Mergi la conţinutul principal

Miliarde din mită

Procurorii DNA au găsit în casele medicilor de la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila o sumă impresionantă, greu de justificat, mai exact 5 milioane de lei noi, şi jumătate de kilogram de aur. De asemenea, "hârtii ce conţineau diferite calcule" au atras atenţia ochilor vigilenţi ai anchetatorilor, liste ridicate şi ele ca probe în dosarul "Şpagă pentru pensii de boală".
În motivarea prezentată în faţa instanţei de judecată gălăţene, procurorii anticorupţie au arătat că şi dr. Rodica Ţone încasase 200 lei de la un pacient chiar înainte cu câteva minute de a se da startul
percheziţiilor. Iniţial, s-a transmis informaţia că doar şefa instituţiei, dr. Ana Boală, şi dr. Cristinel Andreicuţ au fost prinse în flagrant exact în momentul în care primeau şpaga. Mai mult, cele trei inculpate chiar şi-au recunoscut faptele de luare de mită. Acestea au contestat însă, măsura arestului preventiv, respectiv, arestul la domiciliu. Nici procurorii DNA nu au stat cu mâinile în sân şi au formulat contestaţie, cauza urmând să ajungă la Curtea de Apel Galaţi.
"De altfel, inculpata Andreicuţ Cristinel a recunoscut infracţiunea, la fel ca şi inculpatele Ţone Rodica şi Boală Ana, cu menţiunea că acestea au încercat să ducă în derizoriu caracterul penal al infracţiunilor săvârşite precizând că sumele de bani primite erau foarte mici. (...) Referitor la inculpatele Boală Ana şi Ţone Rodica, arătăm că aşa cum rezultă din procesele-verbale de redare a înregistrărilor ambientale efectuate, acestea au dat dovadă de multă abilitate, inventivitate şi îndrăzneală în săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina acestora. (...) Profitând şi de modul deficitar de organizare şi, mai ales, de lipsa unor verificări privind modul de desfăşurare a activităţilor profesionale zilnice, perceperea unor sume de bani pentru exercitarea atribuţiilor de serviciu la nivelul Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila a căpătat valenţele unui fenomen în masă", au motivat procurorii în faţa instanţei de judecată gălăţene.

Cum se ascundeau banii din şpăgi!?

Doctoriţele, care îşi făcuseră un obicei de a lua mită de la pacienţi pentru a-i "ajuta" să iasă la pensie pe caz de boală, în mod justificat sau nejustificat, urmau nişte paşi pentru a se feri de ochii curioşilor, fiecare având un mod specific de operare (!). După cum au stabilit anchetatorii, pacienţii puneau bancnotele sub coperta registrului de
consultaţii sau alte documente de pe birou. De exemplu, potrivit unor surse judiciare, dr. Boală aştepta un moment de pauză pentru a introduce banii în geantă. La rândul său, dr. Ţone aştepta să plece pacientul, apoi rupea plicul cu şpaga sub birou, număra bancnotele, apoi, printr-o mişcare foarte rapidă, suma ajungea
direct în poşetă. Doctoriţele îşi programau de acasă banii ce urmau să le intre în
"genţi". Potrivit procurorilor, în casele inculpatelor au fost găsite "hârtii ce conţineau diferite calcule". Pe lângă acestea, au fost găsite şi sume de bani "nejustificat de mari totalizând aproximativ 5 milioane lei şi foarte multe bijuterii din aur, cu aproximaţie peste 500 grame". Pacienţii au şi ei de dat explicaţii în faţa anchetatorilor, fiind
suspectaţi de infracţiunea de dare de mită, aceştia recunoscându-şi faptele, se mai arată în înscrisurile oficiale.

Enache: «Sper să primesc sprijin de la judeţele limitrofe!»

Directorul Casei Judeţene de Pensii Brăila (CJP), Sorin Enache, ne-a explicat că activitatea în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală se desfăşoară foarte greu. După ce doar un medic a revenit la muncă, dr. Victoria Anghelescu, aceasta a fost nevoită să preia şi pacienţii celorlalte trei doctoriţe. Ca primă soluţie, Enache speră să aducă încă un medic de expertiză medicală din alt judeţ, pentru ca pacienţii să nu fie afectaţi de cota de avarie a instituţiei în cauză.
"În momentul ăsta, după tot ce s-a întâmplat, am rămas cu dr. Anghelescu şi cu cele două asistente. Nu avem cum să modificăm planificările zilnice din cauza faptului că acestea au fost stabilite din timp şi pe fiecare cabinet. În urma unei discuţii pe care am avut-o azi (ieri - n.r.) cu dr. Anghelescu, m-a asigurat că a stabilit deja o planificare. Se va lucra în formula asta în primă fază. Sper să primesc sprijin de la judeţele limitrofe, în sensul să vină un medic care să o ajute pe dr. Anghelescu, în primul rând pentru revizuiri. Pe lângă revizurile dosarelor medicale, care au o planificare zilnică, mai sunt şi avizări pentru concedii medicale. La momentul ăsta, volumul de muncă s-a mărit de patru ori. Revizuirea presupune o decizie medicală care atrage după sine o semnătură şi o parafă. Ori dacă e un singur medic...", ne-a declarat Sorin Enache, directorul CJP Brăila.
Acesta a ţinut să atragă atenţia vizavi de confuzia care se face între "pensia de invaliditate" şi "pensia de handicap", precum şi faptul că nu există nicio comisie la nivelul Casei Judeţene de Pensii. La Serviciul de Expertiză Medicală, pacientul se prezintă în faţa unui singur medic, şi nu a unei comisii, pentru a obţine încadrarea într-un grad de invaliditate. După urmarea unor tratamente, persoana respectivă are şanse de recuperare, apoi îşi poate relua activitatea în câmpul muncii. Comisie există doar la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), unde sunt încadrate persoanele cu handicap din naştere şi care nu au şanse de recuperare.
Starea de confuzie s-ar fi născut din pricina faptului că dr. Andreicuţ era, până în momentul reţinerii, şi preşedintele acelei comisii din cadrul DGASPC. "Se face o imensă confuzie. Există o comisie de evaluare a persoanelor cu handicap la nivelul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. La nivelul Casei Judeţene de Pensii nu există nicio comisie. Există un Serviciu de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. Noi nu avem comisii. Analiza acestor dosare se făcea separat de către fiecare medic în parte. Probabil că se creează această confuzie pentru că preşedinta acelei comisii de care vă vorbeam aflată la nivelul DGASPC era una dintre persoanele arestate preventiv, şi anume dr. Andreicuţ. La noi (CJP - n.r.), sunt bolnavi stabiliţi pe un anumit grad de invaliditate şi care sunt revizuiţi în fiecare an în vederea recuperării şi reatragerii în muncă. Dincolo (la DGASPC - n.r.), sunt persoane încadrate într-un grad de handicap. E cu totul altceva, acolo sunt persoane care au sechele din naştere etc.", a explicat Enache.

Numele unor angajaţi ai Spitalului Judeţean, în dosarul «Şpagă pentru pensii de boală»

În ediţia de miercuri a cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", am prezentat, pe surse, faptul că în documentele DNA referitoare la "Şpagă pentru pensii de boală" apar şi numele a trei angajaţi ai Spitalului Judeţean Brăila. Potrivit unor surse judiciare, "obţinerea pensiilor de invaliditate are la bază documente eliberate de medicii specialişti în funcţie de diagnosticul pacientului. Între medicii specialişti cunoscuţi cu disponibilitatea de a întocmi acte medicale care să confirme existenţa unor afecţiuni fictive ar fi: dr. Ţovârnac Nicoleta Andreea, dr. Oprea Laura şi dr. Perianu Octavian Petronius". Facem precizarea că cei trei sunt medici neurologi, angajaţi ai Spitalului Judeţean, însă, nu numai pe fondul unor afecţiuni neurologice se poate obţine pensia de invaliditate.
Contactată telefonic, dr. Laura Oprea nu a dorit să comenteze pe tema acestui subiect şi ne-a redirecţionat către purtătorul de cuvânt al spitalului. "Prin telefon nu avem ce comenta. Lucrăm într-o instituţie publică, avem purtător de cuvânt", a fost scurta conversaţie pe care redactorii noştri au reuşit să o poarte cu dr. Oprea. Dr. Perianu nu a putut fi contactat telefonic. O poziţie oficială din partea Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila faţă de faptul că numele celor trei medici apar în înscrisuri ale procurorilor anticorupţie ne va fi prezentată în cursul zilei de astăzi, potrivit purtătorului de cuvânt, dr. Alina Neacşu.

Descinderi ale procurorilor DNA

După cum v-am informat, în ziua de 16 iunie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat percheziţii în 10 locaţii situate în municipiul Brăila, din care una chiar sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. Percheziţiile au fost efectuate la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, aflat în subordinea Casei Judeţene de Pensii Brăila şi care se află pe strada Grădinii Publice nr. 2. Jandarmi mascaţi au poposit la sediul instituţiei, de unde au fost ridicate mai multe acte, dar şi pe medicii şi asistentele suspectaţi că ar fi primit mită pentru a-i ajuta pe oameni să obţină o pensie de boală. Percheziţii DNA s-au efectuat chiar acasă la doctoriţa Ana Boală, şeful Serviciului Expertiză, dar şi la ceilalţi medici şi asistente de la Expertiza Medicală.
Procurorii DNA efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013- 2015. Din primele informaţii, principalul suspect în această cauză era chiar doctoriţa Boală, medic specialist de medicina muncii şi şeful serviciului. Alături de ea, au fost ridicate şi celelalte doctoriţe, suspectate tot de luare de mită, respectiv dr. Rodica Ţone, Cristinel Andreicuţ şi Victoria Anghelescu. Singura care a scăpat de reţinere şi arestare, cel puţin deocamdată, şi îşi poate desfăşura activitatea medicală la Serviciul de Expertiză Medicală este dr. Anghelescu.
La data de 16 iunie, chiar ziua când s-au efectuat descinderile la sediul Serviciului de Expertiza Medicală, inculpata Cristinel Andreicuţ a primit suma totală de 1.250 lei, de la 8 pacienţi examinaţi. Procurorii au stabilit că era vorba de sume cuprinse între 50 şi 200 de lei de pacient, oferite medicului în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale, în vederea obţinerii pensiei de invaliditate. Tot în ziua respectivă, şeful serviciului, dr. Ana Boală a primit, la rândul său, suma de 500 lei de la un pacient, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.
La o zi de la "vizita" procurorilor DNA, trei dintre medicii suspectaţi de luare de mită au fost reţinuţi, iar miercuri seara s-au dispus măsurile de arestare preventivă şi măsura arestului la domiciliu. Tribunalul Galaţi a dispus măsura arestului preventiv pentru 29 de zile în cazul medicilor Ana Boală şi Rodica Ţone. Totodată, instanţa a decis arestul la domiciliu, tot pe o perioadă de 29 de zile, pentru dr. Cristinel Andreicuţ.
Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro