Menopauza trebuie privita si acceptata ca o etapa normala in viata unei femei, care se instaleaza odata cu incetarea functiilor ovariene, urmata de scaderea secretiei hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron) si incetarea definitiva a menstruatiei (naturala sau consecutiva unor interventii chirurgicale).
Putem spune ca menopauza s-a instalat dupa absenta menstruatiei timp de 12 luni, in mod normal in jurul varstei de 50 de ani. In ultimii ani, insa, doamnele se confrunta cu o menopauza prematura, de multe ori favorizata de stres, cure drastice de slabire, fumat, consum crescut de alcool, obezitate. Ca o consecinta a dezechilibrului neurohormonal indus de menopauza si produs prin incetarea functiei ovariene, apar tulburarile neurovegetative: bufeuri (valuri de caldura), insomnii, hiperexcitabilitate, palpitatii, chiar slabirea memoriei, nervozitate. Odata cu incetarea secretiei de estrogeni si progesteron pot aparea osteoporoza, depresia etc.
Simptome suparatoare
Exista femei la care menopauza se instaleaza fara tulburari fizice sau psiho-emotionale deosebite. Alte femei, insa, se pot confrunta cu o simptomatologie variata, uneori destul de zgomotoasa, cu impact negativ asupra calitatii vietii: tulburari ale dispozitiei afective (nervozitate, anxietate, irascibilitate, depresie), bufeuri cu transpiratii (accentuate noaptea), migrene, tulburari ale comportamentului alimentar, uscaciune vaginala etc. De aceea, este foarte important sa incercam sa prevenim aparitia acestor tulburari inca din perioada tineretii, prin adoptarea unui stil de viata sanatos, adica renuntarea la obiceiurile nocive – fumat, alcool in exces, bauturi din comert, alimente rafinate, produse de patiserie si dulciuri din comert, mancare de tip fast-food si, nu in ultimul rand, sedentarismul.
Alimentatia, aliat pretios
Mai departe pe farmaciata.ro.