Mergi la conţinutul principal

Mii de dascali au participat la mitingul din capitala

Ieri, citeva mii de sindicalisti din educatie au organizat un miting si un mars in capitala, prin care au protestat fata de atitudinea Guvernului de a refuza sa aplicea Legea de marire a salariilor din invatamint cu aproximativ 50%. In jurul orei 12.30, cadrele didactice au plecat in mars spre Guvern, pe traseul Piata Constitutiei - Bulevardul Unirii - Piata Unirii - Bulevardul I.C. Bratianu - Bulevardul N. Balcescu - Bulevardul Gh. Magheru - Bulevardul Lascar Catargiu - Piata Victoriei. Sindicalistii din educatie au incheiat, in jurul orei 14.30, actiunile de protest, dupa ce reprezentantii lor au depus la Guvern o carte cu semnaturi ale profesorilor care cer demisia Executivului. Braila a fost reprezentata de 200 de persoane conduse de presedintele Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene. "Acum avem lege pentru educatie si probabil ca in zilele urmatoare presedintele o va promulga. Noi speram ca aceasta lege sa se aplice de la 1 octombrie 2008 si Guvernul sa nu se incapatineze sa nu o aplice. Ar putea da o Ordonanta de Urgenta care sa amine aplicarea ei, dar noi speram sa nu se intimple asa. Acum sintem bucurosi ca la Curtea Constitutionala ni s-a dat cistig de cauza", a explicat presedintele SIB, Valeriu Partene.
Tot ieri, Curtea Constitutionala s-a pronuntat si asupra contestarii acestei legi de catre Guvern. Membrii acestui organism au decis ca legea este constitutionala si se poate aplica. Reprezentantii sindicatelor din invatamint considera fireasca aceasta decizie si spun ca legea trebuie respectata. In timpul mitingului din Piata Constitutiei sindicalistii au cerut demisia Guvernului, apreciind ca este o situatie unica in Romania, inedita si paradoxala.
Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a respins afirmatiile unor politicieni potrivit carora actiunile de protest de ieri ar reprezenta o forma de represiune impotriva Curtii Constitutionale. "Actiunea este impotriva celor care au contestat o lege votata de propriii lor membri de partid. Mitingul a fost stabilit inainte de a se sti data la care se pronunta Curtea Constitutionala. Azi n-am venit sa cerem ceva, ci sa luptam pentru demnitatea noastra, sa le aratam actualilor politicieni ca vremea lor se duce si ca avem nevoie de o alta clasa politica pentru care invatamintul sa fie intr-adevar o prioritate", a declarat prof. Marius Nistor.
De retinut este faptul ca si celelalte sindicate, ale functionarilor publici, ale angajatilor TESA din unitatile sanitare, ale personalului medico-sanitar si ale medicilor, au anuntat ca daca se maresc salariile in educatie vor dori si ei mariri in aceeasi proportie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro