Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Medicul anestezist Bratu a scapat de acuzatia de ucidere din culpa

Cazul medicului anestezist Laurentiu-Ionel Bratu, de la Sectia Anestezie Terapie Intensiva a Spitalului Judetean Braila - Corp B, suspectat si totodata cercetat de politie sub aspectul savirsirii infractiunii de ucidere din culpa (culpa medicala), a fost inchis zilele trecute, Parchetul de pe linga Tribunalul Braila dispunind "neinceperea urmaririi penale" (NUP). Motivul pentru care anestezistul Bratu a scapat pur si simplu de acuzatii, dupa aproape un an si jumatate de la tragedie, a fost acela ca "fapta nu exista" (art. 10, litera a din Codul de Procedura Penala - CPP). Familia victimei mai poate contesta decizia anchetatorilor, doar daca face acest lucru in termenul prevazut de lege. Deznodamintul pare cu atit mai neasteptat cu cit, la acea vreme, comisia de Jurisdictie si Disciplina a Colegiului Medicilor a emis o decizie prin care doctorului Bratu i s-a interzis practicarea profesiei pe o perioada de sase luni, pentru consum de alcool la locul de munca, in baza Decretului 400 emis in perioada comunista, in vigoare inca.
Drama s-a petrecut in ziua de 10 iunie 2005. Iulian Florescu, in virsta de 33 de ani, poreclit "Giscanu", tata a trei copii, se internase la Spitalul Judetean Braila, Sectia Chirurgie, pentru extirparea unui asa-numit "lipom occipital" (punct de grasime). Interventia trebuia sa fie una simpla, insa, la scurt timp dupa ce doctorul Laurentiu-Ionel Bratu l-a anesteziat pe pacient, acesta a facut stop cardio-respirator si nu a mai putut fi salvat, cu toate eforturile cadrelor medicale. Intrucit medicul anestezist parea baut, a fost sesizata Politia. In timpul anchetei care a urmat, judiciaristii braileni au gasit in vestiarul doctorului Bratu o sticla de vodca inceputa si mai multe medicamente, din care unele se banuia a fi cu efect halucinogen. Bratu a refuzat sa i se recolteze probe de singe si urina necesare stabilirii alcoolemiei, insa a acceptat ulterior testul cu aparatul etilotest. Aparatul indica 0.96 la mie (alcool pur in aerul expirat), adica aproape 2 grame la mie alcool in singe. Betie in toata regula. La acea data, medicul anestezist a precizat ca, desi avea sticla cu vodca in vestiar, nu obisnuia sa bea decit dupa terminarea programului, afirmatie cu care membrii Colegiului Medicilor nu au fost de acord. Asa se face ca, dupa declansarea anchetei, Comisia de Jurisdictie si Disciplina din cadrul Colegiului Medicilor Braila - al carui presedinte era, la acea vreme, dr. Mariana Tarachiu - a emis Decizia nr. 711, prin care i se interzicea doctorului Laurentiu Bratu exercitarea profesiei pe o perioada de 6 luni.
In legatura cu incidentul de anul trecut, actualul presedinte al Colegiului Medicilor Braila, dr. Florin Ioan, ne-a declarat ca medicul anestezist nu a fost suspendat pentru culpa medicala, ci pentru ca a fost gasit la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice. "Potrivit Decretului 400, care este inca in vigoare, consumul de alcool in unitatile medicale este interzis. Va putem spune ca, dupa expirarea perioadei de suspendare, medicul Laurentiu Bratu a inteles situatia creata; el nu mai consuma alcool, este cooperant si-si vede de treaba. Nu mai avem ce sa-i reprosam", a spus presedintele Colegiului.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii