* pentru pelerini nu a contat faptul că lăcaşul de cult se află în plin proces de consolidare şi reabilitare * preoţii s-au străduit ca starea de şantier să nu afecteze prea mult acest eveniment devenit tradiţie la Brăila * sub supravegherea jandarmilor, lucrurile au decurs în ordine, fără incidente
Ca în fiecare an de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, câteva mii de credincioşi şi-au aşteptat rândul, începând din după-amiaza zilei de joi, 2 mai, pentru a lua apă sfinţită din subsolul Bisericii Greceşti din Brăila, de la izvorul despre care se spune că face minuni dumnezeieşti. Mânaţi de credinţă şi speranţă, mulţi dintre cei care au avut răbdare câteva ore pentru a putea lua agheazmă erau veniţi din judeţele învecinate. Unii au participat pentru prima dată la procesiune, alţii aveau deja experienţa anilor trecuţi. “De azi dimineaţă, de la ora 5.00 aştept. Sunt din Vrancea. Acum e prima dată când vin. Am aflat de la prieteni, ei veneau aici de mult timp”, ne-a spus, vineri, în jurul orei 11.30, Georgel, un bărbat în vârstă de 60 de ani. În schimb, surorile Sariţa, Săftica, Violeta şi Elena, cu vârste cuprinse între 60 şi 71 de ani, vin de foarte mulţi ani pentru a lua apă sfinţită de la Biserica Greacă. “Suntem din Galaţi. Venim în fiecare an. Pentru sănătate, pentru stropirea casei şi pentru suflet. În alţi ani, stăteam mai mult la coadă. Veneam cu o seară înainte şi dormeam aici, ne aduceam scaune. De data asta, a fost lume ceva mai puţină şi nu a mai trebuit să stăm atât de mult la rând”, ne-au spus gălăţencele.
Brăileanca Steriana, trecută de 70 de ani, se numără printre cei care nu concep să nu se aşeze la rând, la Biserica Greacă, în fiecare an de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. “Vin în fiecare an pentru sănătate, pentru sporul casei, pentru mai multe. La tot ce ne gândim, Domnul ne ajută. Stropim prin casă, bem 7 zile, pe nemâncate, dimineaţa”, ne-a spus femeia. Un alt brăilean, care avea mai multe recipiente, ca să ia apă şi pentru rude, ne-a mărturisit că agheazma de la Izvorul Tămăduirii îl ajută să învingă stresul vieţii de zi cu zi. “Apa e pentru limpezirea minţii, îţi dă noroc în viaţă. În fiecare an vin. A mers mai repede anul ăsta. Anul trecut m-a prins ora 12.00”, ne-a spus bărbatul.
Numărul ceva mai mic de pelerini de anul acesta ar putea fi explicat şi prin faptul că biserica se află în plin proces de renovare. Totuşi, preoţii s-au străduit ca starea de şantier să nu afecteze prea mult acest eveniment devenit tradiţie la Brăila. Totodată, la fel ca în fiecare an, efective de jandarmi venite de la Constanţa s-au asigurat că lucrurile decurg în ordine. Misiunea acestora şi-a atins scopul, singurele incidente semnalate fiind câteva solicitări pentru echipajele SMURD, din partea unor persoane care acuzau stări de rău după ce au stat câteva ore la coadă. Totuşi, nu a fost înregistrat niciun caz cu adevărat grav, toţi cei în cauză revenindu-şi după ce au primit ajutor din partea personalului medical.
După cum v-am mai informat, biserica “Buna Vestire”, sau Greacă, aşa cum o ştiu brăilenii, trece, începând din vara anului trecut, printr-o binemeritată reabilitare şi consolidare. Cu ajutorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Parohia mixtă româno-elenă “Buna Vestire”, cea care are în grijă acest lăcaş de cult, a reuşit să acceseze de la Uniunea Europeană fonduri nerambursabile de circa 5 milioane de euro. Contribuţia parohiei la implementarea proiectului este de 100.000 euro, bani pe care trebuie să îi asigure din surse proprii sau donaţii.
Lucrările de reabilitare au început în luna august 2018 şi au termen de finalizare luna martie 2021. O asociaţie formată din trei firme lucrează la implementarea proiectului. Două firme sunt din Galaţi şi una din Brăila. Liderul asocierii este SC “Dedal & Bahamat” SRL Galaţi, societate specializată în restaurarea monumentelor istorice. Printre lucrările de excepţie executate de aceasta în judeţul şi municipiul Brăila se numără restaurarea mănăstirii voievodale Măxineni sau a clădirii BRD din Piaţa Traian. Din asociaţie face parte şi firma brăileană “Durabet” SRL. Aceasta se va ocupa de intervenţiile la structura de rezistenţă a bisericii. “Durabet” are o amplă experienţă în domeniu, fiind firma care a implementat o soluţie ingenioasă pentru finalizarea noului canal colector al Brăilei. Când lucrările la acel obiectiv se blocaseră din cauza infiltraţiilor din subsolul străzii Graţiei, “Durabet” şi administratorul acesteia, inginerul Constantin Rădulescu, au venit cu ideea presurizării tunelului subteran cu ajutorul unei instalaţii cu aer comprimat. Soluţia s-a dovedit a fi viabilă, iar canalul colector a putut fi finalizat fără să mai existe pericolul surpării caselor de la suprafaţă. În fine, în asocierea care se va ocupa de reabilitarea şi consolidarea bisericii Greceşti se află şi SC “Primo” SRL, o societate specializată în instalaţii, care se va ocupa de reţeaua de termoficare şi de reţeaua electrică a clădirii.