Mega-afacerea «Vamed» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mega-afacerea «Vamed»

Nu mai puţin de 6 milioane de euro din bani publici ne costă realizarea corpului de clădire pentru Cardiologie şi Pediatrie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, iar şantierul este departe de a fi închis. Ba chiar, aflate într-o întârziere de peste o sută de zile, lucrările deja executate nu pot fi conectate la corpul principal al clădirii fiindcă proiectul iniţial nu a fost respectat. Astfel, realizarea legăturii dintre Secţia Cardiologie - Pediatrie cu Ambulatoriul Judeţeanului nu poate fi făcută decât dacă se sparge structura de rezistenţă a spitalului, ceea ce înseamnă noi costuri şi noi termene de dare în folosinţă.
"O nouă problemă a apărut zilele acestea. Clădirea trebuia construită din start conform proiectului, în continuarea clădirii actuale a spitalului. S-a făcut proiectul, dar când s-au început săpăturile s-a dat de o imensă placă de beton, baza - piciorul macaralei cu care s-a construit spitalul în urmă cu zeci de ani. S-a luat decizia ridicării noului corp de clădire cumva în diagonala spitalului. Zis şi făcut. Acum, când s-a studiat posibilitatea conectării noului corp la cel vechi, s-a constatat că tunelul de legătură ar trebui să treacă prin structura de rezistenţă şi s-a luat decizia realizării unui nou proiect. Numai că odată ce se sparge pilonul de rezistenţă, trebuie făcută o nouă structură, iar hidrantul cel mare al spitalului, precum şi reţeaua trebuie mutate, ceea ce înseamnă noi fonduri, nu ştiu câte, nu ştiu cum", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, managerul SJU.

Carul înaintea boilor

În acest context, însuşi Iugulescu recunoaşte că s-a pus carul înaintea boilor în acest proiect. "Spargerea structurii de rezistenţă pentru crearea circuitului înseamnă alte câteva luni şi, de asemenea, înseamnă ridicarea unui perete despărţitor, pe perioada spargerii, între noua clădire şi restul spitalului", a adăugat managerul Mihail Iugulescu. În fapt, ar trebui făcute trei străpungeri în colţul de rezistenţă al spitalului, numai că la un nivel este hidrantul principal al Judeţeanului şi orice întrerupere/deviere a instalaţiei presupune aviz de la Mediu, de la Minister şi alte instituţii de resort. Ceea ce înseamnă alte cel puţin trei luni de aşteptare. Vestea că vor fi noi probleme în terminarea secţiei l-a supărat şi pe Viorel Mortu: "M-am supărat tare, am avut o şedinţă inclusiv cu reprezentanţii constructorului şi am aflat că, într-adevăr, se prelungesc iarăşi lucrările. Se pare că sunt cheltuieli şi situaţii neprevăzute".
Teoretic, la felul în care se mişcă lucrurile pe şantier, secţia ar putea fi terminată în trei-patru luni, numai că urmează conectarea la spital cu acele străpungeri în clădirea principală, dotarea medicală, ceea ce înseamnă noi cheltuieli, dar şi noi timpi de aşteptare. Deocamdată, nimeni nu poate preciza dacă secţia va deveni funcţională în acest an. "Noi avem la demisol angiograful, care este funcţional, dar acesta trebuie ţinut în condiţii speciale, la căldură şi permanent acolo este o aerotermă uriaşă în funcţiune. Aceasta ridică, la rându-i, costurile de întreţinere a spaţiului", a adăugat dr. Iugulescu.

"Un contract chinuit"

După plecarea lui Gheorghe Bunea Stancu - cel care a încheiat în numele Consiliului Judeţean contractul de lucrări pentru realizarea Secţiei Cardiologie - Pediatrie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila cu firma austriacă VAMED Standortentwicklung und Engineering GmbH & CO KG (care a subcontractat lucrările firmei gălăţene Carroponte, deţinută de Marius Petcu) - atât Ovidiu Nechita, cât şi Viorel Mortu, cei care i-au succedat în funcţie, au tot încercat să descurce iţele acestei investiţii. Numai că lucrurile par să se fi încurcat şi mai rău. Contractul a fost încheiat la 28 decembrie 2011, iar lucrările ar fi trebuit finalizate în 26 de luni. La 17 septembrie 2014, pe când era la şefia CJ-ului, printr-un act adiţional, Ovidiu Nechita a admis prelungirea duratei de execuţie cu 114 zile. Trei luni mai târziu, Viorel Mortu, interimar la CJ, a prelungit şi el durata de execuţie cu 146 de zile. Mai mult, sub contrasemnătura directorului executiv al Direcţiei Economice din CJ, Alina Rusu, în acest nou act adiţional, încheiat la 30 ianuarie 2015, apare un articol buclucaş prin care "se instituie garanţia de bună execuţie în sumă de 978.163,38 lei", garanţie de care beneficiarul CJ ar fi trebuit să dispună încă de la semnarea contractului, din 2011, nu patru ani mai târziu. Practic, din garanţia de bună execuţie, CJ ar fi putut să perceapă penalităţile de întârziere a lucrărilor. Acum? "Am avut discuţii chiar marţi, contractul s-a prelungit mult cu VAMED-ul, respectiv Carroponte, dar sunt probleme mari acolo, noi am alocat bani pentru finalizare, însă e de durată", ne-a declarat Viorel Mortu, preşedintele interimar al CJ Brăila.
Pe şantierul spitalului sunt acum peste o sută de oameni de la Carroponte Galaţi, firma care a subcontractat lucrările de la VAMED. Nici măcar angajaţii constructorului nu sunt optimişti în privinţa termenului de finalizare a lucrărilor. "Lucrăm cu un concern mare, nu ne putem da cu părerea, facem şi noi ce putem", a replicat ing. Liviu Viorel Andrei, managerul de proiect de la Carroponte. De altfel, nici măcar managerul/ administratorul companiei gălăţene Carroponte, Marius Petcu, nu a fost generos în declaraţii atunci când a fost întrebat despre lucrarea respectivă.
"E un contract chinuit. Noi am avut numeroase întrevederi şi discuţii pe această temă. Am lucrat în total cam 16 luni, dar întâmpinăm blocaje, care nu sunt, de altfel, problema mea. Şi apoi, prefer să nu vorbesc despre relaţia noastră cu firma austriacă", ne-a spus Marius Petcu.

Dirigintele de şantier, condamnat la închisoare cu suspendare

Iar ca lucrurile să se complice şi mai mult de atât, iată un alt aspect ce demonstrează felul în care lucra Gheorghe Bunea Stancu cu banii publici. Mai precis, dirigintele acestui şantier este nimeni altul decât Puiu Alexandru Dumitraşcu, soţul Jenicăi Dumitraşcu (acum pensionară), fostă angajată a CJ, cercetată în acelaşi dosar DNA cu Stancu. Cireaşa de pe tort: la 6 iunie 2012, prin decizie definitivă a Curţii de Apel Galaţi, Puiu Alexandru Dumitraşcu, ca administrator al SC INTERNAŢIONAL INVEST SRL Brăila, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de 4 ani, pentru "săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor". Mai mult, potrivit DNA, care a emis un comunicat de presă în acest sens: "Timp de patru ani de la data emiterii deciziei, 6 iunie 2012, lui Puiu Alexandru Dumitraşcu i se interzic dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura celei de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii".
Curios de văzut dacă la dosarul prin care a fost angajat ca diriginte de şantier, Dumitraşcu a depus o fişă de cazier. Dacă da, atunci oricine a încheiat documentaţia proiectului de la spital ar fi trebuit să-şi dea seama că Dumitraşcu nu e omul potrivit să lucreze cu fonduri publice şi să administreze un şantier finanţat de o autoritate publică. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro