Milea, criminal în serie. Puşcărie pe viaţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Milea, criminal în serie. Puşcărie pe viaţă

Caz unic în analele justiţiei brăilene. Fănel Milea, în vârstă de 53 de ani, din comuna Viziru, a fost condamnat a doua oară la închisoare pe viaţă, de data aceasta pentru viol şi omor calificat. Este a doua condamnare la detenţie pe viaţă dată de magistraţii Tribunalului Brăila în ultimele trei luni, după ce, timp de un deceniu, instanţa de judecată nu mai pronunţase o astfel de sentinţă.
Originar din comuna Viziru, criminalul în serie Fănel Milea a fost condamnat săptămâna aceasta la detenţie pe viaţă, pentru că a violat-o şi a ucis-o pe Vasilica Grosu, în vârstă de 83 de ani, din satul Gura Călmăţui, comuna Berteştii de Jos. Pedeapsa include 9 ani de închisoare pentru viol asupra victimei. Individ deosebit de periculos, Milea mai fusese condamnat la închisoare pe viaţă, în anul 1994, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, după ce omorâse doi bătrâni din Botoşani. Acuzaţiile puse pe seama criminalului au fost: omor deosebit de grav (două victime), viol, perversiune sexuală, lipsire de libertate şi tâlhărie. Cu toate acestea, pe 11 noiembrie 2013, criminalul care atacase şi omorâse vârstnici a fost pus în libertate, cu un rest de 28.327 zile de închisoare rămase neexecutate. Doi ani mai târziu, în iunie 2015, Fănel Milea a ucis din nou, iar victima a fost tot o bătrână.
Condamnarea nu este definitivă, părţile având la dispoziţie zece zile pentru a declara apel.

După 20 de ani de puşcărie, Milea a rămas tot criminal

Fănel Milea a fost anchetat şi trimis în judecată în noiembrie anul trecut, pentru săvârşirea infracţiunilor de viol şi omor calificat. Luni la rând a negat săvârşirea faptelor, însă a fost dat de gol de urmele lăsate la locul crimei şi de mărturiile sătenilor din Gura Călmăţui. Încă de la arestare, Milea afirmase că nu o cunoştea pe victimă şi că nu călcase niciodată în satul unde avusese loc asasinatul. Probele, însă, spuneau cu totul altceva.
Criminalul în serie care, la beţie, ataca persoane vârstnice, singure şi părăsite de rude, trăindu-şi viaţa în gospodării izolate de restul lumii, fusese liberat condiţionat în noiembrie 2013, după ce petrecuse mai bine de două decenii la puşcărie. Rudele, dar şi poliţiştii care-l supravegheau, au sperat că a scăpat definitiv de obsesia bolnavă de a viola şi de a ucide bătrâni, însă Milea a recidivat în vara anului trecut, când a mai luat o viaţă. Ancheta în dosarul crimei de la Gura Călmăţui a fost coordonată de procurorul criminalist Mircea Ciutac, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.
Temutul criminal se apucase să prindă peşte şi să-l vândă, anul trecut, sătenilor din Gura Călmăţui, comuna Berteştii de Jos, însoţit de amicul său Nicolae Sandu, zis "Nicu Boiangiu" sau "Căpitanul". Printre clienţii de ocazie din satul brăilean s-a numărat şi Vasilica Grosu, de 83 de ani, care locuia singură, uitată de rude, undeva la marginea localităţii. Potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 21 iunie 2015, în jurul orei 19:00, criminalul Fănel Milea, aflat în stare de ebrietate, a intrat în magazinul SC "La Frendu" SRL din Gura Călmăţui, unde, în afară de vânzătoare, mai erau două femei din aceeaşi localitate. Bărbatul şi-a cumpărat o sticlă de 1/2 litri lichior, după care a plecat. A revenit, însă, la ora 20:45 şi a mai cumpărat o sticlă de lichior, o pâine şi 1/2 kg de guşă afumată de porc. La plecare, criminalul şi-a pierdut cuponul de pensie, iar vânzătoarea i-a văzut cartea de identitate, implicit poza din act, în momentul în care a scos banii dintr-o husă Orange, ca să plătească cumpărăturile.
După ce a mâncat, Fănel Milea a dat buzna peste bătrâna de 83 de ani, ştiind că locuieşte singură. În plus, ploua cu găleata. "Datorită faptului că era întuneric şi ploua abundent, în interiorul curţii inculpatul Milea Fănel s-a împiedicat şi a căzut, murdărindu-se de pământ pe mâni, apoi a început să caute o cale de acces în interiorul locuinţei, lăsând urme pe perete, pe o uşă încuiată, pe plasa unei ferestre, pe fereastra de lângă uşa de acces în locuinţă (pe care a spart-o accidental) şi pe uşa de acces. Profitând de faptul că uşa era descuiată, inculpatul a pătruns într-un corp de clădire compus din două încăperi, în care locuia victima", preciza procurorul criminalist Mircea Ciutac la finalizarea cercetărilor.

Bătută, violată şi ucisă în propria casă

Deşi se deplasa cu mare greutate, folosindu-se de două bastoane, Vasilica Grosu, bătrâna de 83 de ani devenită ţinta criminalului, a luptat cu disperare pentru viaţa sa. Confruntarea pe viaţă şi pe moarte s-a dat în prima cameră, unde se afla bătrâna. Turbat de furie, că întâmpina rezistenţă din partea victimei, Milea a lovit-o cu pumnii şi cu picioarele şi i-a smuls smocuri mari de păr din cap. Din cauza beţiei şi a agitaţiei criminalul a vomitat, lăsând urme la locul faptei. Culmea, tocmai aceste urme aveau să-l închidă pe viaţă.
După ce a fost redusă la tăcere, mai mult moartă decât vie, bătrâna a fost târâtă în cea de-a doua încăpere, unde a fost violată cu brutalitate. În acest timp, criminalul a continuat să o lovească cu pumnii şi cu picioarele în cap şi torace, după care i-a comprimat pieptul şi abdomenul, provocându-i fracturi şi rupturi ale organelor vitale, leziuni în urma cărora bătrâna de 83 de ani a decedat. Beat mort, Milea a încercat să strângă covorul şi feţele de masă din camera unde avusese loc confruntarea, ca să şteargă urmele de la locul faptei, după care a plecat. Asasinul a aruncat, în fugă, pelerina de ploaie în curtea unui vecin, apoi şi-a ascuns bicicleta cu care venise în sat.
La scurt timp, Fănel Milea a fost ridicat de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din locuinţa sa din comuna Viziru, unde locuia împreună cu fratele şi cumnata. Rudele habar n-aveau că individul mai luase o viaţă, a treia din 90 încoace. Deşi probele împotriva sa erau covârşitoare, Milea a negat că ar fi fost în satul Gura Călmăţui şi că ar fi violat-o şi ucis-o pe Vasilica Grosu. Mai mult, criminalul în serie a afirmat că nici nu ştie unde se află localitatea respectivă.
La autopsierea cadavrului victimei, oamenii legii şi-au dat seama că au de-a face cu un individ periculos, feroce, care ucide din plăcere şi care violează bătrâne. Au fost identificate echimoze şi escoriaţii la nivelul capului, toracelui, abdomenului, mâinilor şi picioarelor, precum şi în zona inghinală a victimei, cheaguri de sânge la nivelul creierului, fracturi şi contuzii - leziuni în urma cărora bătrâna a murit în chinuri. Vasilica Grosu avea toate coastele fracturate, precum şi contuzii/rupturi la nivelul plămânilor, inimii, rinichilor şi pancreasului. Zonele cu "vânătăi" de pe corpul vicitmei aveau 10-15 centimetri lungime, ceea ce denotă ferocitatea cu care fusese atacată şi lovită bătrâna de 83 de ani, căreia îi fusese smuls părul din cap. Existau, de asemenea, leziuni care dovedeau că, înainte să moară, victima fusese batjocorită.

Probele l-au băgat în puşcărie pe Milea

Medicul legist şi procurorul de caz au stabilit că decesul victimei survenise în intervalul 19:00 - 21:00 şi că aceasta luase cina în jurul orei 18:30. Consumase ouă, brânză, roşii şi pâine. Acest amănunt le-a fost de mare ajutor oamenilor legii, pentru că Milea consumase carne şi grăsimi, respectiv guşă cu şoric şi vomitase în camera în care o atacase pe bătrâna lipsită de apărare. La nivelul feţei, criminalul avea mai multe urme de lovire şi zgâriere, provocate de victima care se luptase, disperată, ca să scape cu viaţă.
Audiat pe parcursul urmăririi penale, Fănel Milea a afirmat că, de beat ce era, nu-şi mai aminteşte nimic din noaptea de 21/22 iunie 2015. El a spus că nu a fost niciodată în satul Gura Călmăţui, nu ştie unde este localizat acesta şi că nu o cunoştea pe bătrâna care fusese violată şi omorâtă în propria casă.
În replică, opt martori audiaţi de poliţişti au declarat sub jurământ că Fănel Milea obişnuia să vină împreună cu amicul său "Nicu Boiangiu" în satul Gura Călmăţui, ca să vândă peşte, deplasându-se de fiecare dată cu bicicletele. Afirmaţia a fost una importantă, pentru că la locul crimei au fost identificate urme de roţi de bicicletă. Martorii au mai spus că victima cumpărase peşte de la Milea, iar unul dintre aceştia a declarat că l-a văzut pe criminal, odată, în locuinţa bătrânei. Victima chiar îi spusese martorului, care-i era vecin, că se teme de Fănel Milea, "deoarece mai intrase de câteva ori în locuinţa sa şi se certaseră".
Probele adunate împotriva lui Fănel Milea dovedesc fără dubiu că acesta s-a aflat în noaptea crimei în sat şi că a violat-o şi a ucis-o pe bătrână, preciza procurorul criminalist în noiembrie 2015, la finalizarea anchetei. Trei sătence l-au văzut pe Milea la magazinul unde făcuse cumpărături şi unde şi-a pierdut cuponul de pensie. Mai mult, în faţa porţii victimei au fost găsite vesta, husa cartelei de telefon în care-şi păstra actele şi banii şi sacoşa în care criminalul pusese produsele alimentare cumpărate. De asemenea, în curtea bătrânei, în locul unde căzuse în noroi, Milea uitase şapca pe care o purta pe cap, precum şi o gheată îmblănită. Rudele lui Milea de la Viziru au recunoscut că aceste bunuri îi aparţin. Anchetatorii au găsit şi prelata pe care Milea o folosea drept mantie de ploaie şi pe care o aruncase în curtea unui localnic. Nu mai puţin de cinci martori au declarat că mantia este a lui Fănel Milea. Nu în ultimul rând, anchetatorii au ataşat la dosar rezultatele analizelor efectuate asupra resturilor alimentare găsite la locul crimei. Asasinul vomitase exact ceea ce cumpărase de la magazin, pe când în stomacul victimei se aflau cu totul alte alimente consumate la cină.
Amicul lui Milea, Nicolae Sandu, zis "Nicu Boiangiu", are dosar penal pentru mărturie mincinoasă. Sandu a declarat că nu-l cunoaşte pe Fănel Milea şi că, din mai 2015, nu a mai pescuit şi nu a mai vândut peşte. Asta în condiţiile în care opt martori din Gura Călmăţui declaraseră că Fănel Milea vinduse peşte în sat împreună cu "Boiangiu".

Puşcărie pe viaţă şi pentru "Criminalul de la numărul 13"

În luna aprilie a.c., Leonard Stan, în vârstă de 53 de ani, criminalul de pe strada Danubiului 13, a fost condamnat, de asemenea, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, pentru omor calificat. Brăileanul care, la interval de 23 de ani, a curmat două vieţi, a declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Brăila, dosarul penal având termen de judecată în luna septembrie, la Curtea de Apel Galaţi.
În vara anului trecut, Leonard Stan, "Criminalul de la numărul 13", a ucis-o în bătaie pe Aglăiţa Ionescu, de 47 de ani, femeia cu care trăia în concubinaj, lăsând patru fetiţe orfane de mamă. Trei zile la rând a bătut-o criminalul pe Aglăiţa, rupându-i mai multe coaste şi perforându-i ficatul, supărat că victima fusese plecată câteva luni din ţară. Agresiunea s-a petrecut sub privile mezinei în vârstă de numai 5 ani. În primăvara acestui an, judecătorii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe Leonard Stan la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, obligându-l, totodată, să plătească fiicelor femeii ucise în bătaie 150.000 lei daune morale şi 10.000 lei daune materiale reprezentând cheltuieli de înmormântare. În anul 1992, acelaşi individ fusese condamnat la 17 ani de închisoare, tot pentru omor. Stan fusese liberat condiţionat după 11 ani petrecuţi în puşcărie, iar în august 2015 a ucis din nou.
A fost prima condamnare pe viaţă dată în ultimul deceniu, la Brăila. În decembrie 2005, un alt criminal în serie, Viorel Lucian Jianu, de 38 de ani, a primit închisoare pe viaţă după ce, ros de gelozie, a ucis-o pe o fetiţă de 16 ani şi pe bunicul acesteia într-o gospodărie din oraşul Însurăţei, cu mai multe lovituri de cuţit. Jianu băuse cot la cot cu socrul său din Însurăţei, apoi l-a omorât pentru că l-a dat afară din casă. Fetiţa de 16 ani, care-şi făcea temele în camera ei, a fost omorâtă fără motiv, după ce l-a implorat pe Jianu să-i cruţe viaţa.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro