Mergi la conţinutul principal

"Media pierderilor pe reteaua de transport si distributie este de circa 33%"

Sezonul rece bate la usa, cu toate implicatiile tehnice si financiare. Cum se pregateste operatorul local de termoficare pentru a face fata cerintelor beneficiarilor din municipiu, care sint proiectele investitionale importante pe care le are in vedere sint doar citeva dintre temele abordate in cadrul unei discutii purtate cu Nicu Bajan, directorul SC "CET" SA Braila - operatorul local de termoficare.

- Recent s-a finalizat licitatia privind achizitia de lucrari publice in valoare totala de circa 7 milioane lei. Care ar fi implicatiile punerii in aplicare a acestui proiect investitional?
- Unul dintre proiectele importante care cred eu ca in curind va fi in derulare este cel care a facut obiectul licitatiei recent organizate de Primarie si care vizeaza un volum investitional de circa 7 milioane lei. In cadrul acestui proiect vor fi realizate lucrari de automatizare a unui numar de 25 de Puncte Termice, transformarea din centrale termice in puncte termice a unui numar de 5 centrale si inlocuirea retelelor secundare la doua PT-uri. Acest proiect este important, o data pentru beneficiarii nostri, deocamdata pentru cei arondati locului investitiei. Acestia se vor convinge de eficienta investitiei si a lucrarilor de modernizare prin reducerea pierderilor si deci a costurilor. Dar este, de asemenea, importanta pentru noi realizarea acestui obiectiv pentru ca va fi o carte de vizita favorabila accesarii unor fonduri mult mai mari in cadrul programului Termoficare 2006 - 2009. Deci este un proiect capital pentru noi.
- S-a pus accent, mai ales de catre sindicat, in cadrul acestui proiect, pe realizarea in regie proprie a unei parti din lucrarile prevazute. Aveti in plan o colaborare in acest sens cu firma cistigatoare a licitatiei?
- Nu este exclusa varianta de a deveni subcontractanti pentru lucrari in cadrul proiectului investitional. Deocamdata, nu am avut discutii in acest sens cu firma care a cistigat licitatia dar, repet, nu este exclusa o colaborare cu aceasta. Anul trecut situatia a fost alta: licitatia am organizat-o noi si a fost pentru achizitii, pe cind in acest an, licitatia a fost pentru lucrari. Oricum avem in vedere acest lucru si sintem dispusi sa colaboram pentru ca facem lucrarea pentru noi, iar in al doilea rind este vorba si de partea financiara care nu poate fi neglijata.

Proiect de 1,2 milioane euro finantat de "CET" din surse proprii

- Ce alte proiecte investitionale aveti in plan?
- Noi deja ne pregatim pentru sezonul cald 2007 pentru ca, incepind cu primavara anului viitor, producerea apei calde de consum se va face dintr-un cazan de la CET II, iar pentru ca pierderile sa fie minime si controlate avem in derulare un proiect de modificare a acestui cazan din CET II. Avem intocmit deja un grafic de achizitie si derulare a lucrarilor pentru ca la data de 30 aprilie 2007 trebuie incheiate aceste lucrari. Modificarile ce urmeaza a fi aduse cazanului III din CET II sint in sensul, in primul rind, micsorarii minimului tehnic la care poate sa functioneze, astfel incit pierderile sa fie minime si in al doilea rind, dotarea lui cu arzatoare care sa duca la reducerea noxelor. De altfel aceasta obligatie o avem de indeplinit in cadrul procedurilor de obtinere a autorizarii integrate de mediu. Si acesta este un proiect important, iar daca nu reusim realizarea lui pina la 30 aprilie 2007 vom fi pusi in imposibilitatea de a asigura apa calda, lucru care sigur nu se va intimpla. Proiectul va fi sustinut din surse proprii si este in cuantum de 1,2 milioane de euro. Un alt proiect important pentru noi este certificarea managementului integrat de mediu calitate si securitate. De altfel este o cerinta obligatorie.
- Aminteati, mai devreme, de accesarea de fonduri in cadrul programului Termoficare 2006 - 2009. Aveti proiecte concrete in acest sens?
- Da si chiar este unul foarte important pentru scietate pentru ca eu cred ca fara realizarea lui sistemul centralizat de producere a energiei termice va fi pus sub semnul intrebarii la Braila. Este proiectul care vizeaza o finantare in programul Termoficare 2006 - 2009 si prevede realizarea unei surse noi de producere a energiei termice si care ar urma sa fie amplasata undeva la intrarea in oras in zona Varsatura. Apoi, pe acelasi program urmarim inlocuirea tuturor retelelor de transport si distributie primare si secundare cu tevi preizolate, lucrari ce vor duce la diminuarea considerabila a pierderilor pe traseul transport si distributie.
- Pentru ca ati amintit de pierderi pe retea, daca ar fi sa inaintati un procent legat de acest indicator care ar fi acesta?
- Media pierderilor pe reteaua de transport si distributie este de circa 33%, iar programul Termoficare 2006 - 2009 admite pierderi de maxim 15%. In urma inlocuirii retelelor primare si secundare in cadrul programului de care aminteam mai devreme la aceasta medie vom ajunge si noi. In plus, realizarea unei surse noi va duce la cresterea randamentului de la 60 - 65% la un 80 - 85%. Un alt efect benefic ar fi acela ca, data fiind configuratia noii surse, considerind constanta energia termica produsa in cogenerare, se va dubla cantitatea de energie electrica produsa. Asta va duce la o scadere considerabila a presiunii asupra pretului energiei termice. Astfel, mare parte din costurile de producere a energiei termice se va descarca pe energia electrica.
- La nivel national insa previziunile indica o scadere a consumului de energie electrica. In aceasta situatie ce veti face cu energia electrica pe care o veti produce?
- In programul Termoficare 2006 - 2009 se pune un mare accent pe producerea in cogenerare a energiei termice si este reglementata si producerea de energie electrica in cogenerare care va fi preluata integral in sistem.

Toate sint in regula si puse la punct in asteptarea cererilor de furnizare a energiei termice

- Ati mentionat proiectele investitionale majore pentru societate, ce puteti spune despre capitolul dezinvestitii?
- In cadrul obtinerii autorizatiei integrate de mediu sint instalatii mari de ardere la care masura care se impune este de dezafectare. Pentru 3 dintre aceste instalatii vizate termenul de dezafectare este 31 decembrie 2007. Este un volum de munca important pentru ca trebuie facut studiul de impact, obtinut acordul de mediu, plus sa organizam licitatii pentru efectuarea lucrarilor de dezafectare cu obligativitatea preluarii solutionarii problemelor de mediu de catre cel care isi asuma dezmembrarea.
- Revenind la problematica sezonului rece 2006 - 2007, ati finalizat lucrarile premergatoare deschiderii oficiale?
- Da. Revizia tehnica anuala este incheiata atit la partea de productie, cit si la transport si distributie. Retelele noastre de transport si distributie sint, la acest moment, sub presiune, s-a introdus apa si in instalatiile din bloc astfel incit, pina la momentul la care toti beneficiarii vor solicita furnizarea energiei termice, toate blocurile vor fi cu instalatiile incarcate. In ceea ce priveste instalatia de productie, aceasta este apta in orice moment sa porneasca. Toate sint in regula si puse la punct.
- Daca va solicita acum proprietarii apartamentelor contorizate individual sa le furnizati agent termic aveti posibilitatea sa dati curs acestor cereri?
- Cu siguranta da, pentru ca ei sint bransati inaintea gigacalorimetrului la nivel de bransamat la bloc. Practic noi ne-am pregatit pentru a sublinia acest avantaj al contorizarii la nivel de apartament.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro