bogaţi consilieri: deţine patru terenuri intravilane, dintre care trei în Brăila şi unul în Eforie Nord, în suprafaţă totală de 10.832 mp; două terenuri agricole în judeţul Brăila în suprafaţă totală de 1.557.377 mp, la care se adaugă un teren extravilan de 1.482 mp în Predeal. Nicu Niţă se poate lăuda şi cu un număr consistent de imobile: are trei case de vacanţă, care ocupă o suprafaţă totală de 1.921 mp, în Eforie Nord, Predeal, respectiv comuna Unirea, judeţul Brăila; două case de locuit în Brăila, una în suprafaţă de 256 mp şi alta de 882 mp. La acestea se adaugă şi un spaţiu comercial, tot în Brăila, în suprafaţă de 10.552 mp. PSD-istul mai notează trei autoturisme: un Ford din 2005, un Peugeot din 2003 şi un Mercedes-Benz din 2012. Niţă a reuşit să vândă un teren agricol în 2014, de pe urma căruia şi-a îngroşat conturile cu încă 1.017.828 lei. Consilierul PSD-ist deţine acţiuni la SC "Micos Trade" SRL în valoare de 9.900 lei, la SC "Agroton Leg" SRL de 200 lei şi la SC "Brai-Niţă" SRL de 125 lei. Însă, foarte important este faptul că Nicu Niţă a acordat împrumuturi către mai multe societăţi, în valoare de 4.847.271 lei. Este vorba despre SC "Micos Trade" SRL (1.617.495 lei), SC "Agroton Leg" SRL (516.700 lei), SC "Brai-Niţă" SRL (189.393 lei) şi SC "Agromec" SA Brăila (2.523.683 lei). Social democratul a făcut în 2014 şi un credit la Raiffeisen Bank de 46.759 lei, cu dată scadentă în 2019. La venituri, Nicu Niţă aminteşte salariul primit ca director general al SC "Agroton Leg" SRL, de 37.860 lei. Acesta mai are şi venituri din cedarea unor bunuri: 9.000 lei dintr-un contract de închiriere la SC "Micos Trade" SRL, 63.130 dintr-un contract arendă cu SC "Agroton Leg" SRL şi 2.654 lei dintr-un contract similar cu SC "Agroleg Silistraru" SRL. În finalul declaraţiei, acesta aminteşte şi salariul de consilier judeţean, de 8.622 lei anual.

Avram, 90.000 euro - tranzacţie imobiliară în satul Lacu Sărat

Colegul de partid, Ionel Avram, nu se lasă mai prejos şi trece în declaraţie un teren intravilan de 1.800 mp, în comuna Zăvoaia, şi un loc de veci în municipiu de 4 mp, obţinut prin donaţie în 2005. De asemenea, 3 apartamente în Brăila, un Logan 1,6 fabricat în 2006 şi un Chevrolet Aveo din 2008. Deşi nu apare în declaraţia sa de avere din 2014, consilierul anunţă că a vândut un imobil şi terenul aferent din sat Lacu Sărat, comuna Chiscani, obţinând suma frumuşică de 90.000 euro. De asemenea, Avram menţionează două conturi curente la Volksbank, în valoare totală de 211.860 lei, la care se adaugă şi un depozit bancar de 27.000 lei la BCR. Trebuie subliniat şi că PSD-istul şi-a împrumutat recent o cunoştinţă cu 211.000 lei. La capitolul datorii, Avram este campion la Overdrafturi (restrângere a creditelor fără acoperire). Acesta aminteşte două credite la BCR în valoare totală de 20.000 lei, la care se adaugă şi unul de 10.000 euro. De asemenea, un alt credit de 9.000 lei, la Romexterra. Ca venituri, Avram punctează 32.618 lei ca director economic la SC "Concivia" (între timp a plecat de la această companie, ajungând la conducerea ADI Eco Dunărea), indemnizaţia de consilier judeţean de 12.016 lei şi 90 lei ca reprezentant AGA la CUP Dunărea Brăila. Avram are şi venituri independente: 3.925 lei pentru expertiză contabilă şi 19.880 lei ca auditor energetic. Bani, la care se adaugă şi pensia soţiei, de 13.767 lei.

Şi liberalii au cu ce

Liberalul Florin Pricop se numără printre consilierii municipali care au cu ce când vine vorba de averi. El a trecut în declaraţia din acest an două terenuri intravilane în Brăila, însumând 780 mp, o casă de 350 mp şi un apartament de aproape 52 mp, plus două maşini (Opel Astra şi Hyundai Tucson). Are şi o datorie de 50.000 lei la bancă, scadentă în 2018. Împreună cu soţia a trecut venituri salariale anuale de circa 100.000 lei, plus aproape 25.000 lei venituri din alte surse (printre altele, indemnizaţie de conducere, de consilier, membru AGA la SC "Braicar").
Nici pe la colegul de partid, Marian Fusea, nu bate vântul prin declaraţia de avere. Ba se poate spune că stă ceva mai bine decât Pricop: 3 loturi de teren intravilan - aproape 250 mp, 3,9 ha teren agricol şi câteva hectare de extravilan (parte primite prin donaţii, parte cumpărate), o casă de locuit în Brăila (donaţie) şi un apartament în Bucureşti. Mai are trecute şi bijuterii plus ceasuri evaluate la 25.000 euro, iar în conturi sau depozite ori fonduri de investiţii mai deţine 22.195 euro şi circa 475.000 lei. Cu titlu de venituri din salarii sau asimilate salariilor a trecut în declaraţia de avere, împreună cu soţia, sume totalizând 240.000 lei anual, plus dividende în cuantum de 61.900 lei şi o arendă de 3.750 lei.

Vicele Ciocan are patru maşini

Viceprimarul Doiniţa Ciocan a completat declaraţia cu un teren intravilan de puţin peste 1.000 mp în Cazasu şi două apartamente în Brăila, plus patru maşini (Ford Focus, Nissan Micra, Ford Tranzit şi Mercedes). La capitolul active financiare a trecut economii de 2.500 euro, 6.159 dolari şi 6.075 lei. La plasamente, investiţii directe şi împrumuturi, vicele a menţionat participarea sa la capitalul mai multor firme, inclusiv un împrumut acordat în nume personal, toate însumând circa 115.000 lei. A amintit şi de un credit bancar de 30.000 euro, scadent în 2019, iar la capitolul venituri anuale ale familiei a trecut sume cumulate undeva la circa 57.000 lei.
Sorin Boşneag, preşedinte al organizaţiei municipale a PSD Brăila, are împreună cu soţia 450 mp de pădure la Berteştii de Jos, două apartamente în Brăila şi o Skoda Octavia. În conturile bancare a acumulat puţin peste 43.000 lei, iar la plasamente a trecut titlurile de valoare deţinute la Banca Transilvania şi la Grawe România cu o valoare cumulată de circa 63.400 lei. Are însă şi datorii, adică credite şi împrumuturi de 39.000 euro respectiv 4.000 lei. În ce priveşte veniturile, consilierul a trecut sume cumulate la circa 122.000 lei anual, împreună cu soţia.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro