Nici în Brăila nu e foarte rău din acest punct de vedere. O analiză efectuată de ziarul nostru a reliefat faptul că într-un top al primelor 10 venituri de la nivel de judeţ, şapte poziţii sunt ocupate de către angajaţi în sistemul de stat. Fie că erau drepturi restante, prime de vacanţe sau alte sporuri adăugate la salariu, aceste venituri se ridicau la sume impresionante, între 150 şi 180 milioane de lei vechi, bani din bugetul public, primiţi într-o lună. Mai mult, o altă analiză publicată recent - în perioada în care s-a pus problema instituirii fondului de solidaritate, prin impozitarea cu 90% a veniturilor salariale ce depăşesc suma de 8.000 lei - a arătat şi ea că din cei 300 de brăileni care lunar încasează peste 80 de milioane de lei vechi, 200 sunt bugetari.
Sincer, pe mine una chiar nu mă deranjează că la Brăila nu ştiu ce comisar de la Grada Financiară, magistrat, director de spital, inspector de la Curtea de Conturi sau de la Finanţe, comisar de poliţie, specialist din Primărie, Prefectură, Consiliu Judeţean sau de la APIA primeşte de la buget zeci, chiar sute de milioane de lei vechi pe lună. Nu mă deranjează nici că, la Brăila, lună de lună, pentru 200 de bugetari pe statele de plată sunt înscrise sume mai mari decât salariul preşedintelui ţării. Mă deranjează însă că eu, cetăţean oarecare, contribuabil onest, în viaţa de zi cu zi nu resimt în niciun fel această "cheltuială" a statului. Drumurile sunt varză, în spitale e jale, banii europeni ajung cu întîrziere de peste jumătate de an, iar fondurile comunitare atrase sunt mult sub nivelul alocaţiilor. Datoriile anumitor firme către buget sunt uriaşe, fără ca organele de control să îşi dea vreun interes să le recupereze, bandele de interlopi fac legea, investitorii ne ocolesc. Şi atunci, unde se regăsesc performanţele acestor bugetari? Pentru că, mă gândesc eu, ca să primeşti un asemenea salariu de la stat, cineva, undeva trebuie să îţi contabilizeze performanţele, competenţele, reuşitele. Pentru că, mă gândesc eu, ca să meriţi un asemenea salariu de la stat, adică din banii colectaţi pe taxe şi impozite de la cetăţeni, şi comunitatea ar trebui să resimtă un plus de confort, siguranţă, bunăstare. Or, lucrurile nu prea stau aşa! Şi, dacă mă deranjează cumplit ceva în toată această "afacere", nu este mărimea veniturilor, ci faptul că în multe cazuri aceste salarii de-a dreptul ameţitoare, nu sunt corelate şi cu importanţa muncii prestate, cu rezultatele obţinute, cu beneficiile aduse comunităţii care, la urma urmei, îi plăteşte.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.