Medicii de familie primesc mai multi bani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Medicii de familie primesc mai multi bani

Odata cu intrarea in vigoare a noului contract-cadru pe anul 2008, incepind cu luna aprilie, medicii de familie ridica de la Casa de Asigurari de Sanatate Braila (CJAS) sume mai mari in comparatie cu luna precedenta. Asta datorita cresterii valorii punctului "per capita"de la 2,38 lei, valoare aferenta anului 2007 si primelor 3 luni ale anului 2008, la 4,61 lei. De asemenea, valoarea minim garantata pentru un punct pe serviciu a crescut de la 0,49 lei la 1,90 lei. Datorita acestor cresteri, si sumele decontate medicilor de familie au inregistrat o crestere corespunzatoare, ce variaza insa de la un cabinet la altul, in functie de numarul de pacienti. Presedintele CJAS Braila, dr. Mariana Tarachiu, ne-a declarat ca aceasta crestere nu inseamna neaparat dublarea veniturilor, pentru ca variatia numarului de pacienti, variantia punctelor pe pacient duce la variatii ale veniturilor de la o luna la alta. "La inceputul acestei contractari ne-am confruntat cu situatii cind au fost invalidati foarte multi asigurati, salariati pentru care intreprinderile nu au depus lunar, conform legii, declaratiile nominale cu angajatii si cu asiguratii acestora si atunci aceste evidente, nefiind in baza noastra de date, persoanele au fost invalidate si e clar, venitul medicilor s-a diminuat corespunzator. Pe de alta parte vorbim de aceste sume nu ca venit al medicului, ci ca venit al cabinetului. Nu trebuie uitat faptul ca toate cabinetele in care functioneaza medicina de familie, cu foarte mici exceptii, sint cabinete care apartin autoritatilor locale, pentru care acestea nu au alocat nici un fel de sume, insemnind intretinere, reparatii, modernizare. Toate acestea se realizeaza din sumele primite de medicii de familie, pentru ca ei trebuie sa asigure un standard de conditii igienico-sanitare impus de Autoritatea de Sanatate Publica, multora dintre medicii de familie le-a fost suspendata autorizatia sanitara de functionare pentru ca nu au indeplinit conditiile. Costurile unor astfel de amenajari sint colosale, de sute de milioane si nimeni nu intreaba de unde vin acesti bani, deci vin din acest venit al cabinetului. Din toata aceasta suma ei platesc salarii cu cota aferenta, platesc tot ce inseamna mobilier, consumabile, utilitati (apa, curent, intretinere, lemne pentru foc la tara). Cine le asigura acestor medici transportul catre Braila, la Casa de Asigurari de Sanatate si Autoritatea de Sanatate Publica unde trebuie sa aduca raportarile? Trebuie neaparat sa aiba un mijloc de transport", a precizat dr. Tarachiu.
Sursa citata a mai adaugat ca venitul unui medic de familie trebuie vazut la sfirsitul unui an, dupa ce acesta isi plateste absolut toate datoriile. De exemplu, anul trecut si acum doi ani, un medic de familie care avea un numar mai mare de pacienti, raminea cu maxim 10 milioane in mina, ceea ce este foarte putin pentru un medic. "Ca suma totala a crescut, nu stiu daca s-a dublat, dar daca in 1999-2000 procentul din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate era de 14%, s-a ajuns in 2005 la 5,2%, erau in tara cabinete care nici nu aveau cu ce sa dea salariile. Cum sa functioneze? Sint cabinete in unele judete, Vaslui, Tulcea, unde este un cabinet la 5.000 de oameni, nu se duc medicii. De exemplu, in comuna Marasu, doctorita a plecat in Franta, primarul de acolo a solicitat un alt medic acolo, nu avea cine. In final, un medic care a lucrat in CJAS s-a dus acolo si am ramas noi fara personal. Medicii nu mai vin sa lucreze, asa cum credeam noi odata", a mai spus presedintele CJAS.

"Daca s-ar mentine la aceasta valoare, ar fi o finantare rezonabila"

In opinia medicilor de familie braileni, aceasta crestere a valorii punctului "per capita" si implicit a sumelor acordate cabinetelor medicale reprezinta, de fapt, o regularizare a veniturilor ce trebuia acordate incepind cu luna ianuarie. Dr. Dorina Tite, medic de familie, ne-a declarat ca finantarea acordata incepind cu luna aprilie ar fi rezonabila pentru desfasurarea activitatii unui cabinet, daca s-ar mentine la aceasta valoare, insa lista de persoane asigurate este fluctuanta. Aceasta a mai adaugat ca trebuie tinut cont de faptul ca toate costurile aferente intretinerii cabinetului se platesc din banii acordati lunar de CJAS. "In conformitate cu prevederile contractului cadru pe 2008, valoarea punctului a crescut din luna aprilie, dar nu suficient cit sa acopere gradul inflatiei din perioada anterioara. Cresterea reprezinta o regularizare a veniturilor, o recuperare a valorii punctului ce trebuia acordata incepind cu luna ianuarie. In 2007 noi am lucrat conform contractului cadru din 2006. Faptul ca a crescut valoarea punctului fata de 2006 nu atinge cota inflatiei din 2006. Plus ca acestea sint veniturile cabinetului medical, din care se platesc salariile cadrelor medii si personalului auxiliar, se plateste intretinerea spatiului, salubrizarea, aprovizionarea cu medicamente, cu produse de curatenie, costurile sint foarte mari. Pentru luna aprilie este un grad de satisfactie, insa este pasager, nu stiu cit acopera insatisfactia din ianuarie, februarie si martie", a declarat medicul de familie, Dorina Tite.
Pe de alta parte, presedintele CJAS, dr. Mariana Tarachiu, a precizat ca nu a primit semnale din partea medicilor de familie, insa presupune ca in conditiile in care ani de zile ei nu si-au manifestat nemultumirea privind veniturile cabinetului, acum probabil ca sint multumiti ca primesc ceva. Ea considera ca aceasta echilibrare cu asistenta primara este un prim pas, insa este necesara in perioada urmatoare cresterea veniturilor si pentru cabinetele de specialitate, iar prin reorganizarea spitalelor, prin reasezarea sectiilor de spital si a personalului de acolo sa creasca si veniturile medicilor din spital.
"Este imposibil ca un medic de spital din Romania, tara membra a UE, sa primeasca 300-400-500 de euro cu tot cu garzi, pe cind salariile in comunitatea europeana se ridica la mii de euro, cu variatii de la stat la stat, dar asigurati sint si cei din Franta, si cei din Romania, iar daca vrem calitate ca in Franta, trebuie sa avem dotarea din Franta si retributia personalului de specialitate apropiata de cea de acolo. Nu sintem la nivelul tuturor tarilor din Europa, abia am intrat in comunitate, nu zic ca nu trebuie sa avem rabdare, dar trebuie o recunoastere a sectorului sanitar cu o altfel de finantare.
La nivel de Braila lucrurile sint de maniera ca ne mai trebuie foarte multi specialisti si ca sa ii avem, trebuie sa ii stimulam. Nu face bine deloc aceasta campanie de denigrare a corpului medical, considerat corupt de colo pina colo, nu spun ca nu sint si cazuri si aspecte izolate, a stigmatiza intreaga breasla o consider o chestie total nebenefica pentru asigurati, climatul de munca si asistenta medico-sanitara in Romania", a mai adaugat presedintele CJAS.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro