Percheziţiile procurorilor anticorupţie la Brăila continuă. După ce, recent, poliţiştii rutieri s-au trezit luaţi pe sus de anchetatori, fiind acuzaţi că au luat mită, acum procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au luat în vizor pe medicii care "intermediază" pensionarea pe caz de boală. Ieri, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat percheziţii în 10 locaţii situate în municipiul Brăila, din care una la sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. Percheziţiile au fost efectuate la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, aflat în subordinea Casei Judeţene de Pensii Brăila, situat pe strada Grădinii Publice nr. 2. Jandarmi mascaţi au poposit la sediul instituţiei, de unde au fost ridicate mai multe acte, dar şi medicii şi asistentele suspectaţi că ar fi primit mită pentru a înlesni anumitor persoane obţinerea unei pensii de boală. Percheziţii DNA s-au efectuat chiar acasă la Ana Boală, şeful Serviciului Expertiză, dar şi la ceilalţi medici şi asistente de la Expertiza Medicală. Potrivit comunicatului postat ieri pe site-ul DNA, procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013 - 2015. "În cursul zilei de 16 iunie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 10 locaţii situate în municipiul Brăila, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei", au arătat procurorii.
Surse din cadrul anchetei ne-au confirmat că principalul suspect în această cauză este dr. Ana Boală, medic specialist de medicina muncii şi şeful serviciului. Concret, la data de 11.12.2014, organele de urmărire penală s-au sesizat cu privire la faptul că dr. Boală este implicată în săvârşirea unor fapte de corupţie şi asimilate acestora cu privire la modalitatea acordării gradelor de handicap unor persoane ce nu îndeplinesc condiţiile necesare obţinerii pensiilor de invaliditate.
Ieri, procurorii DNA au efectuat percheziţii la domiciliile/locuinţele persoanelor fizice/ juridice: Boală Ana, Ţone Rodica, Anghelescu Victoriţa, Andreicuţ Cristinel, Bujoiu Gabriela, Bunea Daniela, Matara Georgeta, Paraschiv Marioara, dar şi la sediul Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă Brăila din str. Grădinii Publice nr. 2 (fostul SANEPID) în care îşi desfăşoară activitatea Boală Ana, Ţone Rodica, Anghelescu Victoriţa, Andreicuţ Cristinel, Bujoiu Gabriela şi Bunea Daniela.
La ieşirea din sediul instituţiei, medicii şi asistentele nu au răspuns la întrebările jurnaliştilor, privind încasarea unei mite pentru serviciile oferite. Până în jurul orei 16.00, dubele jandarmeriei îi preluaseră pe dr. Rodica Ţone, dr. Ana Boală şi asistenta Daniela Bunea. La ora respectivă, procurorii anticorupţie se aflau încă în cabinetele celorlalţi medici ai serviciului şi continuau investigaţiile. Percheziţiile la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila s-au încheiat în jurul orei 18.00, când procurorii şi jandarmii au condus-o la dubă şi pe dr. Victoriţa Anghelescu. Nici aceasta nu a dorit să facă declaraţii presei.
Suspecţii au fost duşi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi pentru audieri, urmând să se stabilească dacă vor fi sau nu reţinuţi, asta în funcţie de gravitatea faptelor de care sunt acuzaţi.
Lovitură grea pentru directorul Casei Judeţene de Pensii
Ieri, în jurul prânzului, mascaţii şi procurorii DNA s-au oprit la sediul Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, unde se afla şi şeful Casei Judeţene de Pensii Brăila, Sorin Enache. Acesta ne-a spus că a fost anunţat despre percheziţiile DNA şi a mers la instituţia care era vizată de anchetă. Şeful CJP nu a oferit prea multe detalii privind percheziţiile de ieri, însă a spus că, cel puţin până acum, nu a primit vreo sesizare privind anumite nereguli înregistrate la Serviciul de Expertiză Medicală. "Azi (n.r. - ieri ) în jurul orei 12.30 am fost înştiinţat că se va efectua o percheziţie la sediul Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, serviciu aflat în subordinea Casei Judeţene de Pensii Brăila şi care se află pe strada Grădinii Publice nr. 2. Mai multe detalii nu pot să vă spun deocamdată.
Nu s-au terminat aceste percheziţii. Oricum, este vorba despre salariaţi ai acestui serviciu, sunt 4 cabinete medicale, respectiv 4 medici şi 2 asistente", a declarat Sorin Enache. Legat de informaţiile privind încasarea de şpăgi pentru aprobarea dosarelor privind acordarea pensiei pe caz de boală, directorul CJP Brăila a spus că nu poate comenta nimic şi că instanţa este cea care va da un răspuns. Directorul Enache şi-a făcut însă griji în ceea ce priveşte desfăşurarea în continuare a activităţii Serviciului de Expertiză Medicală, în condiţiile în care medicii vor fi reţinuţi de anchetatori. "Este o problemă, o să vedem ce se va întâmpla, mâine dimineaţă (n.r. - azi)". Vizibil marcat de acţiunea DNA, directorul Enache a mai spus că nu s-a aşteptat vreodată ca instituţia pe care o conduce şi serviciile din subordine să fie vizate de procurorii anticorupţie.
Potrivit legii, brăilenii care vor să iasă la pensie de invaliditate trebuie să se prezinte la cabinetul medicului specialist, care îşi dă avizul pentru încasarea pensiei. În caz contrar, Casa Judeţeană de Pensii nu putea continua plata faţă de pensionatul pe caz de boală.
Zeci de dosare medicale, posibil fabricate
Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2013, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Brăila a retras drepturile aferente pensiei de invaliditate pentru un număr de 73 de persoane pe fondul identificării unor discrepanţe între diagnosticele menţionate în dosarele beneficiarilor şi istoricul medical al acestora.
De asemenea, în perioada februarie - martie 2014 Compartimentul de Inspecţie Socială (CIS) din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Brăila a efectuat un control asupra activităţii
Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Brăila de evaluare complexă a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad şi tip de handicap. Această acţiune a fost urmarea evaluării a 60 de dosare în care au fost constatate nereguli grave de natură a frauda bugetul alocat serviciilor sociale.
Inspectorii CIS au identificat mai multe nereguli, cea mai importantă fiind legată de faptul că nu au fost întocmite documente aferente evaluării complexe în scopul încadrării /menţinerii gradului de handicap. Mai precis, în niciun dosar nu existau referatele psihopedagogilor, în 12 dosare lipseau fişele de
evaluare socială, în 34 de dosare lipseau biletele de externare din
spital, iar în 14 dosare nu existau fişele de evaluare psihologică.
Obţinerea pensiilor de invaliditate are la bază documente eliberate de medicii specialişti în funcţie de diagnosticul pacientului. Potrivit surselor judiciare, între medicii specialişti cunoscuţi cu disponibilitatea de a întocmi acte medicale care să confirme existenţa unor afecţiuni fictive ar fi: dr. Ţovârnac Nicoleta Andreea, dr. Oprea Laura şi dr. Perianu Octavian Petronius, medici neurologi, angajaţi ai Spitalului Judeţean Brăila.
La nivelul judeţului Brăila sunt înregistrate 10.206 persoane adulte cu handicap din care, în perioada 01.01. - 31.12.2013 au fost evaluate şi încadrate în grad şi tip de handicap, 5.711 persoane, după cum urmează: 1.152 persoane - cu certificat permanent; 4.530 persoane - cu certificat anual; 2 persoane - cu certificat pe 2 ani; 26 persoane - certificat pe 6 luni şi o persoană - certificat pe 3 luni.